Svečano otvorena fabrika „Plastikcam East“ DOO

Čet, 17.05.2018 - 17:40 -- nikola.tumbas
Presecanje vrpce i obilazak fabrike Plasticam East
Presecanje vrpce i obilazak fabrike Plasticam East
Dragi Vučković na otvaranju fabrike Plastikcam East
Dragi Vučković na otvaranju fabrike Plastikcam East
Matthias Claivaz na otvaranju Plasticam East
Matthias Claivaz na otvaranju Plasticam East

U Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ u Subotici danas je svečano otvorena fabrika „Plastikcam East“ DOO, prva investicija italijanskog proizvođača plastičnih komponenti „Kaminada“ van granica ove zemlje. Svečanim presecanjem vrce novu fabriku u rad su pustili pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bijelić, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković, ataše za ekonomiju, trgovinu i naučnu saradnju ambasade Italije u Beogradu, Matijas Klajvaz, i direktor kompanije „Kaminada“ Aldo Kaminada.

U svom obraćanju okupljenima Aldo Kaminada je rekao da je njegovu porodičnu kompaniju, osnovanu šezdesetih godina prošlog veka, za otvaranje pogona u Republici Srbiji motivisalo nekoliko faktora. Od, kako je naveo, jačanja grupe kroz internacionalizaciju, do važnog koraka u izboru zemlje – Srbije, gde na jednom mestu imaju konkurentnu i pristupačnu radnu snagu, tradiciju u organizaciji poslovanja koja je u superlativu u odnosu na ostalo zemlje Istočne Evrope.

Načelnik Vučković je rekao da smo sedoci da se Srbija prepoznaje na poslovnoj i investicionoj mapi kao država koja je stabilna za ulaganje, pre svega zahvaljujući uspešnoj politici reformi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U okviru te opšte slike, dodao je, smatram da postoji posebnost u vezi današnjeg otvaranja industrijskih kapaciteta kompanije „Kaminada“ u prvoj od narednih nekoliko faza.

Posebnost se, istakao je, ogleda u tome što je lokalna samouprava uz podršku pokrajinske i republičke vlade uspela da u kratkim zadatim rokovima uradi sve ono što je neophodno da bi investitor mogao da realizuje svoj poslovni plan i da svoj prvi industrijski pogon izvan Italije izgradi upravo ovde, u Subotici.

- Ono što valja naglasiti jeste da se posebnost ogleda pre svega u sposobnosti gradonačelnika Subotice Bogdana Labana da primeni dobru praksu agilnog menadžmenta i da lokalnu birokratiju preoblikuje u efikasnu administraciju. Bez takvog pristupa, mišljenja sam da danas ne bismo bili ovde – podvukao je Dragi Vučković.

Ognjen Bijelić je kazao da nas ova investicija ohrabruje u uverenju da smo na dobrom putu, jer se strani investitori opredeljuju za konkurentne lokacije i one države koje su ekonomski i politički stabilne i imaju dobru strategiju investiranja.

Govoreći o direktnom uticaju italijanskih investicija, on je podsetio da je čak 66 italijanskih kompanija ivestiralo svoj kapital na području Vojvodine, pri čemu se vrednost ukupno uloženog kapitala kreće na nivou od gotovo milijardu evra, a broj zaposlenih prelazi jedanaest hiljada.

Pokrajinska vlada i Sekretarijat za regionalni razvoj, kako je Bjelić naveo, nastaviće da ulažu napore kako bi lokalne jedinice u Vojvodini dobile  po nekoliko dobrih i zdravih investicija, te  na taj način podstakle svoj razvoj u interesu boljeg života  građana, uslova za njihovo radno angažovanje i sigurnije zarade.

Fabrika „Plastikcam East“ zauzima površinu od 2.250 kvadratnih metara, od čega je 1800 kvadratnih proizvodnog i skladišnog prostora i 450 kvadratnih metara kancelarijskog prostora.

Proizvodne aktivnosti u fabrici su organizovane u dve funkcionalne celine i to: brizganje kompnenti od plastike i sklapanje komponenti u funkcionalne sklopove.

*

Potpisivanje ugovora sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom videti ovde - https://www.subotica.info/2017/03/08/potpisan-ugovor-o-otudenju-gradevin...

* Fotografije obilaska fabrike pripremila Bojana Jurić

Autor teksta: 
Custom Search