Zlato i četiri bronze Palićana na takmičenju u Beogradu

Čet, 18.06.2020 - 09:57 -- darko.kovacevic

Regatom u Beogradu počela je takmičarska sezona veslanja na vodi

Na prvoj regati Kupa Srbije i prvom kolu Omladinske lige Srbije veslači Palića osvojili su jednu zlatnu i četiri srebrne medalje

Veslački klub „Palić“ proteklog vikenda osvojio je ukupno 5 medalja i na početku takmičarske sezone se našao na četvrtom mestu na listi Omladinske lige odnosno na devetom mestu rang liste bodovanja za kadete.

Za mesec dana na Paliću će biti održano otvoreno prvenstvo Vojvodine na kojem se očekuje i učešće međunarodnih posada.

Na Paliću i izborna regata za sastav juniorske reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo.

U subotu 13. jula 2020. na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) u Beogradu održano je prvo veslačko takmičenje na vodi u ovoj sezoni. Na takmičenju, u okviru kojeg je održana 1. regata Kupa Srbije, 1. kolo Omladinske lige Srbije i Otvoreno prvenstvo Beograda – Trofej Beograda, su učestvovale 172 posade iz 15 veslačkih klubova iz Srbije. Veslači i veslačice svih uzrasnih kategorija takmičili su se u 29 disciplina, a Veslački klub „Palić“ učestvovao je na ovom takmičenju sa 13 sportista odnosno 12 posada u 10 takmičarskih disciplina i osvojio ukupno 1 zlatnu i 4 srebrne medalje, ukupno pet medalja.

  • Imajući u vidu da veslači ove godine nisu imali prilike da normalno treniraju na vodi, odnosno da zbog virusa korone nisu bili u mogućnosti da veslaju na vodi od sredine marta pa skoro do kraja maja, kao i da je ovo takoreći prvo veslačko takmičenje na vodi usledilo svega dve ili tri nedelje od kada su se stvorili uslovi da se počne sa normalnim treninzima te da forma sportista nije baš najbolja, rezultati koje su postigli veslači i veslačice Palića su zadovoljavajući – izjavio je po završetku takmičenja Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog kluba „Palić“.

Na prvom veslačkom takmičenju na vodi u Beogradu najveće interesovanje vladalo je za trke seniora - između ostalog, reč je o reprezentativcima ili potencijalnim reprezentativcima. U seniorskom dublskulu dominirali su veslači beogradskog „Partizana“ Aleksandar Beđik i Andrija Šljukić, koji su stazu preveslali za 6:51,86 minuta, dok su dve posade Veslačkog kluba „Galeb“ iz Zemuna vodile veliku borbu za srebro - prva posada (Andrija Simeunović, Todor Stanković - 7:06,47) je bila bolja od druge (Marko Prodanović, Petar Isaković - 7:07,54) za nešto više od sekunde. Kod seniora skifista, u trci koja je održana sat vremena posle seniorskog dubla, pobedio je veslač beogradskog „Partizana“ Aleksandar Beđik (iz Palićke škole veslanja) u vremenu 6:54,19 minuta, ispred Miloša Stanojevića iz pančevačkog „Tamiša“ sa vremenom 7:10,18 i beogradskog „Partizana“ Petra Zelića sa vremenom 7:20,75. Među seniorkama, u skifu, za klasu bolja od ostalih bila je Jovana Arsić iz beogradske „Crvene zvezde“, koja je stazu preveslala za 7:35,92 minuta, ostavljajući skoro za minut iza sebe preostale rivalke - drugo mesto zauzela je Ana Miković iz Veslačkog kluba „Palić“ u vremenu 8:30,88, a treća je bila Anđa Simić iz Veslačkog kluba „Galeb“ iz Zemuna sa vremenom 8:33,27 minuta. U disciplini dublskul u kategoriji seniorki jedino je „Palić“ iz Subotice imao svoju posadu (Ana Miković i Nikolina Đorđević) koja se stazu dužine 2000 metara izveslala u vremenu 7:56,46 minuta i time uzeo zlato.

U konkurenciji juniorki u disciplini skif najbolja je bila Maša Bugarski iz Veslačkog kluba „Partizan“ iz Beograda sa vremenom 8:11,69 minuta, druga je u cilj uveslala Nikolina Đorđević iz Veslačkog kluba „Palić“ sa vremenom 8:18,42 minuta, dok je bronzu osvojila Anđa Simić iz Veslačkog kluba „Galeb“ sa vremenom 8:28,43 minuta. Takođe u konkurenciji juniorki, ali u disciplini dublskul, posada Veslačkog kluba „Palić“ Nina Lekić i Boglarka B. Varga uveslala je druga u cilj u vremenu 8:30,44 minuta. Od njih je bolja bila posada Veslačkog kluba „Crvena zvezda“ (Minja Vizi, Mina Petrović) sa vremenom 8:22,21 minuta, dok je treće mesto zauzela posada Veslačkog kluba „Partizan“ (Ljubica Bušetić, Mina Stojadinović) sa vremenom 8:42,15 minuta.

