Deca ratnih veterana ponovo boravila u kampu u Rusiji

Sre, 27.09.2017 - 22:52 -- nikola.tumbas

Na poziv Ruske Federacije, deca Ratnih Veterana Srbije, “Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije” su i ovog septembra otputovali i uspešno se vratil  iz Rusije. 

U okviru Državnog programa "Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije za 2016-2020. Godinu",  Dekretom Vlade Ruske Federacije Br. 1493 od 30. decembra 2015. godine, održan je još jedan Međunarodni Vojno Patriotski Kamp mladih u Slavu Svetog zakonskog kneza Dmitrija Donskog i to od 15. do 17. septembra 2017, u Moskovskoj oblasti, Pavlovski-Posadski okrug,  Centar  "Garrison-A" u organizaciji  "Udruženja udruženih naroda" (NVO "E.N.O.T.Corp").

Po rečima predsednika udruženja u Subotici Aleksandra Panića, ovo je drugo učešće naše dece ove godine u Međunarodnom Vojno Patriotskom Kampu mladih i za razliku od prošlog puta u Aprilu kada su učestvovali samo dečaci, ovaj put ekipu čine i četiri devojke koje su našu državu Srbiju i samo udruženje dostojanstveno predstavljali. U kampu su pozvana deca, sa ekipama uzrasta od 14 do 18 godina iz različitih regiona Rusije, vojnih i sportskih škola, kozaci, i deca bratskih zemalja Belorusije, Crne Gore, Republike Srpske, Bugarske i drugih.U kampu je bilo dvadeset timova, sa oko 400 učesnika.

Ciljevi kampa su:

-Konsolidacija aktivnosti vojnih sportova i vojno-patriotskih omladinskih klubova, uspostavljanje radnih i prijateljskih veza između njih, kohezija i uzajamna pomoć.

-Razvoj sportskih veština, sposobnosti  savladavanja poteškoća;

-Usvajanje zdravog načina života, fizičkog treninga;

-Borilačke veštine: odbrana i samoodbrana, napad i drugo

-Jačanje prijateljstva, jedinstva, uzajamne pomoći.

-Mogućnost da mladi poboljšaju svoje znanje i veštine u vojnim primenjenim disciplinama.

-Razmena iskustava između različitih vojno-patriotskih klubova, pružajući instruktivnu i metodološku pomoć za njihov dalji rad.

 

Deca su programom mogla da steknu minimum potrebnog znanja o  raznim vojnim  disciplinama kao što su:  individualna i grupna taktika, obuka iz oblasti ratne medicine, alpinistička obuka, preživljavanje, Laser tag  vežbe gađanja,  bezbednosti u zoni borbenih dejstava,  komunikacije, rukovanje oružjem (pištolj, kalašnjikov), inženjerijska i izviđačka obuka, uskakanje i iskakanje iz borbenog vozilo u pokretu, bacanje noževa, kao i  borilačke veštine.

Obuka je vršena, sa akcentom šta je stvarno potrebno u praksi sa stručnim i iskusnim instruktorima, profesionalcima. U raznim disciplinama deca iz Srbije su se ravnopravno takmičila sa ostalom decom i ovoga puta osvojili prvo mesto u bacanju noževa u fiksnu metu.

 

Put Rusije je putovala ekipa, desestoro dece takmičara i pratioci. Između ostalih subotički deo ekipe činila je Dajana Palfi, učenica drugog razreda Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" MEŠC, koji je sa nama podelila utiske.

- Putovali smo kroz pet evropskih zemalja, kao što su Mađarska, Slovačka, Poljska, Belorusija i Rusija. Putovanje za Rusiju je za mene bilo fantastično i veoma zanimljivo. Put je veoma dug ali ovo iskustvo je samo za najhrabrije, najizdržljivije i najjače. Po dolasku u kamp, Garnizon A, priređena nam je velika dobrodošlica Rusa i ostalih učesnika koji su već bili u kampu.

Prvi radni dan i zadaci su bili mnogo zanimljivi, postrojavanje, i sve ostale naredbe u stroju. Obukli smo srpske vojne uniforme i nosili smo ih sve vreme u kampu. Dan nam je protekao uz časove prve pomoći, zbrinjavanju povređenih a popodne smo imali časove odbrane i samoodbran. Uveče noćno takmičenje 10 na 10, laser tag (slično kao paintbal) i nosili smo svetlosne oznake zakačene na kape. Posle druženje uz logorsku vatru.

