Nemanja Simović odgovorio na Saopštenje

Pon, 05.02.2018 - 17:00 -- dejan.vukovic
Izjava Nemanje Simovića
Izjava Nemanje Simovića

Član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Nemanja Simović sazvao je konferenciju za štampu na kojoj je izneo detalje i odgovorio na Saopštenja koja su izdali Pokret za građansku Suboticu i Karate klub Enpi 

Nemanja Simović je na poečtku pojasnio razlog sazivanja ove konferencije za štampu - Ovim putem bih želeo da informišem subotičku javnost da preciziram stav o radu Komisije koja je dodelila sredstva za sufinansiranje sportskih klubova po godišnjem programu. Komisija je svoj rad završila pre tri nedelje, postojao je rok od osam dana da se klubovi žale na odluku i rad Komisije i moram da konstatujem da se ni jedan sportski klub nije žalio ni pismeno ni usmeno, čak šta više najveći broj klubova je izrazio zadovoljstvo pošto je sportskim klubovima u ovoj godini po godišnjem programu podeljeno skoro sedam miliona više u odnosu na prošlu. 

Nakon tri nedelje pojavila se politička organizacija Pokret za građansku Suboticu koji je izrazio sumnju na rad Komisije. - Moram napomenuti da se Komisija strogo držala Pravilnika i novog zakona o sportu. U saopštenju se pozivaju na klubove koji nisu dobili sredstva po pravilniku, a to su uglavnom oni koji ili nisu predali potpunu dokumentaciju, nisu je predali na vreme ili nisu opravdali srredstva koja su dobili prošle godine. Po zakonu o sportu klubovi koji nisu opravdali dobijena sredstva nemaju pravo ponovo da ih dobiju.

- Kada sam pročitao Saopštenje bilo mi je jasno a i shvatio sam zašto u proteklom periodu kada je gradonačelnik bio Jene Maglai određeni broj subotičkih klubova je ispao iz ranga takmičenja u kojem su se nalazili. Ne čudi me, da ni jedan sportski infrastrukturni objekat nije izgrađen, da smo zatekli dug za prevoz u iznou od 6 miliona dinara, ne čudi me da smo zatekli određeni broj sudskih procesa koji je gospodin Jene Maglai pokrenuo protiv sopstevnih gradskih sportskih klubova, a napomenuću samo nprimer Ženskog fudbalskog kluba Spartak koji je tužen i naravno i taj spor je izgubljen i morali smo da platimo oko 2 miliona dinara plus sve sudske troškove.

- Moram da napomenem da Mađarski pokret i Pokret za građansku Suboticu i ko god možda proceni da nije dovoljno prisutan u medijima da sport ne koriste u tu svrhu kao razlog pisanja saopštenja da bi se pojavili u medijima. Subotički sport  za vreme Jene Maglaija je toliko unazađen da bi od te teme trebalo da beže "kao đavo od krsta".  

Član gradskog veća zaduđen za sport i omladinu osvrnuo se i na Saopštenje koje je izdao karate klub Enpi. - Više je nego jasno kada pročitate ov adva saopštenja da su napisana zajedno i u dogovoru a nije slučajnost da su objavljeni istog dana. Bez obzira što je saopštenje KK Enpi napisan na nekorektan i vulgaran način odgovoriću i na ta pitanja.  

- Prvo je bilo zašto nisu dobili sredstva ove godine a prošle jesu ? -  Kod mene je Pravilnik koji je izlasan na Gradskom veću 6. decembra a objavljen u Službenom listu  33/17, a napisan je i donešen po zakonu u sport. U članu 1 se kaže: ovim pravilnikom utvrđuje se kategorizacija sportskih organizacija sa sedištem na teritoriji grada Subotice koji učestvuju u sportskim takmičenjima u okviru nadležnih nacionalnih granskih sportskih saveza. Lično sa gospodinom Ćopićem vodio niz razgovora i bio sam inicijator da se KK Enpi pre pet godina stavi na listu sufinansiranja zbog velikog broja dece koja okuplja. Ali ponovo napominjem razlika u odnosu na prošlu godinu je što sada imamo Pravilnik u kojem se jasno kaže da se finansirati mogu samo oni koji su prepoznati i u nadležnosti nacionalnog granskog saveza u ovom slučaju Ministartsvo omladine i sporta Republike Srbije je reklo da je to Karate Savez Srbije a nažalost  KK Enpi nije njihov član.

