Međunarodni volonterski kamp u Mini Jugoslaviji

Uto, 08.08.2017 - 20:33 -- nikola.tumbas
O budućem muzeju betonskih figura u Mini Jugoslaviji
O budućem muzeju betonskih figura u Mini Jugoslaviji
Goran Gabrić o kampu u Mini Jugoslaviji
Goran Gabrić o kampu u Mini Jugoslaviji

“Koncept Ekologija-Energija-Ekonomija”, “4. Mini Jugoslavija” i “KISS- Kreativna industrija Savremene Subotice” organizuju:

“Međunarodni Volonterski kamp”

- sa idejom stvaranja muzejskog kompleksa sa sadržajima za kreaitvno izražavanje mladih iz Subotice i okoline i povezivanje sa omladinom koja nam dolazi iz raznih krajeva sveta (Japan, Rusija, Španija, Turska, Finska, Holandija i mnogih krajeva Srbije). Kamp se održava tokom 2 nedelje – s početkom 10. 08. do 24. avgusta i podržan je od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Mladih istraživača Srbije. U kampu učestvuju 14 mladih iz inostranstva, koji su došli sa ciljem da upoznaju nove ljude, običaje i socijalne karakteristike našeg grada. Kako je ceo kamp uređen po “eko” principima – postavljeni su solarni tuševi, koriste se LED osvetljenja, smeštaj je uređen po “Upcycle” sistemu, razvrstava se otpad na čak 10 vrsta, dok ćemo 18.08. organizovati i Festival Planete Zemlje tokom kojeg ćemo izgraditi solarne kolektore od limenki, solarni roštilj i održati predavanja o pravilnom upravljanju otpadom u saradnji sa “Regionalnom Deponijom Subotica”, kao i javnu debatu: “Problemi životne sredine na lokalu i problemi u drugim zemljama”.
“KISS'' – Kreativna Industrija Savremene Subotice predstavlja novi koncept mesta za produktivno izražavanje mladih, iz raznih kulturnih oblasti. Takav model funkcionisanja, kroz aktivno i participativno bavljenje svim segmentima kulture, umetnosti, ekologije, sporta, manufakture (i svega što podstiče mlade da proaktivno deluju na svoje okruženje), između ostalog ima i zadatak da unapredi ekonomski i turistički život jednog grada. Misija ovog projekta jeste da se mladima, sa jedne strane obezbedi podrška na što više mogućih frontova, kao i prostor za
izražavanje, popularizovanje i prenošenje ličnih veština na šire grupe, a samim tim, sa druge strane obezbeđivanje prilike za učešće i pronalaženje onih koji nisu još ni svesni svojih potencijala. Ove godine, organizacija “KISS-a“ u sklopu “Međunarodnog Volonterskog kampa“ pripremila je pet radionica koje će se održavati od 10.08.2017. do 14.08.2017. i obuhvatiti programe za razli čite uzraste. Urednik programa je Mila Papić, raspored radionica i predavači:

· 10.08. u 17:00 - Dijana Dobo, Alen Ivković i Tijana Tumbas, "Predavanje o autohtonim vrstama gmizavaca, i upoznavanje sa egzotičnim kućnim ljubimcima"

· 12.08. u 9:00 - Nebojša Horvat Cinger, "Upoznavanje sa programiranjem uz Scratch"

· 12.08. od 18h - Popodnevna šetnja uz prateću priču o secesiji i arhitekturi grada Subotice, uz pratnju Mr Gordane Prčić-Vujnović

· 14.08. u 17:00 Andrea Ivetić, "Tradicionalna i digitalna ilustracija"

· Radionice su otvorenog tipa, prilagođene za sve mlade uzrasta od 10-30 godina · Projekat "Radionice u KISS-u" podržan je od strane Grada Subotice. Organizatori kampa imaju obavezu da pozovu i organizuju jednu javnu akciju, zajendno sa lokalnom zajednicom, radi boljeg povezivanja i razmene kulturnih, radnih navika i stranih jezika. Zajenička akcija je zakazana za 19.avgust (subota) gde ćemo izme đu ostalog rada na uređenju zelenih površina u parku, izliti kip Josipa Broza Tita – najprepoznatljivijeg lika i “pojma” na internacionalnom nivou koji povezuje narode Jugoistočne Evrope u pozitivnom smislu.

Pozivamo sve akcijaše da se priključe, očekuje nas radna atmosfera, osveženje kao i ručak na kraju rada sa manjim narodnim veseljem.

U akciji nam pomažu sa svojom mehanizacijom i ljudstvom predstavnici JKP “Čistoća i zelenilo”, Mesne zajednice Ker i Aleksandrovo, kao i mnoga udruženja, radne organizacije i pojedinci

Custom Search