Ivana Ivković: Amuse me

Pon, 19.03.2018 - 15:34 -- Savremena galer...

U Savremenoj galeriji Subotica će u subotu,  24. marta u 19 časova biti otvorena  izložba/projekat Ivane Ivković Amuse me.

Izložbu Amuse me činiće nekoliko različitih site-specific radova koje međusobno povezuje ista polazišna tačka i tema postavke: istorija palate Rajhl, kuće u kojoj se Galerija nalazi. Palata je jedno da najvažnijih i najinteresantnijih ostvarenja mađarske varijante secesije i životno delo poznatog arhitekte Ferenca Rajhla, koji ju je projektovao da bude njegova porodična kuća i radni biro. Sagrađena je 1904. godine i zaštićeni je spomenik kulture, a nakon različitih smena vlasnika i istorijsko-političkih turbulencija, od 1968. pripada Savremenoj galeriji Subotica. Izložba Amuse me predstavlja umetnički osvrt na skriveniji deo istorije kuće, tajne pasaže i prostorije, te kuća postaje metafora za unutrašnji život pojedinca i ljudsku psihu koja je nedokučiva, misteriozna i puna tajnih prolaza.

Ivana Ivković (rođena 1979. u Beogradu) diplomirala je slikarstvo i magistrirala crtež  na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama iz oblasti slikarstva. Od 2002. godine izlagala je na više samostalnih izložbi u Srbiji, Austriji, Nemačkoj, Libanu, Italiji, Španiji, SAD-u, Turskoj, Danskoj, Kanadi, Indiji i učestvovala na nekoliko značajnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dva puta je bila finalistkinja Politikine nagrade za najuspešniju izložbu, 2007. i 2010. godine. Dobitnik je stipendije KulturKontakta iz Beča (Austrija) 2008, Residency Unlimited organizacije iz Njujorka (SAD) 2012, Casa dell Arte stipendije u Bodrumu (Turska) 2013, kao i stipendije grada Linca (Austrija) za 2014, stipendije Ministarstva kulture Kvebeka u Montrealu, stipendije Beirut Art Residency iz Libana, kao i nekolicine drugih programa. Njeni radovi se nalaze u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, u kolekciji Muzeja grada Beograda kao i u nekoliko značajnih privatnih kolekcija u Njujorku, Bazelu, Lisabonu i Turskoj.

Kustos izložbe je Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorka SGSU.

Autor vizuelnog identiteta izložbe i dizajna kataloga je Saša Tkačenko.

Na otvaranju izložbe muzički performans izvešće Olja Njaradi i Čila Pamer (Pámer Csilla).

 

Izložba će biti otvorena do 5. maja 2018.

Srdačno Vas očekujemo :)

Várjuk szeretettel :)

 

 

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Sub, 24.03.2018 - 19:00
Vreme održavanja - kraj: 
Sub, 24.03.2018 - 20:00
Kategorija: 
Custom Search