Prijem ambasadora Hrvatske kod gradonačelnika

Čet, 26.10.2017 - 14:58 -- nikola.tumbas
Bogan Laban i Gordan Bakota Izjave za medije
Bogan Laban i Gordan Bakota Izjave za medije

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas novog ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji, Gordana Bakotu, sa kojim je razgovarao o temama značajnim za hrvatsku nacionalnu manjinu i intenziviranje međusobne saradnje. Sastanku, održanom u Zelenoj sali Gradske kuće, prisustvovali su generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša, i sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Gradske uprave, Jasmina Stevanović.

Gradonačelnik Laban je, obraćajući se medijima nakon sastanka, ambasadoru Bakoti poželeo srdačnu dobrodošlicu i uspešan diplomatski rad u našoj zemlji, i naveo da se tokom susreta razgovaralo o društvenim i ekonomskim potencijalima Subotice, položaju hrvatske manjine u Subotici i zajedničkom suživotu svih nacionalnih zajednica u ovom gradu.

– Razgovarali smo i o prekograničnoj saradnji i mogućnostima zajedničkog nastupa prema fondovima Evropske unije. Bio je to izuzetno srdačan i prijatan razgovor, tim pre što je Gordan Bakota i ranije bio gost Subotice iz koje je poneo lepe utiske – istakao je Bogdan Laban.

Ambasador Bakota je rekao da je pre dva dana predao svoje akreditivno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i da mu je drago što je za prvu zvaničnu posetu odabrao Suboticu.

Ocenio je da je vrlo bitno da se na saradnju Subotice i pojedinih gradova iz Hrvatske, posebno Osijeka, gleda u kontekstu evropske, prekogranične saradnje, jer su mogućnosti fondova i onoga što Hrvatska može da ponudi sa svojim iskustvom i članstvom u EU velike.

– Mi možemo mnogo toga da napravimo za dobrobit građana sa obe strane. Hrvatska može da ponudi svoje iskustvo gradu Subotici, a prvenstveno kada je reč o realizaciji projekata i korišćenju zaista izdašnih fondova EU – naglasio je Bakota.

Jedna od tema bilo je i pitanje statusa hrvatske manjine u Srbiji, Vojvodini i Subotici, naveo je Gordan Bakota, i naglasio da je ovde prepoznato koliko je hrvatska manjina bitna za ukupan život u oblastima kulture i ekonomije, pa i u političkom smislu.

– Verujem da će vremenom doći do pune emancipacije prava hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji. Na tome zajednički radimo i to je korisno za obe zemlje. Nacionalne manjine su naše blago i nešto što može da bude vrlo čvrsta spona u odnosima između Hrvatske i Srbije – kazao je ambasador Bakota, i dodao da veruje da će poseta predsednika Aleksandra Vučića predsednici Kolindi Grabar Kitarović biti što pre realizovana, kao i da očekuje da se aktuelizuju aktivnosti radnih grupa za otvorena pitanja.

info: www.subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search