Invazija lisica na Tavankut

Ned, 18.02.2018 - 09:05 -- nikola.tumbas

Meštani Donjeg i Gornjeg Tavankuta kao i susednog Ljutova i Čikerije sve više se plaše za svoju ličnu i bezbednost svoje živine - ali dakako i zbog opasnosti od zaraze.

Naime u poslednje vreme sve više meštana prepričava svoje susrete sa lisicama kojih je sve više na prostoru pomenutih naselja.

Stipan Bercan iz Jugoslovenske ulice u Donjem Tavankutu muku muči jer mu je lisičja jazbina tik uz ogradu.

„Video sam je pored kokošarnika, ujutru pre šest časova kada sam krenuo na posao. Mirno je izšetala iz dvorišta i otišla u polje“- svedoči Stipan Bercan.

Stipan Bercan je samo jedan u nizu meštana koji je posvedočio o prisustvu lisica u navedenom području, meštani su se obraćali i lovcima međutim pošto lovci mogu da vrše odstrel ovih predatora samo na udaljenosti dvesta metara od naselja od ovog načina suzbijanja populacije lisica u naseljenim mestima-nema ništa.

Prava invazija lisica unosi paniku i strah među meštane jer lisice su viđene i u blizini predškolske ustanove i ambulante pošto je tu nekoliko zaparloženih parcela što im očigledno odgovara kao stanište.

Pošto je pre par godina u Gornjem Tavankutu zabeleženo besnilo ljudi se sa razlogom plaše i pozivaju nadležne da preduzmu konkretne mere u cilju suzbijanja ovih nezvanih gostiju.

 

info: Tomislav Mačković

ilustracija - http://images.mentalfloss.com/sites/default/files/styles/insert_main_wid...

Custom Search