11. Jazzire festival

Pon, 14.10.2019 - 09:34 -- darko.kovacevic

Jazziré je mali gradski, kulturni događaj, a u isto vreme za pojedine i kulturološki šok, koji se ne povladava pomodarskim trendovima. Ovaj put tokom oktobra i novembra, na festivalske bine pored domaćih muzičara dolaze nam umetnici iz Mađarske, Poljske, Hrvatske, Švajcarske, Portugala, Urugvaja… i ovo nije kraj, jer ćemo program do sredine novembra još proširivati. Oktobarski deo programa se održava u Savremenoj galeriji Subotica i u Pozorištu/kazalištu “Kosztolányi Dezső” színház.

Oktobarski program:

  • 18.10.2019 / 20.00 h - Savremena galerija Subotica - Jose Lencastre / Miguel Petruccelli / Aleksandar Škorić trio (Portugal, Urugvaj, Srbija)
  • 19.10.2019 / 20.00 h - Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház - Ansambl Studio 6 (Srbija, Hrvatska, Švajcarska)

Više o festivalu
Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike - pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival. Jedanaestu godinu za redom Jazziré festival publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode.

Jose Lencastre / Miguel Petruccelli / Aleksandar Škorić trio (Portugal, Urugvaj, Srbija)
Migel i Aca upoznali su se 2013. godine na džez konzervatorijumu u Groningenu i svirali su u različitim bendovima i formacijama. Migel se u međuvremenu preselio u Amsterdam, gde se fuzionisao sa amsterdamskom impro-scenom, svirajući među ostalima i sa Majkl Murom, Džon
Dajkmanom, Jasper Stadhauders i dr. U februaru ove godine, pozvani su da dođu u Portugal da sviraju i improvizuju sa muzičarima iz Lisabona i Kaldaša. Tamo su se upoznali sa lisabonskim saksofonistom Žoze Lenkaštreom. Žoze se školovao u Engleskoj i Americi, da bi se potom vratio u Lisabon i tamo osnovao svoj "Nau Quartet" sa kojim je snimio dva albuma i nastupao širom Evrope. Žoze je aktivan i na evropskoj impro sceni, gde bi izdvojio njegov trio sa kontrabasistom Raul Van Der Vajdeom i bubnjarem Onom Hovartom iz Amsterdama, sa kojima je i izdao album u avgustu ove godine. Žoze, Migel i Aca su u februaru imali četiri koncerta, na kojima su osetili magiju muzike i trenutka, ljubavi i svetlosti, kreacije van vremena i prostora. A sve to nam donose i u Suboticu 18. oktobra. Sviraju muziku u trenutku, prepuštaju se emociji, zvuku i improvizaciji.
Jose Lencastre - Alt saksofon
Miguel Petruccelli - Bas
Aleksandar Škorić - Bubnjevi

Ansambl Studio 6 (Srbija, Hrvatska, Švajcarska)
Kolektiv za promociju savremene muzike Studio 6 u saradnji sa Žonasom Koherom (Švajcarska) najavljuje tri koncerta od 19 - 22. oktobra u Subotici, Beogradu i Kragujevcu. Projekat pod nazivom ,, Pripadanje - Ansambl Studio 6 + Jonas Kocher” okuplja muzičare iz Srbije, Hrvatske i Švajcarske, sa ciljem da istraže pitanje šta danas znači ,,biti muzičar” u različitim kulturnim kontekstima. Da li su u globalnom i digitalnom svetu današnjice oni ravnopravni stanovnici, ili su pak oblikovani specifičnostima različitih prostora? Kako ti prostori utiču na razvoj i kreativni  rad muzičara i njihovih vrednosti, i kakve veze u okviru umetnosti i muzike mogu da se razviju među njima? Program koncerata donosi dve premijere: srpsku ,,Svi tvoji svetovi” Sonje Mutić, i švajcarsku - ,,Echoes and Perspectives” Žonasa Kohera (Jonas Kocher). Svako od njih predstavlja glas nove muzike, u kome su autori stavljaju fokus na aspekte poput otvorene forme, improvizacione zadatke, tišinu i elektro-akustičnu muzičku estetiku. Pored Mutić i Kohera, ansambl će izvesti i kompoziciju Jurga Fraja (Jurg Frey) ,,Fragile Balance”, kao i delo ,,Actiones” Erna Kiralja, kome se ove godine obeležava stogodišnjica rođenja.
Program izvode muzičari Ansambla Studio 6:
Bojana Pantović, violina,
Nenad Marković, truba,
Milana Zarić, harfa,
Vladimir Blagojević, harmonika,
Kaja Farszky, udaraljke,
Svetlana Maraš, elektronika,
uz umetničko vođstvo Žona Kohera (Jonas Kocher).

Ovaj koncert je organizovan u saradnji sa Savremenom galerijom Subotica, a cela turneja Ansambla Studio 6 podržana je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje, Pro Helvetia fondacije, kao i fonda za kulturna davanja SOKOJ-a.

Festival podržavaju Grad Subotica, Savremena galerija Subotica, Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház, Austrijski kulturni forum i Infostud.
* * *
Tokom novembra nas očekuje i koncert fantastičnog Jovićević / Miklós / Wójcinski trija (Srbija, Mađarska, Poljska), 16. novembra od 20 časova u Pozorištu/kazalištu “Kosztolányi Dezső” színház.

Jazziré. Slobodna forma, istraživački koncepti u muzici, eksperiment uživo...

Ulaz je slobodan, dođite na vreme. Dobrodošli.

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search