Nova vrsta ptice prstenovana na jezeru Ludaš

Pon, 07.08.2017 - 19:48 -- nikola.tumbas
Iduna pallida - sivi vojić

Dana 02.08.2017 u sklopu edukativnog Eko Kampa “Ludaš 2017” u Specijalnom rezervatu prirode “Ludaško jezero”, sekcija za prstenovanje i praćenje migracija ptica, u ranim jutrnjim satima uhvatilia jednog Sivog vojića (Iduna pallida).

Na jezeru se više od 30 godina radi monitoring ptica i godišnje se prstenuje oko 6 do 7 hiljada ptica ali ova vrsta je sada po prvi put uhvaćena i prstenovana - zabeležena u knjige.
 

Opis vrste: D.t. 12-14 cm. Rasprostranjen je na delovima Balkanskog i Pirinejskog poluostrva, u Panonskoj niziji, Maloj Aziji, delu Bliskog Istoka, centralne Azije i severne Afrike. Selica je. Zimu provodi na južnim obodima Sahare. Naseljava uglavnom suva staništa sa žbunjem i drvećem, kao što su živice, šume uz reke, oaze, voćnjaci i primorski tršćaci u stepskim, šumostepskim, polupustinjskim i mediteranskim predelima. Gnezda gradi na žbunju i drveću. hrani se insektima, paucima i drugim beskičmenjacima. U Srbiji je malobrojna gnezdarica plavnih šuma u ravničarskom delu zemlje, čija je populacija procenjena na 150-250 gnezdećih parova (Puzović et al 2003). 

(http http://bioras.petnica.rs/vrsta.php?id=37467

info & photo - Oto Sekereš

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search