Komunisti osuđuju krađu bisti narodnih heroja

Kategorija: 

Naša udruženja građana osuđuju teško krivično delo koje je izvršeno krađom spomen-bisti Lazaru Nešiću, Kizur Ištvanu i Matku Vukoviću. Zahtevamo od nadležnih organa MUP-a i Tužilaštva da se počinioci hitno pronađu i kazne.

Krađa spomen-bisti subotičkih revolucionara nije samo obična krađa bronze, već je to napad na simbole antifašističke borbe i život zajedno u Subotici.

U zadnjih deset godina ukradeni su: bista Jovana Mikića u krugu istoimene osnovne škole u Subotici, Ive Lole Ribara ispred studentskog doma kod Dudove šume, Lole Vohl u krugu fabrike "Slavica", ploča sa spomen-kosturnice na Trgu žrtava fašizma i krajnje je vreme da se obračuna sa bronz-mafijom koja hara u Subotici.

Naš grad i Subotičani podneli su ogromne žrtve u borbi protiv fašizma i ne smemo dozvoliti da se sećanje i kulturno blago koje podseća na antifašističku borbu devastira i uništava. Kizur Ištvan je poginuo na Kupresu, Lazar Nešić i Matko Vuković su zverski mučeni od Hortijeve specijalne policije u Žutoj kući i ubijeni. Pored njih, u borbi protiv fašizma poginulo je 7.100 naših sugrađana.

Ako dozvolimo da se zaborave žrtve antifašističke borbe i uništavaju spomenici koji podsećaju na oslobodilačku borbu i život zajedno, Subotica neće više biti grad na koji smo ponosni i koji volimo. Izgubićemo identitet, duh tolerancije i humanizma. Nemojmo to dozvoliti zbog naše dece i budućnosti Subotice

Custom Search