Slavonci i Baranjci proslavili svoju krsnu slavu

Pet, 16.02.2018 - 21:08 -- nikola.tumbas
na slici: Stevan Bošnjak predsednik udruženja, Borisav Erakovič član inicijativnog odbora, Dragan Preradović sportski radnik poreklom iz Baranje

Zavičajno udruženje „Slavonija i Baranja“ Subotica proslavilo je, 14.februara, svoju krsnu slavu Sretenje Gospodnje u restoranu „Nada“ Subotica. Slavski kolač je osveštao i presekao sveštenik SPC otac Dragan Stokin, a ovogodišnja kuma bila je veroučiteljica OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Subotica Vukosava Eraković, dok se kumstva za sledeću 2019 godinu prihvatila Milijana Cvetičanin. Goste su lepim prigodnim govorom pozdravili: mr Stevo Bošnjak i Blagoje Acan, predsednik i potpredsednik Zavičajnog udruženja „Slavonija i Baranja“ kao i drugi gosti. U Kulturno-umetničkom delu programa nastupili naučni radnici koji su govorili o delima znamenitih Slavonaca kao što je izmedju ostalih i Milutin Milanković, posle je atmosferu zagrejao poznati subotički kantautor  Aleksandar Toković koji je izmedju ostalog pevao pesme iz Slavonije i Baranje čime je  probudio najlepša osećanja nostalgije kod gostiju. Na krsnoj slavi gosti su bili iz Bajmoka, Sombora, Bačke Topole, Novog Sada, Novog Kneževca i Subotice gde postoje Zavičajna Udruženja.

"Posebno mi je drago što mogu pozdraviti moje zemljake pristigle u toku poslednjeg rata iz Slavonije i Baranje.Ponovnim oživljavanjem rada našeg udruženja želimo da okupimo sve pripadnike našeg naroda koji je u rasejanju a koji je izbegao sa  tih prostora. Mi sa ponosom ističemo da  potičemo sa prostora gde je rođen naš blaženopočivši Patrijarh Pavle Stojčević i  sa radošću ističem  što smo bili i ostali njegovi zemljaci. Na prostoru Severnobačkog okruga  ima nas više hiljada i danas mogu reći da mi svoj zavičaj nikada nismo i nećemo zaboraviti. Neki pesnik je rekao davno, zavičaj je tamo gde su tvoji prijatelji,kolege,rodbina i oni koje volite"!

Bile su to reči dela  govora magistra Stevana Bošnjaka inače presednika Udruženja Slavonija i Baranja, člana Francuske Akademije nauka.

Nema ništa bez zajedništva, okupljanja i međusobnog uvažavanja između nas Srba, i uvek se veselim kad dođem na ovako lepo organizovana zavičajna druženja. Nedavno me Vladika Jovan Ćulibrk, Episkop Slavonski iz Pakraca pozvao da prisustvujem i služim na arhijerejskoj liturgiji u Jasenovcu, a pripala mi je čast da budem  i kum na svečanosti i ovim putem  vam svima dragi moji parohijani i prijatelji prenosim pozdrave sa tog crkvenog događaja. Ipak, jako sam bio iznenađen i tužan kada sam sagledao posledice nedavnog rata,  ugledavši spaljene i neobnovljene bogomolje. Ovakvi skupovi mi bude nadu da ćete smoći snage da svojim radom i uz podršku zajednice uspete u nameri da te posledice budu što manje i da se okrenemo izgradnji lepše budućnosti ali bez prava da zaboravimo prošlost.

U besedi je  takođe i  apelovano na sva udruženja da pokažu solidarnosti i uzmu učešća shodno svojim mogućnostima u doniranju novca za izgradnju novog hrama SPC na Prozivki. Bile su ovo reči starešine Hrama Hristovog Vaznesenja u Subotici oca Dragana Stokina

- Živeo sam u Belom Manastiru do poslednjeg rata, dolaskom u Suboticu našao sam novi dom ali korene i zavičaj nisam zaboravio. Izgradio sam karijeru kao sudija i predsednik Suda, danas sam advokat. Kao i do sada spreman sam i uvek  otvoren da pomognem mnogim našim zemljacima, u cilju zaštite njihovih prava ili povratka imovine. Počastvovan sam što ste me pozvali na ovaj tradicionalni skup i zahvaljujem se organizatorima  jasan je bio Dragan Dašić, poznati advokat, humanist I borac za ljudska prava.             

phot&info:  Igor Preradović

Custom Search