Jedno zlato i dva srebra za veslačice Palića

Čet, 06.02.2020 - 16:52 -- darko.kovacevic

VESLAČICE PALIĆA OSVOJILE JEDNU ZLATNU I DVE SREBRNE MEDALJE

U UKUPNOM PLASMANU U ŽENSKOJ KONKURENCIJI VESLAČKI KLUB „PALIĆ“ IZ SUBOTICE PODELIO JE TREĆE ODNOSNO ČETVRTO MESTO SA ISTIM BROJEM BODOVA KAO I BEOGRADSKA „CRVENA ZVEZDA“

U Zrenjaninu je protekle subote, 1. februara 2020, održano Prvenstvo Srbije na veslačkim ergometrima i time je zvanično otvorena ovogodišnja tamičarska sezona u veslanju. Na ovom državnom prvenstvu nastupilo je 18 veslačkih klubova iz cele Srbije sa 431 takmičarom u 371 posadi. Kada je reč o klubovima, najviše posada imao je beogradski „Partizan“ 64, dok su drugo mesto po broju učesnika delili veslački klubovi „Crvena zvezda“ i „Smederevo“, sa po 41 prijavljenom posadom.

Veslački klub „Palić“ nastupio je na Prvenstvu Srbije na veslačkim ergometrima u svim uzrasnim kategorijama sa 13 takmičara u 11 veslačkih posada. Od svih takmičara Veslačkog kluba „Palić“ najuspešnije su bile juniorka Boglarka B. Varga koja nastupila u kategoriji lakih seniorki i osvojila zlatnu medalju, zatim juniorka Nikolina Đorđević koja je u svojoj kategoriji zauzela drugo mesto, kao i pionirka Maša Lekić koja je takođe u svojoj kategoriji zauzela drugo mesto i time se okitile srebrom. Od ostalih tamičara „Palića“ seniorka Ana Miković zauzela je u svojoj kategoriji 5, a senior Milutin Bilbija 7. mesto. Mark Gorotva je u izuzetno velikoj kadetskoj konkurenciji među 95 takmičara zauzeo 72. mesto, a Žofija B. Varga među 24 kadetkinje zauzela je 18. mesto. U ketogoriji pionira pored vicešampionke Maše Lekić u istoj trci takmičile su se i Petra Mihajlović koja je zauzela 6. i Ana Bogosavljev koja je zauzela 13. mesto među 16 takmičarki. Svi oni su se takmičili u disciplini skif. U disciplini dublskul Veslački klub „Palić“ je imao dve posade koje su zauzele 7. (Marko Banda, Andrej Gombkete) i 10. mesto (Lazar Bilbija, Luka Pragai) od 13. veslačkih posada.

Ovakvim rezultatima Veslački klub „Palić“ je u ženskoj konkurenciji u ukupnom plasmanu podelio 3. odnosno 4. mesto sa istim brojem bodova kao i beogradska „Crvena zvezda“, dok je u plasmanu za ovogodišnjeg pobednika Prvenstva Srbije na veslačkim ergometrima među 18 veslačkih klubova u Srbiji zauzeo 5. mesto sa 15 bodova.

Naši takmičari osvojili su ukupno tri medalje od čega 1 zlatnu i 2 srebrne na državnom prvenstvu na veslačkim ergometrima i kao klub zauzeli smo 5. mesto od 18 veslačkih klubova u Srbiji. Ovakvim rezultatom možemo biti zadovoljnio jer je ovo sam početak takmičarske sezone u veslanju. Dakle, ako se po jutru dan poznaje želim da verujem da nam predstoji uspešna takmičarska sezona. Najviše su napredovale juniorka Nikolina Đorđević koja je osvojila srebrnu medalju u odnosu na prošlogodišnje šesto mesto na istom takmičenju, kao i pionirka Maša Lekić koja je uspela da se sa prošlogodišnjeg 4. ove godine popne na 2. mesto. Njih dve, kao i seniorka Ana Miković sa osvojenim 4. mestom su donele značajne bodove Veslačkom klubu „Palić“ u ukupnom plasmanu. Ove godine rezultat je popravila i Boglarka B. Varga koje se takmičila u kategoriji lakih seniorki, ali kako nije imala konkurenciju nije dobila i bodove iako je osvojila zlatnu medalju. Inače, zbog uvođenja novog načina odnosno zbog promene bodovanja za pobednika Prvenstva Srbije na veslačkim ergometrima od strane Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije i to bukvalno nekoliko dana pred samo takmičenje, a nedelju dana nakon što je takmičenje već bilo raspisano mi ćemo kao klub i kao ravnopravni član upravo Veslačkom savezu Srbije podneti zvaničan prigovor uz zahtev da se plasmani pravičnije izboduju u duhu afirmacije i promocije veslanja, a ne isključivo u korist interesa tkz. velikih klubova kako je po našem mišljenu to sada urađeno. Na kraju, javno želim da pohvalim i ostale takmičare „Palića“ jer su svi popravili svoja vremena u odnosu na testove koje su radili pred samo prvenstvo – izjavio je po završetku državnog prvenstva na ergometrima u Zrenjaninu, Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog kluba „Palić“.

Na Prvenstvu Srbije na veslačkim ergometrima najviše uspeha u obe konkurencije imali su takmičari Veslačkog kluba „Partizan“, u muškoj konkurenciji osvojili su 85 bodova a u ženskoj 20, što je „Partizanu“, sa ukupnim skorom od 105 bodova, donelo i prvo mesto u ekipnom plasmanu. Zanimljivo je da su „Partizanu“, između ostalih, bodove osvojili i seniori Aleksandar Beđik (2. mesto, 10 bodova) i Martin Mačković (4. mesto, 6 bodova) nekadašnji veslači „Palića“ iz Subotice. „Partizan“ je tako postao prvi šampion po novom bodovanju klubova za ukupnog pobednika Prvenstva Srbije na ergometrima, ostavivši iza sebe na drugom mestu takmičare „Smedereva“, koji su osvojili 51 bod (muškarci 33, žene 18) i na trećem mestu „Crvenu zvezdu“ sa osvojenih 37 bodova (muškarci 22, žene 15).

Inače, ovogodišnje Prvenstvo Srbije u veslačkim ergometrima proteklo je u negodovanju trećine veslačkih klubova, redovnih članica Veslačkog saveza Srbije, zbog odluke Izvršnog odbora VSS o promeni bodovanja klubova za ukupnog pobednika Prvenstva Srbije na ergometrima koju je IO VSS doneo svega 10 dana pre takmičenja, a čak nedelju dana nakon što je već zvanično raspisano takmičenje, te su neki od klubova najavili i zvanično ulaganje prigovora i zahteva VSS za povlačenjem ovog novog načina bodovanja i zahteva za pravičnijim bodovanjem svih učesnika državnog prvenstva na veslačkim ergometrima.

Prvenstvo Srbije na veslačkim ergometrima u Zrenjaniju su i ove godine zajednički organizovali Veslački savez Srbije, VK „Begej 1883“ i VK „Zrenex 1995“, uz ogromnu podršku grada Zrenjanina i Ministarstva omladine i sporta.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search