Kako su nastale i koja je budućnost pešačkih zona

Čet, 31.08.2017 - 23:08 -- nikola.tumbas
Modifikovana fotografija šetališta na Prozivci
Pešačke zone u starim gradskim jezgrima- uvodni deo
Pešačke zone u starim gradskim jezgrima- uvodni deo
Nastavak tribine - Pešačke zone u starim gradskim jezgrima
Nastavak tribine - Pešačke zone u starim gradskim jezgrima

U Klein house večeras je održana promocija knjige i tribina o otvorenim javnim prostorima - Pešačke zone u starim gradskim jezgrima, autora Aleksandar Stanojlović, arhitekte iz Pančeva.

U pitanju je bila promocija urbanističko-saobraćajne studije o saobraćaju u zaštićenim starim gradskim jezgrima i adekvatnim modelima korišćenja javnih prostora u starim centrima.

Studija obuhvata razvoj pešačkih i trgovačkih ulica u Evropi posle Drugog svetskog rata, najvažnije evropske primere istorijskog centra u pešačkoj zoni, razvoj ideje u gradovima socijalističke Jugoslavije i kataloški prikaz 13 najznačajnijih projekata pešačkih zona u Republici Srbiji. Među njima je i pešačka zona u Subotici, koja je bila jedan od prvih gradova koji je parterno uredio svoje centralne gradske prostore.

O knjizi i problemima starih gradskih jezgri govorili su arhitekte, autor knjige  Aleksandar Stanojlović i arh Viktorija Aladžić, o nastanku subotičkog centra i uopšte Korzoa, kao subotičke pešačke zone.

Grafički dizajner knjige Nemanja Vujić, radeći na ovoj knjizi takođe je govorio o svome viđenju ove zbirke rešenja pešačkih zona u gradova koji su obrađeni u ovoj knjizi.

Arhitekta Gabor Demeter, dao je doprinos tribini u prikazu nastanka alternativnih centara centru grada tokom vremena, kada tokom razvoja grada nastanu novi kvartovi savremeniji i privlačniji koji potom povuku "život" u svoje okruženje.

Custom Search