Na Žedničkom kanalu - poslednja akcija uređenja divljih deponija

Uto, 07.11.2017 - 22:12 -- nikola.tumbas
Snježana Mitrović o akciji na Žedničkom kanalu
Snježana Mitrović o akciji na Žedničkom kanalu

Sakupljanjem otpada na obali “Žedničkog kanala” nadomak Bačke Topole, Udruženje TERRA’S je realizovalo četvrtu, poslednju akciju uređenja divljih deponija u sklopu Javnih radova što je podržano od strane Nacionalne službe za zapošljavanje preko projekta “Uređivanjem do očuvanja prirode”.

Akcijaši su bili prijatno iznenađeni koliko je čistija obala u odnosu na avgust kada je sprovedena prva akcija. Međutim, i pored toga sakupljeno je više od 20 kg otpada od čega je 12 kg reciklabilni materijal (9 kg PET-a i 3kg limenki). Kada se sumiraju sve realizovane akcije, sakupljeno je 46 kg PET ambalaže i 15 kg limenki i lima, što iznosi 1.900,00 dinara. Udruženje TERRA’S i partner na projektu, operater “Eco Fenix B Tim” su se dogovorili da se ova sredstva uvećaju na 10.000,00 i uplate u humanitarne svrhe na račun Školskog centra “Dositej Obradović” u Subotici.

Osim akcija uređenja, kroz Javne radove i projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”, podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine, predviđeno je anketno istraživanje koje je u toku. Do kraja novembra, završiće se obilazak 20-30 domaćinstava, turističkih i drugih preduzeća na Paliću, kao i u MZ „Šupljak“ gde su poljoprivrednici čija su imanja uz vodu jezera. Rezultati istraživanja će biti smernica kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija. Takođe,  će se doći do podataka gde poljoprivrednici ostavljaju ambalažu od hemijskih zaštitnih sredstava i sl.

Projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženja TERRA’S podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Snježana Mitrović, danas je ispred Arhus centra Subotica, prezentovala rezultate dvomesečnog projekta koji je rađen u saradnji sa Ministarstvom   zažtite životne sredina, odnosno implementacije arhuske konvencije zaštite životne sredine u okviru upravljanja otpadom.

Post date: Čet, 30.11.2017 - 20:45

Izuzetno interesovanje je izazvala radionica koju je 28.11.2017. organizovalo Udruženje TERRA’S na temu upoznavanja sa izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom iz decembra 2016. godine u kojem je najviše promena u vezi izveštavanja o otpadu i bazi podataka. Takođe, je značajan Član 75. za proizvođača, vlasnika i/ili drugog držaoca otpada, izuzev domaćinstva, koji je dužan da vodi i čuva dnevnu evidenciju o otpadu i dostavlja redovni godišnji izveštaj Agenciji za zaštitu životne sredine, kao i za pravna lica, odnosno preduzetnike koji učestvuju u prometu otpada, te su dužni da dostavljaju podatke o vrsti i količini otpada, uključujući i sekundarne sirovine koje su stavljene u promet, na propisan način.

O svemu ovome su govorili...

detaljnije
Post date: Uto, 28.11.2017 - 23:45

Udruženje TERRA’S organizovalo je  okrugli sto u ponedeljak, 27. novembra 2017. godine, sa ciljem da se odgovori na niz pitanja u vezi za izazovima sa kojima ćemo se suočavati svi u sistemu upravljanja otpadom imajući u vidu preuzete obaveze Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, posebno uloge lokalnih samouprava.

Tema je bila i izgradnja Regionalne deponije Subotica, koja je pri kraju i uskoro bi trebo da se izvrši tehnički prijem.

A zanimljiv deo je bila i diskusija o "edukaciji" stanovništa vezano za selektiranje otpada - recikliranje, koje je sada aktuelno u EU, jer regionalne deponije su kod njih sada već stvar pošlosti.

Zvučni zapis diskusije u prilogu.

 

Uvodničari:

  • „Regionalni sistem upravljanja...
detaljnije
Post date: Uto, 28.11.2017 - 23:30

Kroz Javne radove i projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”, predviđeno je anketno istraživanje koje je u toku. Obuhvatiće se 20-30 domaćinstava, turističkih i drugih preduzeća na Paliću, kao i u MZ „Šupljak“ gde su poljoprivrednici čija su imanja uz vodu jezera. Rezultati istraživanja će biti smernica kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija. Na osnovu dosadašnjih ispitanika, može se konstatovati da većina poljoprivrednika ambalažu od pesticida ili hemijskih zaštitnih sredstava baca u kontejnere, ali ima i onih koji ih spaljuju. Svesni su da je to ekološki problem, ali i spremni da učestvuju u sigurnom odlaganju opasnog otpada u skladu sa odlukom lokalne samouprave.

... detaljnije
Post date: Čet, 23.11.2017 - 13:43

Regionalni Arhus centar Subotica je već nekoliko godina nezaobilazna tačka programa studijskog putovanja studeneta Fakulteta tehničkih nauka novosadskog Univerziteta. Danas, 13. novembra 2017. godine, nakon obilaska gradskog prečistača otpadnih voda, buduće inženjere zaštite životne sredine, pozdravila je, Snježana Mitrović, rukovodilac Arhus centra i Udruženja TERRA’S koja je, između ostalog, rekla da je sada već tradicionalna poseta dokaz značaja postojanja ovakvih organizacija koje mladima pružaju informaciju i neformalan oblik obrazovanja.

Da bi spoznali važnost primene Zakona o Arhuskoj konvenciji u praksi, prikazan im je film u kojem je poseban akcenat dat na oblast upravljanja otpadom: kako se rešavaju problemi građana, ali i o...

detaljnije
Post date: Uto, 14.11.2017 - 17:07
Custom Search