Drugi susret bandaša i bandašica

Sre, 13.06.2018 - 14:05 -- darko.kovacevic
Bandaši i bandašice UBH Dužijanca

U utorak, 12. 06. u sjedištu UBH Dužijanca u Subotici održan je drugi susreta katedralnih bandaša i bandašica, koji čine jedan od odjela te udruge. Na susret se okupilo trideset bandaša i bandašica.

Sve prisutne je pozdravio msgr. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBU Dužijanca a prenio je i pozdrave direktora Udruge g. Marinka Piukovića. U svom govoru on je naglasio da je neposredni povod tog drugog susreta proslava ovogodišnje jubilarne Dužijance kao i manifestacija Dužijanca u Zagrebu. Predsjednik je pozvao prisutne bandaše i bandašice da se napune ponosom i radošću što su određene godine i prošlosti Dužijance baš oni imali ulogu predvoditelja toga divnog običaja bunjevačkih Hrvata. Ujedno ih je podsjetio da Udruga „Dužijanca“ uvijek najprije računa s njihovom podrškom jer njima nije potrebno tumačiti što je Dužijanca i koliko je ona važna, jer im je Dužijanca duboko u svijesti i u srcu. Stoga ih je pozvao da se uključe u ovogodišnje proslavu jubilarne Dužijance. Naime, ove godine Dužijanca obilježava tri jubileja: 50 godina održavanja prve takozvane „Gradske Dužijance“ kada je ona prvi put u komunističkom režimu izišla u javnost, dok je do tada smjela biti i bila  manifestacija tog predivnog običaja ali samo u crkvi. Nažalost, to nije dugo trajalo, jer su takvo veličanstveno slavlje Dužijance u javnosti omele i zabranile tadašnje komunističke vlasti. I od 1972. godine „prava“ Dužijanca je ponovno bila samo ona održavana u crkvi, konkretno u  subotičkoj katedrali s bandašicinim kolom, koje se održavalo u krugu bandašicine obiteljske kuće. Godine 1968. prvi puta je javno i zvanično održana i manifestacija „Takmičenje risara“, stoga je ovo godine i zlatni jubilej te manifestacije. Godina 1993. predstavlja novu, značajnu prekretnicu u povijesti Dužijance, tada je naime, prvi puta održana Dužijanca kao jedinstvena manifestacija, jer su se ujedinile tzv. Gradska i Crkvena Dužijanca. I tako je sve do danas, zaključio je dr. Anišić. On je naglasio da se ove godine slavi srebrni jubilej, 25. obljetnica toga značajnog događaja. Naglasio je, kako vodstvo Udruge u nedavnom susretu s gradonačelnikom Subotice zaključilo da je to jedinstven slučaj u regionu da jednu tako značajnu manifestaciju zajedno organiziraju i podržavaju u Grad i Crkva.

U povodu navedenih jubileja ove godine će se održati i manifestacija „Dužijanca u Zagrebu“ koju Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske označilo i podržalo kao najvažniju manifestaciju hrvatske zajednice u R. Srbiji. Ta manifestacija održat će se u hrvatskoj metropoli, gradu Zagrebu, 18. i 19. kolovoza ove godine. Predsjednik UBH „Dužijanca“ pozvao je bandaše i bandašice da se uključe u proslavu tih
jubileja i te manifestacije aktivnim sudjelovanjem kao i da svojim volonterskim radom dadu svoj doprinos i u organizaciji navedenih  manifestacija. Na to je posebno pozvao mlađe bandaše i bandašice a starije je pozvao da sudjelovanjem u svečanim povorkama u Subotici i Zagrebu posvjedoče svoju ljubav prema Dužijanci i očituju koliko su i danas počašćeni što su nekoć bili katedralni bandaši i bandašice.

Zatim se svima obratio Miroslav Kujundžić, koordinator odjela „Bandaši i bandašice“ pri UBH „Dužijanca“. On je naglasio kako odjel „Bandaša i bandašica“ može biti jedan od najznačajnijih pri toj Udruzi i može dati značajan doprinos radu same Udruge. U tom smislu pozvao je okupljene bandaše i bandašice da budu promotori Dužijance gdje god to mogu te da se na vrijeme jave za aktivno sudjelovanje u navedenim  manifestacijama kako bi mogli na vrijeme dobiti nošnju, ukoliko im je potrebna i da bi se moglo urediti sve potrebno za sudjelovanje u Dužijance kako u Subotici tako i Zagrebu. On je upozoriо i na druge važne tehničke momente u pripremi navedenih slavlja.

U druženju poslije službenog dijela susreta, okupljeni bandaši i bandašice oživjeli su uspomenе iz godina kada su oni bili na čelu slavlja Dužijance i dogovorili neke konkretne stvari za ovogodišnjа slavlja. Oni su ujedno ostavili svoje kontakte i očitovali svoju spremnost da u
određenim područjima pomognu u organizaciji Dužijance kao i u radu same UBH „Dužijanca“.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search