Светски дан чистих руку

Kategorija: 

Глобална иницијатива “Прање руку сапуном“ има међународни карактер, а од 2001. године укључује у своју делатност бројне светске организације међу којима су широј јавности најпознатије UNICEF и Светска банка. Први пут је Светски дан чистих руку обележен 15. октобра 2008. године, у целом Свету и код нас.

Најважнији циљ установљеног Светског дана чистих руку је развој културе прања руку становништва, како на глобалном тако и на локалном нивоу. Истраживања су доказала да је прање руку сапуном једна од најкориснијих и сигурно најисплативијих мера спречавања болести праћених проливом, и упале плућа, а управо су те болести најодговорније за умирање деце до године дана. Прање руку сапуном је веома успешан начин да се спрече и многе друге цревне, као и инфекције дисајних путева (грип, ТБЦ).

На основу изнетих, само најважнијих, чињеница лако се може закључити због чега ће ширење навике прања руку сапуном - увек када је то потребно - допринети достизању Миленијумског циља Светске Здравствене Организације: Прогресивно смањење умирања деце у старосној групи до 5 година. Економске добити од постизања овог циља везаног за санитарно- здравствене мере могу се лако израчунати – један долар улагања доноси десет долара добити. Тако је израчунала Светска банка! Као и увек када су болести у питању - најбоље је спречити! “Сачувајте животе – оперите своје руке“.

Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом “Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. године постала члан Програма за безбедност пацијената, Светске здравствене организације, који се зове: “Чиста нега је сигурнија нега“, а мото под којим се сваке године обележава 5. мај, као Светски дан хигијене руку у здравственим установама, гласи: “Сачувајте животе – оперите своје руке“.

Хигијеном руку се спречава преношење микроорганизама, проузроковача болничких инфекција, од којих посебан значај имају бактерије отпорне на антибиотике. Правилном хигијеном руку не само што ће се смањити број болничких инфекција, већ ће се смањити и употреба антибиотика, а повећати безбедност пацијената.

Др Зорица В. Драгаш

Custom Search