Zaustavljanje naginjanja tornjeva subotičke katedrale

Pet, 27.04.2018 - 17:42 -- nikola.tumbas
Ojačavanje tla oko temelja tornjeva subotičke katedrale
Ojačavanje tla oko temelja tornjeva subotičke katedrale
Danijel Kukaras o dilataciji pukotina na subotičkoj katedrali
Danijel Kukaras o dilataciji pukotina na subotičkoj katedrali
Danijel Kukaras o zaštitnoj ogradi oko subotičke katedrale
Danijel Kukaras o zaštitnoj ogradi oko subotičke katedrale
Stjepan Beretić o istoriji, restauraciji i sanaciji subotičke katedrale
Stjepan Beretić o istoriji, restauraciji i sanaciji subotičke katedrale

Početkom meseca ograda oko katedrale je proširena i ojačana. To je bila čigledna najava da se oko katedrale radi ozbiljan zahvat.

Ukratko, stiglo se do faze ojačavanja tla oko tornjeva katedrale koja se radi specijalnom tehnikom ubrizgavanja materije koja dovodi do očvršćavanja tla, na dubini od 10 - 11 metara pa postupno na više. (više u prilogu o tome)

Ovaj postupak rade zajedno ekipe stručnjaka iz Mađarske i Slovačke.

Namera je izvođača da na taj način zaustave naginjanje tornjeva i da se potom saniraju nastale pukotine, uz kasnije redovno praćenje vertikalnosti tornjeva koje će biti obezbećeno postavljenim klinometrima. (više u prilogu o tome)

Takođe kip bogorodice, visine tri metra, koji se nalazi na vrhu krova, će doživeti restauraciju i bolje prihvatanje - ankerisanje za krov katedrale.

U prilogu su komentari i pojašnjenja Danijela Kukarasa,dipl.ing. građ., člana projektnog tima koji rade na sanaciji subotičke katedrale.

Takođe u prilogu je raniji snimak obilaska katedrale sa župnikom Stjepanom Beretićem iz septembra 2017.

Više o ovoj temi...

Redovni prolaznik Trgom žrtava fašizma, Miroslav Evetović, nije mogao a da ne primeti malu intervenciju sa velikim kranom na fasadi katedrale.

Pa eto par fotografija o tome kako se pukotina prikriva dok ne dođe do boljeg rešenja.

Piše Miroslav: - Krpljenje razderotine mineralnom vunom i brzo stežućim malterom...

Post date: Čet, 29.04.2021 - 16:27

O stanju u unutrašnjosti subotičke katedrale, koja je u nekoj vrsti zamrznute rekonstrukcije tornjeva, posle današnjeg zemljotresa, 29 decembra, u Petrinji, čiji je udar dosegao i do nas u Srbiji, govori vlč. Stjepan Beretić, a kakav je osećaj bio čoveku u desetospratnici kada je treslo na Prozivci, govori Miroslav Antelj.

Subotička sinagoga je takođe bila u fokusu pažnje i o njoj govori Hajnalka Ileš, koordinator aktivnosti u Szabadkai Zsinagóga Alapítvány - Fondacija "Subotička Sinagoga"

...

detaljnije
Post date: Uto, 05.01.2021 - 15:26

Na današnjoj press konferenciji, koja je privukla veliku pažnju medija, članovi radne grupe Mirko Štefković i Petar Santrač dali su sve informacije koje su bile potrebne da se saznanja oko radova na sanaciji tornjeva subotičke katedrale razbistre.

Ukratko: Trenutno su u toku radovi koji ojačavaju tlo temelja oko tornjeva da bi se usporilo sleganje istog na zanemarljivu vrednost (sleganje se prirodan proces koji je nezaustavljiv). Tokom ovih 100 godina, usled preopterećnja temeljnog tla, stvorena je pukotina od 15ak cm.

Po stabilizovanju temelja doći će do postavljanja prostorne skele koja će omogućiti da se srednji deo fasade katedrala sanira, pukotina praktično ukloni, a tornjevi da se povežu "prstenom" koji bi ih držao...

detaljnije
Post date: Čet, 10.05.2018 - 12:06

Nekoliko komadića fasade je bilo otpalo, pa da ne bude problema...

Post date: Pet, 26.01.2018 - 16:54

Учвршћују се звоници који су недуго након изградње 1779. године почели да тону и црквени брод „поцепали“ на пола

До краја године треба да буде санирана пукотина на Катедрали Свете Терезије Авилске, која је настала пре више од века.

Крајем децембра почело је да се ради на обнови ове велике и значајне римокталичке цркве и како објашњава Бранислав Ћопић, власник пројкетног бироа „Супорт“ и члан координационог тима ангажованог на обнови катедрале, ово је први пут од изградње цркве 1779. године да  се ради на њеном конструкционом ојачању.

Два звоника почела су да тону и да постепено „вуку“ црквени брод сваки на своју страну, што је довело до тога да је храм пукао по средини. Ова конструкција...

detaljnije
Post date: Pet, 24.03.2017 - 23:07
Custom Search