Kafa i sat dobrog razgovora bili su dovoljni da zavolim Suboticu

Ned, 27.08.2017 - 07:25 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

Ovog leta u okviru rada organizacije AIESEC studenti iz inostranstva imali su priliku da volontiraju na mnogim projektima u gradovima širom Srbije. Jedan od gradova je i Subotica koja je ovog leta ugostila dve studentkinje iz Turske i Kine. O svom iskustvu, u nastavku teksta, priča nam Novia.

Ja sam Novia, dolazim iz Kine iz grada Fošan, a studiram psihologiju u gradu Guangzhou. U Subotici sam volontirala na projektu International Kindergarten u okviru kojeg sam vreme posvetila najmlađima u vrtićima, učeći ih o engleskoj i kineskoj kulturi, a zajedno uz njih naučila ponešto i o srpskoj kulturi. Veoma mi se svidelo gde sam radila i kako sam provodila vreme sa decom gde sam se igrala i družila sa njima, brinula o bebama, ponekad ih hranila kao i pomagala da zaspu. Veoma sam ih zavolela, a pored toga sam naučila kako da se brinem o njima, kako da komuniciram sa decom, kao i kako da rešavam probleme. Na praksi sam unapredila svoje veštine i znanja, naučila da budem strpljiva i uporna.

Moj najveći strah je bio razgovor sa strancima gde sam na ovoj praksi to uspešno savladala. Naime, dva starija čoveka su mi prišla u gradu kako bi razgovarali sa mnom. Uhvatila sam sebe kako razgovaram naredna četiri sata sa njima u kafiću i da zapravo uživam pričajući sa divnim ljudima. Takođe sam imala veoma lepu komunikaciju sa vaspitačicama pa sam bila i na Paliću sa njima gde sam obišla mnoga lepa mesta tipična za ovaj kraj Srbije.

U Srbiji su mi se najviše svideli ljudi, mesta koja sam obišla, a naročito kafa. Toliko mi se svidela, da sam zadnji dan volontiranja ustala mnogo ranije kako bih otišla i uživala u šoljici ukusnog napitka. Imala sam za cilj da naučim da kuvam srpsku hranu pa sam tako naučila da pravim punjene paprike. Obično posle posla sam sama uključivala GPS i istraživala Suboticu, tako sam našla kineski restoran i došla na ideju da ljudima iz AIESEC-a, koji su me dočekali i radili sa mnom u Subotici, napravim večeru po mom
receptu.

Posle prakse bih volela da posetim Srbiju i obećavam da ću je obići sa mamom. Srbija je u potpunosti zadovoljila moja očekivanja gde mi je svaki trenutak bio interesantan. Preporučujem AIESEC iskustvo svakoj mladoj osobi, jer nam omogućava da upoznamo osobe sličnih godina iz različitih zemalja i drugačijih razmišljanja kao i da pobedimo neke svoje strahove.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Obaveštavamo vas da se 27. aprila organizuje konferencija YouthSpeak Forum u Fondaciji Danilo Kiš u Subotici!

U slučaju da ranije niste čuli, reč je o globalnoj konferenciji, koja se i ove godine po šesti put održava u Srbiji i koja se organizuje pod okriljem najveće svetske studentske organizacije AIESEC.

AIESEC, za svoj cilj ima da okupi mlade širom sveta i omogući im da razviju svoj liderski potencijal kroz volonterska i stručna iskustva u...

detaljnije
Post date: Sre, 13.04.2022 - 10:22

AIESEC u Subotici postoji od 1961. godine što ga čini drugom najstarijom lokalnom kancelarijom u Srbiji. Subotica je tada otvorila i AIESEC kancelariju u Novom Sadu i na taj način proširila uticaj na mlade u drugom gradu. Tokom 90-ih, članovi iz Subotice pokrivali su pozicije predsedništva i utemeljili nacionalni tim Jugoslavije. Godine 2010. AIESEC u Subotici je osvojio nagradu za najviše dolaznih praksi na nivou Srbije. Brojni projekti su bili organizovani u to vreme kao što su AIESEC bussines days, marketing mix, youth4sdg, international kindergarten, entrepreneurship for youth, recycle together, teachnology i drugi. Godine 2013. se AIESEC organizacija u Subotici zatvara kako bi je AIESEC Novog Sada ponovo otvorio 2017. i tako vratio uslugu našem gradu kako bi...

detaljnije
Post date: Čet, 24.03.2022 - 10:59

Panel diskusija studentske organizacije AIESEC posvećena stručnim praksama u inostranstvu održaće se u sredu 30. marta sa početkom u 18 časova na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Događaj Pokreni karijeru je namenjen mladima od 21 do 30 godina koji žele da uče, putuju i razmišljaju o odlasku na praksu u inostranstvo.

Zainteresovani će imati mogućnost da saznaju o AIESEC projektu Global Talent, kao i o pripremi pred odlazak na praksu, o dobijanju vize, boravku u stranoj zemlji, iskustvu studenata sa prakse, kao i iz ugla HR menadžera o važnosti praktčnog iskustva.

Učesnici i učesnice će imati prostora da postavljaju pitanja na Panel diskusiji govornicima, ali i da čuju iskustvo studenata koji su...

detaljnije
Post date: Sre, 23.03.2022 - 09:58

Aleksa Adamov, Team Leader za sektor marketing i odnosi sa javnošću u omladinskoj organizaciji AIESEC, poziva mlade da se učlane u ovu organizaciju, koja neguje i razvija veštine mladih:

AIESEC je najveća globalna organizacija vođena od strane mladih koja im pomaže da razviju svoj liderski potencijal. U AIESEC-u u Srbiji razvijamo lidere koji su orijentisani ka rešenju i na svoje snage, kao i one koji podstiču druge i veruju u svoje mogućnosti da utiču na globalne izazove. Brojimo više od 300 članova od 19 do 27 godina sa različitih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Subotici.

Benefiti koje mi pružamo mladima jesu da, kada se učlane u našu organizaciju, mogu da razviju razne veštine, kao što su veštine organizovanja svog vremena, veština javnog govora,...

detaljnije
Post date: Sre, 13.10.2021 - 17:20

AIESEC, organizacija mladih u Subotici, organizovala je projekat „Marketing Mix“ 29. novembra u Start-it Centru gde su se odazvali mnogi mladi kako bi čuli marketing stručnjake iz svoje okoline i naučili nešto novo o digitalnom marketingu.

Govornici koji su učestvovali na događaju bili su: Monika i Darko Videnov, Branimir Cigale i Milan Komnenov. Profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici, Marić dr Dražen je otvorio svojim govorom događaj i naglasio značaj marketinga u savremenom poslovanju. Prikazao je značaj formalnog obrazovanja, a i poseban naglasak stavio na neformalno obrazovanje gde mladi mogu na praktičan način da primene prikupljeno.

Monika i Darko su naveli primere digitalnog marketinga iz ličnog iskustva sa klijentima u start up-u Videnov Digital i priznali da...

detaljnije
Post date: Ned, 03.12.2017 - 11:16
Custom Search