Drugi radni dan, garnizon se budi u 7 ujutru, sledi smotra, jutarnja gimnastika, zatim takmičarska igra na poligonu sa preprekama uz praćenje dimnih bombi, na kojoj smo morali dati sve od sebe što smo i učinili. Postrojavanje za ručak je na mene ostavilo poseban utisak jer pre ručka smo imali molitvu, a ručak je bio fenomenalan kao i svaki dan a tako i ruski crni čaj.

Treći dan smo započeli jutranjim zagrevanjem, nastavili bacanjem noževa, taktičkom obukom za pešadijski napad i odbranom od protivnika, borilačke veštine odbrane i samoodbrane, dok smo se popodne uputili za Moskvu. 

Moram reći da je za mene ovo nezaboravno iskustvo koje se nikada ne treba propustiti. Rusija je ogromna zemlja a Moskva je prelep grad.  Osećaj da sam u uniformi što sam htela od malih nogu je nešto prelepo i super. Kamp nije trajao dugo što me je rastužilo, u njemu možete naučiti da život nikada neće biti blag prema nama i da budemo spremni na mnoge izazove. Nadam da će sledeći put imati i druga deca priliku da dožive ove prelepe trenutke - rekla je Dajana

 

Kao član grupe iz Subotice bila je Dunja Mrvoš, učenik prvog razreda Hemijsko-tehnološke škole "Lazar Nešić" u Subotici.

- Kada sam čula od roditelja da mogu ići u Rusiju u vojni kamp, bila sam presrećna. Na put smo krenuli 13. Septembra, iz Subotice su nas ispratili roditelji i rukovodstvo ratnih veterana u Subotici i poželeli nam srećan put. Vođa puta za Moskvu je bio Željko Vukelić, predsednik udruženje veterana iz Novog Sada. Put za Moskvu trajao je dva dana sa tim što smo prespavali u Brestu gde su nas jako lepo ugostili. Prolazili smo kroz razne države gde smo videli mnogo toga prelepog. Po dolasku sve je tako bilo čudno za mene. Dobili smo naš šator i krenuli u akciju, obučeni u uniforme počeli smo sa obukom i raznim vežbama. Obuka je bila veoma teška, naporna i raznovrsna. Svako veče smo pevali srpske pesme i Rusi su bili zadivljeni, svi su pevali sa nam. Treći dan smo završili sa kampom i bila sam jako tužna, teško mi je bilo jer su se moja osećanja za ovo kratko vreme promenila i postal sam nekako jača i ponosnija na sebe jer sam uspela da pređem sve ove teške izazove.

Posle završene obuke pripremljen nam je boravak četiri dana u patriotskim klubovima u Moskvi,  gde nam je bio organizovan obilazak vojnih muzeja, Kremlja kao i turistički obilazak  znamenitosti prestonice Ruske Federacije, crkve, muzeje, vojne poligone. Gledali smo avione, tenkove, njihove sisteme S-300, dodirivali svojom rukum, bili smo u posebnim objektima za svemirska ispitivanja i još mnogo, mnogo drugog. A takođe smo bili gosti Suvorovsko-Nahimovskih kadeta, najelitnije vojne škole. Na mene je najupečatljiviji utisak ostavio Crveni trg i Kremlj. Bilo je ovo nezaboravno iskustvo za mene koje ću pamtiti celog života. - prepričava Dunja.

Predsednik udruženje UOSYU u Subotici, Aleksandar Panić, je i ovaj put istakao da sa svojim saradnicima i roditeljima vodi računa o osmeravanju dece ka zdravom načinu života.

- A ovo je zdravo. Jer kada vidite te osmehe na licima dece posle svega što su prešli, onda znate da radite pravu stvar. S obzirom da je današnje vreme u kojem naša deca žive odvojeno, kompjuterizacijom, gde se javljaju deformiteti svih oblika, narkomanijom, prostitucijom, drugim porocima i zavisnošću, organizacija želi da zaštiti današnju omladinu na i ovakav način. Iako će i ovaj vid sportskog nadmetanja nekom da zasmeta, mi smo svesni svega, svih pozitivnih ohrabrenja a i negativne kritike, ali za sada samo mogu reći da su naša deca zdrava i žive u takmičarskom duhu. U svakom slučaju osmeh na dečijem licu vam pokazuje put kojim trebate ići.

Panić je dodao da će uskoro početi prijavljivanje kandidata za DRIL “Može biti samo JEDAN” i “Može biti samo JEDNA” u kategoriji dece od navršenih 14 do 18 godina koji će se održati početkom meseca Aprila 2019 godine, i samo najboljih 5 dečaka i 5 devojčica će osvojiti BESPLATAN put Rusije - Moskve i kampa "E.N.O.T.Corp".

Prijavite se da vidimo ko su najizdržljiviji, najjači, najbrži. Ko je broj jedan u Subotici?

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search