Od umetnosti do filozofije

Uto, 22.10.2019 - 08:51 -- darko.kovacevic

U ponedeljak, 21. 10. 2019. godine, u klubu 23, Gimnazije ,,Svetozar Marković“ u Subotici, sa početkom u 18 časova, održana je promocija knjige profesora filozofije Dragana Krstića ,,Od umetnosti do filozofije“.

Promociju je organizovala Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo ,,Danilo Kiš“ u saradnji sa Gimnazijom ,,Svetozar Marković“ u Subotici.

Na početku promocje profesor srpskog jezika i književnosti Bojana Đorojević je pročitala biografiju autora knjige i neke izvode iz recenzija doc. dr Aleksandra Stevanovića, mr Aleksandra Krstića i mr Dragoslava Đurovića, a potom je profesor filozofije Boris Čegar izneo svoj kritički stav o knjizi svog profesora filozofije. Posle izlaganja profesora Čegara govorio je autor knjige, profesor filozofije Dragan Krstić.

Tom prilikom profesor Krstić je rekao:

Ova knjiga se može razumeti kao dokument o inovacijama u nastavi filozofije koje sam realizovao u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Subotici u periodu od 1992. godine (kada sam osnovao estetičku tribinu Dijalog, koja je ušla u istoriju srpske filozofije kao jedno od najznačajnijih filozofskih događanja u Republici Srbiji – Istorija srpske filozofije, Tom 3, str. 172, i zbog koje je mi je Kulturno prosvetna zajednica Opštine Subotica dodelila specijalno priznanje Dr Ferenc Bodrogvari, 21. 5. 2003. godine, a Skupština Estetičkog društva Srbije me, na svom redovnom zasedanju, 7. 12. 2017. godine, proglasila počasnim članom) do 2019. godine.

U ovoj knjizi sam pokazao kako je moguće, u cilju popularizacije filozofije u srednjim školama i veće zanimljivosti časa, poći od umetnosti i estetike i doći do filozofije, i kako je moguće filozofski promišljati centralne kulturne fenomene 20. i 21. veka – film, televiziju i popularnu muziku, a pri tome se pozivati na filozofska učenja koja su predviđena nastavnim planom i programom.

U prvom delu knjige Od umetnosti do filozofije objasnio sam razvoj i konkretizaciju svoje ideje o estetičkom uvodu u filozofiju, počevši od osnivanja tribine Dijalog (na kojoj su u periodu od 1992. do 2018. godine govorili naši najznačajniji filozofi, filmolozi, filmski kritičari i mnogi poznati umetnici), preko teorijske delatnosti Filozofsko-filmske sekcije (koja se bavi nekim pitanjima filozofije filma, tj. estetike filma), pa sve do praktične delatnosti ove Sekcije, koja je rezultirala opusom od osam filozofsko-pedagoških filmova, koji su preteča onoga što se
danas naziva projektnom nastavom. Cilj ovih filmova je da učenici, takoreći, kroz igru, tj. snimajući filmove o svom đačkom životu, koji su protkani filozofskim mislima, uče filozofiju.

S obzirom da sam inovacije u nastavi filozofije ovekovečio, na neki način, u svojim knjigama, drugi deo knjige Od umetnosti do filozofije čine izvodi iz recenzija mojih knjiga koje su potpisali naši najznačajniji filozofi, počevši od filozofa starije generacije (prof. dr Sreten Petrović, prof. dr Ivan Kolarić itd), pa sve do filozofa najmlađe generacije (doc. dr Una Popović, asistent Goran Rujević). Neke recenzije su poptpisali i poznati književnici, počevši od pesnika Pere Zubca i dr Miodraga Ignjatovića, pa sve do subotičke pesnikinje mr Laure Kovač.

Ova knjiga je namenjena pre svega studentima, budućim profesorima filozofije, učenicima i njihovim profesorima. Ona treba inspirativno da deluje na njih u njihovom nastojanju da pronađu najadekvatniji put u filozofiju.

Ja se nadam da će ova knjiga da doprinese popularizaciji filozofije u srednjim školama; odbacivanju ukorenjenog shvatanja mladih da se filozofija ne bavi aktuelnim i atraktivnim fenomenima savremenog sveta (film, televizija, popularna muzika itd); podigne stepen kritičke svesti kod naše omladine i zaoštri kritički stav mladih prema kiču i šundu.

Duboko sam uveren da knjigom Od umetnosti do filozofije dajem značajan doprinos afirmaciji Gimnazije ,,Svetozar Marković” u Subotici, jer sam u njoj opisao aktivnosti koje su realizovane (što potvrđuju i fotografije na kraju ove knjige) u subotičkoj Gimnaziji, a koje su dovele do toga da mi Srpsko filozofsko društvo, povodom obeležavanja stodvadesetogodišnjice, 24. 12. 2018. godine, dodeli Zahvalnicu za značajan doprinos na razvoju i afirmaciji filozofske kulture u Srbiji.

Posle izlaganja profesora Krstića prikazan je filozofski film Kratak film o lepoti, u produkciji Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo ,,Danilo kiš”, a koji je profesor Krstić snimio sa svojim bivšim đacima, koji je publika, u prepunom klubu 23, nagradila burnim aplauzom.

U muzičkom delu programa, s obzirom da se autor u ovoj knjizi bavi i estetikom rok muzike, nastupio je mladi gitarista Dejan Vrana, koji je na početku programa virtuozno odsvirao kompoziju Stepenice za nebo grupe Led Cepelin i narodnu pesmu Marijo, deli bela kumrijo u svom rok aranžmanu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search