Konjički sport: Mažić iznenadio kladionicu

Čet, 30.07.2020 - 12:52 -- darko.kovacevic

Poslednji julski susret na Kincsem parku naši takmičari okončali su sa tri pobede i pet plasmana.

Odmah u prvoj trci dana do prve pobede u karijeri dolazi grlo Aranyifju sa vozačem i trenerom Veljkom Mažićem. Na osnovu prognoze iz programa trka od grla se očekivao samo plasman međutim pružili su znatno više. Nakon starta na kratko su se zadržali na trećoj poziciji, zatim su kroz krivinu prestigli konkurenta na drugoj poziciji da bi nakon izlaska iz krivine preuzeli vodeću poziciju koju su sačuvali do cilja. Elegantan trijumf sa šest dužina prednosti u odnosu na ostale konkurente i novi vremenski rekord u šestom nastupu u karijeri 1:20,5 na 1900m sa autostartom. 

Do četvrte pobede ove sezone u šestom nastupu došlo je grlo Violetta sa Andreom Fazekaš na sulkama. Opravdali su ulogu favorita u trci namenjenoj za vozače amatere i doneli radost treneru Goranu Zolnajiu i vlasniku Marku Joziću iz Sombora. Startna pozicija broj osam nije ostavila mnogo izbora Fazekaševoj za taktiku tako da je sa začelja grupe konstatno morala da napada i postepeno popravlja svoju poziciju. U završnom pravcu sa pozicije tri Violetta i Fazekaševa dali su se u poteru za liderom trke i izborili za šampionsko mesto sa vremenskim rezultatom 1:18,1 na distanci od 1900m sa autostartom. 

U prvom izdanju trke "Cousine dij" do nove pobede za štalu "Hico" došli su grlo Bonaparte Boss i Veljko Mažić.  Bila je to njihova druga uzastopna pobeda a kladionica je opet smatrala da mogu stići samo do plasmana. Startna pozicija broj devet i drugi red na start mašini pozicionirala ih je na zečelje grupe učesnika. Tokom pretrčanih hiljadu metara postepeno su napredovali i uspeli da prestignu nekoliko takmičara da bi u naletu tokom kontrapravca probili se do treće pozicije. Kroz krivinu već prestižu jednog konkurenta a u završnom pravcu pretiču i lidere u trci. Grlo u petom nastupu u karijeri beleži odličan vremenski rezultat 1:17,9 na 1800m autostart. Poznavaoci kasačkog sporta sećaju se grla Naughty Lobell koje se uspešno takmičilo u Srbiji i zabeležilo vremenski rekord 1:17,6 na beogradskom hipodromu 2001. godine. Nakon pet godina sa pastuvom Crown Sweep dala je grlo Nikita koje odlazi u Mađarsku i kasnije postaje majka grlu Bonaparte Boss. 

Sedma trka dana bila je namenjena grlima starosti dve godine. Učešće u trci uzelo je osam grla a dvojac trenera Gorana Zolnajia činila su grla Che Comandante sa Anđalom na sulkama i Classic Boy u tandemu sa Mažićem. Od samog starta tempo je nametnuo Imre Fazekaš dok su se naši učesnici pozicionirali na drugo i treće mesto. Lider trke natempirao je grlo da oba prolazna merenja prođe sa 1:22,3 dok je Mažić na drugoj poziciji takođe imao ista oba prolazna  ostvarenja od 1:23,8. Pošto nije bilo izmena do samog kraja Mažić se plasirao na drugo mesto sa grlom Classic Boy a Anđalu i grlu Che Comandante pripala je treća pozicija. Distancu od 1800m prešli su sa vremenskim ostvarenjima od 1:23,8 i 1:24,7 i u načelu potvrdili ostvarene rezultate iz kvalifikacionih trka.

Značajno nadmetanje bila je trka "Gral-Lovag" na distanci od 2500m. Učestovalo je deset grla a prve dve pozicije pripale su grlima koja su prema prognozi trebala da budu na pozicijama sedam i deset. U tom neobičnom nadmetanju do treće pozicije stigao je Veljko Mažić sa grlom Adriana Asti u vlasništvu štale "Hico". Kobila starosti četiri godine svo vreme se nalazila na drugoj poziciji ali je u završnici popustala jer je zabeležila novi lični rekord 1:18,1. Bio je to njen peti plasman na treće mesto pored kojeg ima još jedan plasman na drugo mesto i šest pobeda u dvanaest nastupa. 

Naš predstavnik u drugom izdanju trke "Cousine dij" bio je Antun Horvatski sa grlom Blondina. 

Nadmetanje je započeo dosta rezervisano povlačeći se u prvi špur koji mu je omogućio da se postepeno probija napred. U poslednjim metrima trke ometen je od strane Emila Čordaša koji je nakon toga distanciran na četvrtu poziciju a Horvatski je proglašen trećeplasiranim sa vremenskim rezultatom od 1:21,1 na 1800m. Blondinin treći nastup ove sezone u malo jačem društvu okončan je sa prvim plasmanom i blagim iznenađenjem za konkurente i kladioničare. 

Trkački dan zatvorio je Andor Anđal sa grlom Destro Ferm u jedanaestoj trci dana. Distanciranjem od ostalih učesnika na startu i strpljivom vožnjom na začelju kolone pratili su tok trke. U završnom pravcu iskoristili su snagu za poslednji napad koji im je doneo plasman na peto mesto sa vremenskim rezultatom 1:20,6 na  distanci od 1900m sa autostartom.

Foto: Peter Reka

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search