Italija partner „Subotičkog sajma 2019“

Čet, 25.04.2019 - 23:51 -- nikola.tumbas

– Međunarodni i regionalni sajam 'Subotički sajam 2019', održaće se od 30. maja do 1. juna, u subotičkoj Hali sportova. Subotica će, kao grad domaćin, po trinaesti put biti mesto susretanja privrednika iz naše zemlje i regiona, mesto poslovnih kontakata i razmene ideja. Ovogodišnji partner Sajma je Italija, a vodeća tema manifestacije spajanje IT sektora sa privredom, digitalizacija u funkciji privrede i saradnja obrazovanja i privrede – izjavio je, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, privrede i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić.

Koncipirajući vodeću temu, organizator Sajma Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace“, suorganizator manifestacije Regionalna privredna komora Severnobačkog upravnog okruga i pokrovitelj grad Subotica prepoznali su informacione tehnologije i spoj sa ostalim privrednim branšama kao veliku šansu, rekao je Samardžić, i dodao da je Italija naš značajan partner u spoljno trgovinskoj razmeni.

 – U Subotici i regionu posluje veliki broj investitotora upravo iz Italije, zemlje sa kojom ne samo privredna nego i drugi oblici saradnje mogu da se unaprede, za šta postoji veliki potencijal. U okviru Sajma biće održani i poslovni forum, 'B2B' razgovori, više tribina i predavanja kao i dosta prezentacija inostranih i domaćih kompanija – istakao je, između ostalog, Srđan Samardžić.

Počasni vicekonzul Italije u Subotici Karmine Taralo izrazio je zadovoljstvo što je Italija partner „Subotičkog sajma 2019“ u godini kada se, kako je naveo, obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i decenija od uspostavljanja posebnog partnerstva sa Italijom.

–  Italija je jedan od najbitnijih investitora u oblastima privrede, ekonomije i kulture, ne samo u Vojvodini nego i na nivou Republike Srbije. Na Sajmu će se sigurno predstaviti partneri iz italijanskog okruga Vereze i pokrajine Lombardija koji predstavljaju značajan deo naše privrede. I upravno zbog toga sam veoma ponosan što će ovaj sajam biti još jedna prilika da se potvrde naši prijateljski odnosi – naglasio je Karmine Taralo.

Savetnik u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga, Laslo Karai, rekao je da je Italija četvrti spoljnotrgovinski partner RPK SBO i da je ukupna robna razmena u 2018. godini iznosila 125 miliona evra.

- Sagledali smo delatnosti na nivou regiona i uočili jedan uzlazni trend firmi i privrednih društava koji se bave informacionim tehnologijama. To nam je dalo podstrek da se konsultujemo sa organizatorom i pokroviteljem Sajma da ovu novu temu uvedemo kao glavnu, vodeću temu ovogodišnjeg Sajma i na taj način podstaknemo povezivanje privrede i kompanija koje se bave informacionim tehnologijama – kazao je Laslo Karai.

Direktor JKP „Subotičke pijace“ Dejan Ljubisavljević podsetio je da će se Sajam, po tradiciji, i ove godine održati u subotičkoj Hali sportova, na oko 2.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, i da je na prethodnim manifestacijama učestvovalo oko 200 izlagača.

– Potrudićemo se da ove godine Sajam podignemo na jedan viši nivo, s obzirom na to da je tema interesantna i da nam je partner Italija, koja raspolaže velikim potencijalima. Verujem da će se u narednom periodu proširiti prisustvo italijanskih kompanija na ovom području, intenzivirati saradnja i unaprediti spoljnotrgovinsko partnerstvo – rekao je Ljubisavljević.

Zainteresovani izlagači mogu se prijaviti do 17. maja, a cene zakupa štandova su na prošlogodišnjem nivou.

Autor teksta: 
Custom Search