Informisanje i uključivanje građana u donošenje odluka

Kategorija: 

Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Udruženje TERRA’S do 30. novembra 2017. godine realizuje projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”. Aktivnosti su osmišljene u skladu sa aktuelnostima u ovoj oblasti, a to je izgradnja Regionalne deponije Subotica i očekivanje početka probnog rada, te uvid i rasprava na Nacrt revidiranog Regionalnog plana upravljanja otpadom za Suboticu, Sentu, Kanjižu, Bačku Topolu, Mali Iđoš, Čoku i Novi Kneževac, na osnovu kojeg će se ažurirati Lokalni plan upravljanja otpadom Grada Subotice.

Sve su ovo dokumenta o čijem sadržaju traba da bude, ne samo informisana, već i uključena javnost, te da se posebna pažnja vodi o uvođenju rodne perspektive u ove planove. Stoga je predviđen okrugli sto, a jedan od ciljeva je da se javnost informiše da li se izgradnja subotičke deponije odvija po planu, zna li se uloga građana u procesu upravljanja otpadom, planira li se razvrstavanje u domaćinstvima ili ne. Stoga će se težiti zaključcima i preporukama o ulozi stanovništa, posebno sa aspekta rodne perspektive, ali i statusu privatnih operatera koji se bave sakupljanjem reciklabilnog otpada na području Severnobačkog, Severnobanatskog i Zapadnobačkog okruga. Posebno imajući u vidu njihovo iskustvo u ulozi žena u sakupljanju reciklabilnog materijala.

Planirana je i radionica za predstavnike lokalnih samouprava i operatera u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom iz decembra 2016. godine gde je interesantan deo  koji se odnosi na izveštavanje o količini otpada. Predavač će biti iz Agencije za zaštitu životne sredine zaduženih za prikupljanje podataka i kreiranje baze podataka o kretanju otpada. Na skup će biti pozvani zainteresovani građani koji se suočavaju sa izazovima zbog rada pojedinih otkupnih stanica.

Upravo ovi i slični slučajevi, odnosno pritužbe Subotičana na ekološke probleme, biće posebno razmatrani i usmereni na njihovo rešavanje u saradnji sa nadležnim organima i institucijama na svim nivoima. Predviđen je izlazak na teren, a svaki slučaj će biti dokumentovan audio i video zapisom, te propraćen medijski i preko Internet strana.

Inače, će sve projektne aktivnosti biti vidljive, uključujući i učešće na javnim uvidima i raspravama u skladu sa Zakonom o Arhuskoj konvenciji. A upravo je opšti cilj projekta jačanje svesti javnosti o značaju primene ovog dokumenta u sistemu upravljanja otpadom što doprinosi unapređenju i zaštiti životne sredine.

Imajući u vidu da je u projektu glavna tema otpad, u potpunosti se uklapaju javni radovi koje sprovodi Udruženje TERRA’S preko Nacionalne službe za za zapošljavanje, te su predviđene akcije čišćenja i uređenja lokacija na Paliću i oko Žedničkog kanala. Partner je Eco Fenix B Team koji će otkupiti reciklabilni otpad i uplatiti u humanitarne svrhe. S obzirom da se TERRA'S od 1990. godine bavi zaštitom i unapređenjem životne sredine – posebno oblast organske proizvodnje, planirano je da se obiđe 20-tak poljoprivrednika čija su imanja uz vodu jezera Palić, kao i domaćinstva, te turističke i ugostiteljske objekate i druga preduzeća na Paliću. Iz intervjua i anketa sa njima će se doći do podataka o njihovom mišljenju i predlozima kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija, posebno jer je u pitanju zaštićeno prirodno područje, ali i turistička destinacija.

Projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženja TERRA’S podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

 

 

 

Više o ovoj temi...

Snježana Mitrović, danas je ispred Arhus centra Subotica, prezentovala rezultate dvomesečnog projekta koji je rađen u saradnji sa Ministarstvom   zažtite životne sredina, odnosno implementacije arhuske konvencije zaštite životne sredine u okviru upravljanja otpadom.

Post date: Čet, 30.11.2017 - 20:45

Izuzetno interesovanje je izazvala radionica koju je 28.11.2017. organizovalo Udruženje TERRA’S na temu upoznavanja sa izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom iz decembra 2016. godine u kojem je najviše promena u vezi izveštavanja o otpadu i bazi podataka. Takođe, je značajan Član 75. za proizvođača, vlasnika i/ili drugog držaoca otpada, izuzev domaćinstva, koji je dužan da vodi i čuva dnevnu evidenciju o otpadu i dostavlja redovni godišnji izveštaj Agenciji za zaštitu životne sredine, kao i za pravna lica, odnosno preduzetnike koji učestvuju u prometu otpada, te su dužni da dostavljaju podatke o vrsti i količini otpada, uključujući i sekundarne sirovine koje su stavljene u promet, na propisan način.

O svemu ovome su govorili...

detaljnije
Post date: Uto, 28.11.2017 - 23:45

Udruženje TERRA’S organizovalo je  okrugli sto u ponedeljak, 27. novembra 2017. godine, sa ciljem da se odgovori na niz pitanja u vezi za izazovima sa kojima ćemo se suočavati svi u sistemu upravljanja otpadom imajući u vidu preuzete obaveze Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, posebno uloge lokalnih samouprava.

Tema je bila i izgradnja Regionalne deponije Subotica, koja je pri kraju i uskoro bi trebo da se izvrši tehnički prijem.

A zanimljiv deo je bila i diskusija o "edukaciji" stanovništa vezano za selektiranje otpada - recikliranje, koje je sada aktuelno u EU, jer regionalne deponije su kod njih sada već stvar pošlosti.

Zvučni zapis diskusije u prilogu.

 

Uvodničari:

  • „Regionalni sistem upravljanja...
detaljnije
Post date: Uto, 28.11.2017 - 23:30

Kroz Javne radove i projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”, predviđeno je anketno istraživanje koje je u toku. Obuhvatiće se 20-30 domaćinstava, turističkih i drugih preduzeća na Paliću, kao i u MZ „Šupljak“ gde su poljoprivrednici čija su imanja uz vodu jezera. Rezultati istraživanja će biti smernica kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija. Na osnovu dosadašnjih ispitanika, može se konstatovati da većina poljoprivrednika ambalažu od pesticida ili hemijskih zaštitnih sredstava baca u kontejnere, ali ima i onih koji ih spaljuju. Svesni su da je to ekološki problem, ali i spremni da učestvuju u sigurnom odlaganju opasnog otpada u skladu sa odlukom lokalne samouprave.

... detaljnije
Post date: Čet, 23.11.2017 - 13:43

Regionalni Arhus centar Subotica je već nekoliko godina nezaobilazna tačka programa studijskog putovanja studeneta Fakulteta tehničkih nauka novosadskog Univerziteta. Danas, 13. novembra 2017. godine, nakon obilaska gradskog prečistača otpadnih voda, buduće inženjere zaštite životne sredine, pozdravila je, Snježana Mitrović, rukovodilac Arhus centra i Udruženja TERRA’S koja je, između ostalog, rekla da je sada već tradicionalna poseta dokaz značaja postojanja ovakvih organizacija koje mladima pružaju informaciju i neformalan oblik obrazovanja.

Da bi spoznali važnost primene Zakona o Arhuskoj konvenciji u praksi, prikazan im je film u kojem je poseban akcenat dat na oblast upravljanja otpadom: kako se rešavaju problemi građana, ali i o...

detaljnije
Post date: Uto, 14.11.2017 - 17:07
Custom Search