Izjava za javnost predsjednika DSHV glede sastanka u Predsjedništvu Srbije

Kategorija: 
Izvor: 

Izjava za javnost predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini glede sastanka u Predsjedništvu Srbije između predstavnika hrvatske nacionalne manjine i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića

U utorak 20. veljače u Predsjedništvu Srbije održan je sastanak izaslanstva Hrvata u Srbiji s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem čija je glavna tema bila društveni položaj Hrvata u Srbiji. Delegaciju Hrvata u Srbiji činili su Tomislav Žigmanov (predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Srbiji i narodni zastupnik), Darko Sarić Lukendić (predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća) i Darko Baštovanović (međunarodni tajnik HNV-a), a sa srbijanske strane delegaciju su činili Aleksandar Vučić (predsjednik Republike Srbije), Nikola Selaković (šef kabineta predsjednika RS), Igor Mirović (predsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine), Ivan Bošnjak (državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave), Nemanja Stevanović (državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova), Miloš Vučević (gradonačelnik Novoga Sada) i Bogdan Laban (gradonačelnik Subotice).

Nakon što je zahvalio na dosadašnjim naporima i ostvarenim rezultatima, otvorena pitanja i probleme hrvatske nacionalne manjine izložio je Tomislav Žigmanov i to u rasponu od pitanja sudjelovanja Hrvata u procesima donošenja odluka i razmjerne zastupljenosti u javnom sektoru, preko izazova s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji u ostvarivanju manjinskih prava, napose u području kulture i obrazovanja, te o problemima vezanim uz komunalnu infrastrukturu u naseljima u kojima u većem broju žive Hrvati, povratu imovine Katoličkoj crkvi i hrvatskim udrugama kulture te pitanjima vezanim uz suočavanje s prošlošću, to jest protjerivanje Hrvata iz Srijema i Bačke
devedesetih godina prošlog stoljeća.

Na samom početku razgovora predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako se komunikacija između najviših državnih tijela i dužnosnika Republike Srbije s predstavnicima i tijelima hrvatske manjinske samouprave ubuduće mora održavati kontinuirano. Na taj način pozitivno je razriješen jedan od najvećih problema za hrvatsku manjinu, a to je odsustvo institucionalne komunikacije. Aleksandar Vučić je rekao kako je njegov cilj kao predsjednika Republike da se položaj Hrvata sustavno unaprijedi, a da je prvi korak k tome uspostavljanje stalne komunikacije i rješavanje prvih konkretnih otvorenih pitanja koja su postavili predstavnici Hrvata u Srbiji. Predsjednik Vučić je posebno naglasio kako u Srbiji Hrvati ne smiju više imati osjećaj ugroženosti, da oni nisu nikakva prijetnja ili smetnja, te da će se osobno posvetiti unaprjeđivanju društvenog položaja pripadnika hrvatske zajednice te integraciji Hrvata u srbijanskog društvo.

Od konkretnih otvorenih pitanja dogovoreno je rješavanje sljedećeg – obnova mosta na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav u šumi Šmaguc u Monoštoru te Doma kulture u Donjem Tavankutu, Vlada Srbije će osigurati i dodatna sredstava kako bi se ušlo u posjed i stavila u funkciju Spomen kuća „Josipa Jelačića“, predsjednik RS je naložio svojim suradnicima da se pronađe model za rješavanje pitanja povrata Hrvatskog doma HKC „Srijem“ iz Srijemske Mitrovice. Dogovoreno je otvaranje lektorata na hrvatskom jeziku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu u što kraćem roku te proširenje razreda na hrvatskom i u Medicinskoj srednjoj školi u Subotici. Dogovoreno je uspostavljanje dijaloga s predstavnicima Katoličke crkve u Srbiji, Vlada AP Vojvodine bit će pokrovitelj ovogodišnje Dužijance te će se intenzivirati prisutnost visokih državnih službenika na manifestacijama i svečanostima hrvatske zajednice u Srbiji. Bilo je riječi o pružanju potpore već postojećoj suradnji između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Srpskog narodnog vijeća te da se za to osiguraju i adekvatna sredstva za hrvatsku manjinu. Grad Novi Sad će primjerenije financirati programe i projekte Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina. Glede sudjelovanja Hrvata u procesima odlučivanja, bilo je riječi o tome da se u radu Pokrajinske vlade iznađe mogućnost za angažiranje predstavnika Hrvata u pokrajinskim tajništvima. Predsjednik Srbije je najavio i veće uključivanje Hrvata u policijske organe RS, posebice kada su u pitanju kvote za upis na policijsku školu u Srijemskoj Kamenici. Na koncu, dogovoreno je da se započnu razgovori i s obilježavanjem mjesta stradanja Hrvata u Srbiji tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća, pri čemu će hrvatska zajednica predložiti način na koji će se obilježiti stradanje kao i u kojim mjestima.

Ozbiljnost pristupa i namjere predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da se počnu rješavati konkretni problemi s kojima se suočavaju predstavnici hrvatske zajednice potvrđen je i odlukom da se naredni sastanak održi za manje od mjesec dana kako bi se evaluiralo ono što je urađeno iz prethodno navedenih točaka, kao i da se identificiraju i druga postojeća otvorena pitanja.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Custom Search