Solidarnost: Reagovanje na konferenciju za medije ATB Sever

Kategorija: 

Na osnovu Zakona o informisanju RS, Udruženje građana Subotice "Solidarnost" primorano je da reaguje na informacije izrečene na godišnjoj konferenciji za medije u "ATB Sever"-u od strane sadašnjeg menadžmenta. Molimo sve one poslenike javne rači koji su izveštavali o tom PRESS-u da objave ovo naše reagovanje.

Pre svega želimo da istaknemo da se UGS "Solidarnost" raduje svakom napretku u razvoju privrede Subotice i Srbije i svakom novootvorenom radnom mestu. Tako je i u slučaju "ATB Sever"-a. Raduje nas što je "ATB Sever" obezbedio dovoljno posla da bi preduzeće opstalo i razvijalo se. Izjava menadžmenta međutim, o prosečnoj plati u "ATB Sever" je nepotpuna, bez podatka na koliki broj zaposlenih se ona odnosi. Prema našim izvorima VKV majstor sa podužim radnim stažem u "ATB Sever" može da zaradi oko 45.000 dinara mesečno. Da je taj podatak tačan govori fluktuacija radne snage u preduzeću.

Ako se kaže da se "ATB Sever" razvija, onda treba dodati i to da se razvija, između ostalog, i preko grbače preko 500 radnika koji su zakinuti za plate od pet godina i koji su zajedno sa drugima izbačeni na ulicu 2002. godine. Istina i pravda o "načinu" privatizacije "Sever"-a traži se od suda u Strazburu, a nama u UGS "Solidarnost" nakon svih ovih godina je jasno da je pljačkaška privatizacija "Sever"-a bila državni projekat, da je za sramotno nisku cenu "Sever" sklonjen sa tržišta uz saučestvovanje svih nivoa vlasti Srbije, instaliranog menadžmenta i uz podaništvo pravosudnih organa.

"Sever" nikada neće biti ono što je bio, od svih proizvodnih pogona danas funkcionišu samo 2-3. Pre 95 godina, 1923, prilikom otvaranja "Sever" je imao 185 radnika, a danas ih ima malo više nego duplo od toga, što znači da je njegov razvoj unazađen 50 godina. Svim stručnim ljudima a i običnim građanima je jasno da se devastacija tolikih razmera ne može nadoknaditi za nekoliko godina, u šta nas uverava menadžment ove forme. Sve ovo dokazuje već samo kratka analiza svih dosadašnjih PRESS konferencija održanih od strane "ATB Sever"-a.

"Izvršioci radova" na uništavanju "Sever"-a i danas su u vlasti, od Grada i Pokrajine, bez da su pravosudno sankcionisani, što je samo dokaz da u Srbiji još nema pravne države. Šta više, još uvek ima stečaja firmi kojima se one kroz rupe u zakonu pljačkaju i uništavaju, uz sramotnu neprofesionalnost  i nestručnost pravosudnih organa. Mi iz UGS "Solidarnost" ćemo se svim sredstvima suprotstavljati tim procesima i zato tražimo od svih odgovornih da o stanju stvari u našim preduzećima građani budu objektivno i istinito informisani, a ne da nam se zamagljuju oči poluistinama i dezinformacijama

Custom Search