Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke

Kategorija: 

Oktobar se obeležava u mnogim zemljama širom sveta kao mesec borbe protiv raka dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i ukazalo na značaj prevencije i ranog otkrivanja, kao i na mogućnosti pravovremenog započinjanja lečenja obolelih osoba.

Rak dojke je najučestalija maligna bolest kod žena, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka 8 do 12 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli više od 1,6 miliona žena i preko 500 hiljada umre. Zabrinjava podatak da je među obolelim ženama 20% do 30% mlađih od 50 godina, a oko 33% žena su starosti 50 do 64 godine.

Broj obolelih žena u našoj zemlji je sličan drugim zemljama u okruženju. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji godišnje oboli oko 4400 žena i 75 muškaraca, dok više od 1600 obolelih izgubi bitku sa ovom bolešću.

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje u 2015. godini je od karcinoma dojke ukupno obolelo 115 žena. Iste godine je 45 žena umrlo zbog ove bolesti.

Prema broju umrlih žena naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod 2/3 žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

Stručna literatura ukazuje da kada se karcinom dojke otkrije na vreme u preko 90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem se može spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Naša zemlja sprovodi organizovani skrining raka dojke od 2012. godine a u Subotici od 2013. godine. U toku je realizacija trećeg ciklusa organizovanog skrininga koji se sprovodi širom Srbije. Za devet meseci ove godine subotički Dom zdravlja je pozvao 4226 žena, a urađeno je 1608 mamografija ili 38,1%. Kod 25 žena je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. Nije mali broj žena koje su isključene prema kriterijumima protokola za skrining (žene koje su već uradile mamografiju), kao i žena koje su promenile adresu ili odselile.

Ukupan broj žena iz ove dve kategorije je 1048. Bez ove dve kategorije procenat odziva žena na mamografiju je 50,6%. Sa procentom većim od 75% možemo očekivati dostizanje postavljenog cilja u smanjenju broja umrlih žena od ove bolesti. Važno je reći da se lagano povećava procenat Subotičanki koje se odazivaju na skrining mamografiju.

Važno je da se žene ciljne populacije od 50 do 69 godina starosti obavezno odazovu na poziv za skrining mamografiju u okviru organizovanog nacionalnog skrininga na rano otkrivanje raka dojke.

Trenutno se pozivaju žene rođene 1954. godine. Uz vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka dojke može biti sprečen! Odazovi se na skrining!

Prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine
Koordinator za skrininge

Custom Search