Tavankućani učestvovali u rekonstrukciji seljačke bune u Gornjoj Stubici

Čet, 15.02.2018 - 19:02 -- branka.milojevic

Učenici hrvatskih odjela Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta u pratnji svojih nastavnika i ravnateljice Stanislave Stantić Prćić 9. i 10. veljače posjetili su Gornju Stubicu gdje su ih ugostili učenici i nastavnici tamošnje Osnovne škole „Matija Gubec“.

Prije dolaska u Gornju Stubicu, Tavankućani su u kratkom izletu posjetili Zagreb, gdje su obišli i Hrvatski povijesni muzej. U muzeju su razgledali postav u kojem je izložen dio iz bogatoga muzejskog fundusa, a kojim je prikazan djelić kulturnoga života i civilizacijskih dosega na području Hrvatske, ali i povijesnih artefakata koji svjedoče o burnoj povijesti i svakodnevnom životu od najranijih vremena do modernoga doba.

Nakon kraćeg razgledavanja zagrebačkog Gornjeg grada, učenici i nastavnici iz Tavankuta prisustvovali su otvorenju izložbe „Franjo Tahy i Tahyjev grad“ u Muzeju seljačkih buna u Donjoj Stubici. Smješten u Dvorcu Oršić, Muzej je vjerodostojan svjedok života u feudalnoj Hrvatskoj 16. stoljeća, a ovom je izložbom oživljen i duh borbe obespravljenih kmetova za svoja prava.

Sljedećega dana, 10. veljače, učenici su na radionici u Muzeju seljačkih buna mogli neposredno sudjelovati i naučiti kako su izgledale i kako su se od željeznih alkica izrađivala srednjovjekovna pancirna, mogli su vidjeti i mačeve i ratnu vitešku opremu, a sami su se okušali u gađanju mete lukom i strijelom kakve su koristili Gupčevi suvremenici.

Nakon toga Tavankućani su se uputili na mjesto poprišta jedne od bitaka velike seljačke bune iz 1573. godine. Jedan od najznačajnijih i najistaknutiji vođa seljaka bio je Matija Gubec, koji se suprotstavio moćnim feudalcima boreći se za prava obespravljenih kmetova u jednom od najmasovnijih pokreta takve vrste na području Europe. U rekonstrukciji ove bitke saznali smo tako da je pokret imao svoje ustorjstvo, plan, ali i neku vrstu političke platforme koja je naglašavala ljudska prava i jednakost svih ljudi. Posebno je dojmljiv bio središnji dio cjelokupne manifestacija, igrani prikazu prvog sukoba kod Majsecova mlina u kojem su seljaci uspjeli poraziti moćnu Tahijevu vojsku sastavljenu uglavnom od plaćenih profesionalaca.

Tavankutski su učenici tako neposredno naučili nešto o kulturnom i povijesnom naslijeđu svoga naroda, ali i obogatili i proširili znanja o čovjeku, revolucionaru i vizionaru, skromnoga, seoskoga podrijetla, po kojemu i nosi naziv tavankutska škola. Ipak, ispred svega ostaje druženje i nova prijateljstva sklopljena s vršnjacima iz Gornjem Stubice i željno iščekivanje prilike za uzvratom gostoprimstvo u Tavankutu.

Vrijedi istaknuti i da je posjet tavankutske škole Gornjoj Stubici financijski poduprla i tako omogućila Zagrebačka županija.

Custom Search