U konkurenciji kadeta je, s druge strane, bilo nešto drugačije - veslači i veslačice prvoplasiranog „Partizana“ i drugoplasirane „Crvene zvezde“ iz Beograda su se značajnije izdvojili, ali je nemala borba vođena za treće mesto, između Veslačkog kluba „Čurug“, Veslačkog kluba „Danubius 1885“ iz Novog Sada i Veslačkog kluba „Smederevo“. Veslački klub „Palić“ iz Subotice u ovoj kategoriji zauzeo je 9 mesto od 11 klubova koji su imali takmičare u kategoriji kadeta.

Ništa manje svoju snagu na stazi nisu štedeli ni najmlađi takmičari. Od pionira Veslačkog kluba „Palić“ izdvojićemo Sergeja Čipaka koji je u trci skifova zauzeo drugo mesto jer je stazu dužine 1000 metara izveslao u vremenu 4:04,9 minuta ostavivši iza sebe Dušana Savića (vreme: 4:12,6) iz Veslačkog kluba „Čurug“. Bolji od njih dvojice bio je Miloš Lavirac iz Veslačkog kluba „Begej 1883“ iz Zrenjanina koji je osvojio zlatnu medalju (1. mesto) sa vremenom 3:57,8 minuta.

Ako kažemo da su u Omladinskoj ligi Srbije, posle prvog kola, veslački klubovi „Partizan“ i „Crvena zvezda“ iz Beograda izjednačeni sa po 19 bodova, da ih prate „Sava“ iz Beograda (14 bodova), „Palić“ iz Subotice (13) i „Begej 1883“ iz Zrenjanina (12), jasno je kakvi su žestoki okršaji vođeni u konkurenciji koja predstavlja budućnost našeg veslanja.

Sledeće veslačko takmičenje je 27. juna 2020. u Čurugu na kojem će se takmičiti kadeti i pioniri u okviru 2. kola Omladinske lige Srbije, dok će se veslači i veslačice svih kategorija, ne samo iz Srbije već i iz zemalja iz okruženja, ponovo okupiti 18. i 19. jula 2020. na jezeru Palić gde će se održati tradicionalna Internacionalna veslačka regata „Vojvodina Open“ (Otvoreno prvenstvo Vojvodine) čiji organizator već 58. godina je Veslački klub „Palić“ iz Subotice koji ove godine obelažava i svoj jubilej – 100 godina (vek) postojanja i uspešnog rada i razvoja veslačkog sporta. U okviru 58. Internacionalne veslačke regate „Vojvodina Open“ postignuti rezultati bodovaće se i u okviru međunarodnog Dunavskog Kupa, a kada su u pitanju domaći veslački klubovi Otvoreno prvenstvo Vojvodine na Paliću će ujedno biti i izborna regata za sastav juniorske reprezentacije Srbije za učešće na Evropskom prvenstvu koje će biti održano 26. i 27. septembra ove godine u Beogradu.

Osvojene medalje i rezultati VK „Palić“ na Adi Ciganliji (Savsko jezero), Beograd 13.6.2020.

  • I mesto - Ana Miković i Nikolina Đorđević (kategorija: seniorke, disciplina: dublskul)
  • II mesto - Ana Miković (kategorija: seniorke, disciplina: skif), Nikolina Đorđević (kategorija: juniorke, disciplina: skif), Nina Lekić i Boglarka B. Varga (kategorija: juniorke, disciplina: dublskul), Sergej Čipak (kategorija: pioniri, disciplina: skif)
  • IV mesto - Maša Lekić (kategorija: pionirke, disciplina: skif), Andrej Gombkete (kategorija: pioniri, disciplina: skif)
  • V mesto - Petra Mihajlović (kategorija: pionirke, disciplina: skif)
  • VI mesto - Roland Rind (kategorija: kadeti, disciplina: skif)
  • VII mesto - Žofija B. Varga (kategorija: kadetkinje, disciplina: skif)

U kvalifikacijama su takmičenje završili:

  • na IV mestu u svojoj kvalifikacionoj grupi: Balint Fileki i Mark Gorotva (kategorija: kadeti, disciplina: dublskul)
  • na VI mestu u svojoj kvalifikacionoj grupi: Milutin Bilbija (kategorija: seniori, disciplina: skif)

::

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search