Недеља борбе против туберкулозе и плућних болести

Kategorija: 

Недеља борбе против туберкулозе и плућних болести је трећа недеља септембра према Националном и Међународном календару здравља, па је и прави тренутак да се поново “подсетимо“ туберкулозе, јер она не припада само прошлости како се то веровало до недавно.

Туберкулоза је заразна болест од које се некада масовно обољевало и умирало, али која поново има глобалан тренд пораста и у нашем времену брише границе између економски не развијених и развијених држава. Проучавањем појаве туберкулозе, за време епидемија широких размера (средњи век), веома брзо се запазила повезаност обољевања са социјално-економским условима и уопште начином живота људи. Туберкулоза је једна од првих болести која је на основу тога сврстана у групу социјално-медицинских, иако се ради о заразној болести. У савремено доба исход лечења може бити добар и најчешће је тако, међутим туберкулоза може имати високу смртност и сада у случају развоја мултирезистентног облика болести, који настаје уколико се лечење (терапија) не спроводи на правилан и контролисан начин. Треба додати да је могућ и фудрујантни ток болести - који најчешће брзо доводи до смрти – а скоро увек настаје када се развија код особе са предходно значајно нарушеним, смањеним имунитетом. Обарање имунитета могу изазвати друге акутне и хроничне болести, али врло често и сам човек, одређеним начином живота, са навикама које су штетне за здравље. Као и претходних година, и ове године се Србија прикључује Светској кампањи и обележавању треће недеље септембра, са циљем даљег смањивања стопа обољевања од туберкулозе и њиховог уједначавања у Окрузима. Ове године ће посебна пажња бити посвећена заједничким напорима да се „нико не запостави” осврћући се на проблем стигматизације, дискриминације и маргинализације, као и на превазилажење препрека у доступности квалитетне дијагностике и лечења. Здравствено промотивним активностима подизања нивоа знања здравствених радника и опште популације о значају раног откривања туберкулозе, правовременог започињања лечења, истрајности у придржавању терапијског режима, али и значају подршке оболелима од стране здравствене службе и друштва као целине у циљу успешног завршетка лечења чиме се спречава даље ширење ове болести.

Заједно можемо:

  • боље препознати сумњу на туберкулозу
  • боље дијагностиковати, лечити и излечити ТБ
  • не осуђивати оболеле и пружити им подршку

Плућне и болести органа за дисање, акутне и хроничне, веома су честе као узрок обољевања и умирања становништва (рак плућа и то без обзира на узраст и пол. Поред здравствених не треба занемарити ни економске последице, а оне су одсуствовање са посла, инвалидитет, високи трошкови лечења као и превремена смрт. Изражена је код туберкулозе и плућних болести висока повезаност обољевања са факторима који долазе из спољашње животне и радне средине, а на које сви можемо утицати - на одговарајући начин, одређеним мерама - као појединци и као део организоване друштвене заједнице. Начин живота и навике могу да повећавају или смањују вероватноћу настанка болести система органа за дисање, што је умногоме питање личног избора (начин исхране, дувански дим и друго). Важно је нагласити да је ова група болести превентабилна и у многим случајевима је било могуће спречити обољевање деце и одраслих особа.

У оквиру обележавања Недеље борбе против туберкулозе и плућних болести Центар за промоцију здравља ЗЈЗС ће 18. и 22. септембра одржати 4 предавања, под насловом: “Прича о здравом начину живота кроз причу о туберкулози“ за ученике 7. разреда у основној школи “Кизур Иштван“ (Суботица), оба дана са почетком у 13:10.

Custom Search