Veslački klub Palić svečano obeležio kraj sezone

Uto, 21.11.2017 - 23:33 -- dejan.vukovic

Veslački klub Palić svečano je obeležio kraj uspešne godine u kojoj su učestvovali na 19 regata u Srbiji i inostranstvu i osvojili 69 medalja među kojima i svetsku bronzu. 

Sportskim rezutatima u ovoj sezoni Veslački klub “Palić” je jedan od najuspešnijih sportskih kolektiva u Gradu Subotici i to ne samo zbog uspeha takmičara i velikog broja osvojenih medalja već i zbog uspešne organizacije dva velika međunarodna takmičenja i isto toliko domaćih regata.  U Veslačkom klubu „Palić“ tokom 2017. godine održano je preko 500 treninga koji se održavaju dva puta dnevno  6 dana u sedmici. Pored redovnih treninga za aktivne sportiste takmičare, u Veslačkom klubu “Palić” se održavaju i posebni treninzi za rekreativce. Ove godine ih je održano oko 150. U ovoj sezoni u klubu je treniralo 30 aktivnih sportista, od čega 18 registrovanih takmičara, dok su ostali trenirali rekreativno.

Programe treninga osmišljavali su, planirali i ove godine vodili treneri Kornelija Đurašević, magistar sportskih nauka sa licencom B Veslačkog saveza Srbije, Nikola Kujundžić, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta sa licencom C Veslačkog saveza Srbije i Denis Kozma, sportski saradnik u klubu sa licencom C Veslačkog saveza Srbije, u saradnji sa predsednikom kluba i proslavljenim veslačkim šampionom Tomislavom Zvekanovićem.

Veslački klub “Palić” je ove godine uspešno učestvovao na 19 takmičenja (za dva više u odnosu na prošlu godinu) od čega 11 regata u Srbiji i 8 u inostranstvu. Na tim takmičenjima ukupno su osvojili 69 medalja što je za 11 medalja više od prošle sezone. Ukupno su osvojili 14 zlatnih, 28 srebrnih i 27 bronzanih medalja.

Najveći uspeh ostvario je Martin Mačković u kategoriji seniora do 23 koji se okitio svetskom bronzanom medaljom. On je ujedno najuspešniji veslač, takmičar, u istoriji kluba. Najviše medalja za svoj klub osvojila je juniroka Ana Miković čak 21, od kojih joj je najuspešnija sa Kupa Srbije održanog upravo na jezeru Palić i sa Miholjske regate u Osijeku.

Veslački klub “Palić” može da se pohvali i izuzetnim rezultatima u kategoriji kadeta, tandem Iva Zubelić i Nikolina Đorđević na svim domaćim i inostranim takmičenjima osvojili su medalju, ukupno 5 zlatnih, 7 srebrnih i 7 bronzanih. U kategoriji pionira nalaze se na vicešampionskoj poziciji, zahvaljujući sestrama B. Varga, Žofiji i Boglarki, koje su na Prvenstvu Srbije u veslanju osvojile srebrne medalje. Zahvaljujući izuzetno kvalitetnoj školi veslanja ove sezone istakla se Nina Lekić koja je, samo što je iz školskog prešla u takmičarski čamac, počela da niže velike uspehe. U ovoj sezoni kao kadetkinja sa internacionalnih regata održanih u Mađarskoj i Hrvatskoj donela je zlatnu i srebrnu medalju, dok je na omladinskoj ligi Srbije održanoj na Paliću zauzela treće mesto. Veliki uspeh postigli su i ostali takmičari, Roland Rind osvojio je dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju, Milica Stambolija osvojilia je jednu zlatnu, tri srebrne i tri bronzane medalje. Među uspešnijima su i Milutin Bilbija, Patrik Koso, Mihajlo Bolić, Ema Paći, Viola Korhec, Žofija Remete i Hana Terteli koji su ove sezone takođe osvojili nekoliko medalja iako su neki od spomenutih tek ove godine naučili da veslaju.

Klub svake godine dodeljuje i posebno priznanje za sportistu koji je upotpunosti posvećen treniranju i koji je propustio veoma mali broj treninga. Ove godine to priznanje pripalo je Milutinu Bilbiji, koji ima najveći procenat prisustva treninzima, a koliko to vredi dokazuje i činjenica da je Milutin ove godine napredovao i na takmičenjima gde je osvojio četiri srebrne i dve bronzane medalje.

Pored treninga za aktivne sportiste, takmičare i rekreativace Veslački klub „Palić“ svake godine organizuje školu veslanja u trajanju od 2 meseca po jednoj grupi za sve one koji su zainteresovani da se ubuduće rekreativno ili profesionalno bave ovim izuzetno zdravim i kvalitetnim sportom. Školu veslanja vodila je magistar sportskih nauka, Kornelija Đurasević. U 2017. godini, od aprila do jula, održane su dve grupe škole veslanja, a kroz ove treninge prošlo je ukupno devetnaest (19) osoba uzrasta od 8 do 40+ godina. Zavidan broj polaznika pokazao je dobre rezultate u školi veslanja, te su nakon završene obuke prešli u aktivne sportiste i nastavili su sa redovnim treninzima. Ovom prilikom diplomom su nagrađeni svi veslači koji su uspešno završili školu veslanja. 

Tokom 2017. godine Veslački klub “Palić” je bio organizator i domaćin:

  • II regate Kupa Srbije (3. jun 2017)
  • 55. Internacionalne regate “Vojvodina Open” (30.6-2.7.2017)
  • Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju – European Universities Rowing Championship - EUC (July 13-16, 2017)
  • III kola Omladinske lige Srbije i I Prvenstva Subotice u veslanju (2. septembar 2017)
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search