- Sledeće pitanje je bilo zašto su morali da napuste zgradu Jadrana nakon 15 godina ? - zbog ove teme se moramo vratiti malo unazad. Kao i svi drugi sportski klubovi koji svoje sedište imaju u Hali, na bazenu ili na Stadionu mogli su besplatno da koriste objekat u svoju svrhu. Upravo je gospodin Maglai  nakon imenovanja za gradonačelnika doneo odluku da svi koji koriste zgradu Jadrana moraju da plaćaju zakup i troškove režije. Znači upravo onaj kome se gospodin Ćopić na kraju saopštenja zahvalio na razumevanju je uveo da klubovi i savezi koji koriste zgradu Jadrana moraju da plaćaju zakup i režije. Mi sa tom odlukom i dan danas imamo veliki problem i sa razlogom se klubovi u toj zgradi žale na tu odluku. Tu nepravdu moramo u narednom periodu da ispravimo.U sledećem koraku svi sportski klubovi su počeli da plačaju zakup osim karate kluba Enpi. Kada je dobio rešenje o iseljenju dug mu je bio 220.435 dinara samo za zakup. Mesečno je trebao da plaća 7.000 dinara što znači da trideset i jedan mesec nije plaćao ništa. Za taj vremenski period troškovi režije su 735.906 dinara ništa nije plaćano ni za to. Imamo tamo i druge sportske kolektive koji su namirili svoje obaveze ili smo im preko reprograma rešili probleme. Ovo je apsolutno nepoštovanje odluke pa makar kakva ona bila da se ni jednim dinarom ne izmire troškovi zakupa i režija a zna se da roditelji uredno plaćaju članarine i polaganje za pojaseve dece članova KK Enpi.  

Sledeće pitanje je vezano za naplatu Hale sportova za Super Enpi karate Kup - kako može Gradska uprava za jednu sportsku manifestaciju kaže da je od interesa za Grad ako je organizuje klub koji nije član granskog sportskog saveza koji nije prepoznat od Ministarstva omladine i sporta. Ne možemo tu pomoći vezane su nam ruke. Nemojte ovo da doživite kao sukob resora za sport i KK Enpi. Ima čitav niz klubova koji su prošle godine bili finansirani a ove nisu zbog usvajanja novog Pravilnika. Prošle godine smo mogli pomoći i za oba Old tajmer udruženja koji organizuju lepu manifestaciju, ali sada ne možemo jer zakon jasno kaže da se može pomoći samo klubovima a ne i udruženjima. Hteli smo pomoći i oko finansiranja dodele Medalja Lajoš Vermeš, ali ni to nismo u mogućnosti jer se takođe radi o Udruženju građana a ne o klubu koje se ne može finansirati po godišnjem programu.   

Na kraju bih samo dodao da je moja iskrena želja da se sve u oblasti sporta postavi sportistim ai sportskim radnicima. Pustite nas da radimo na proširenju i obnavljanju sportske infrastrukture. Sa zadovoljstvom ćemo vas pozvati 20. februara na puštanje u rad nove klimatizacije u hali sportova. Svakodnevno smo u kontaku sa Republičkim ministarstvom kao i sa Pokrajinskim sekretarijatom u vezi izgradnje nove tartan staze na Gradskom stadionu. Nastavićemo da renoviramo sportske hale i gradimo nove terene. To je ono čime se bavimo i na šta smo ponosni. 

Još jednom bih zamolio sve političke stranke da zaobiđu sport, jer to nije tema koja treba da se politizuje. Šarenilo i različitost su prisutni u sportu, svi idu istim autobusom i dočekuju svoje protivnike. Koliko ulažemo i kako radimo u sportu vidi se po rezultatim subotičkih sportista. 

      

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search