Otvoren 27. Festival evropskog filma Palić

Ned, 13.09.2020 - 00:34 -- nikola.tumbas
Detalji dolaska VIPs
Detalji dolaska VIPs

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ Mirjani Karanović za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i premijerom filma Darka Bajića „Ime naroda“, večeras je u  bioskopu „Eurosinema“ svečano otvoren  27. Festival evropskog filma. Svečanom otvaranju Festivala prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je ova teška i nepredvidiva godina uskratila ljubiteljima sedme umetnosti da u otvarnju Festivala evropskog filma uživaju na Letnjoj pozornici na Paliću, kao što se Subotičani i gosti Festivala to činili u minule skoro tri decenije.

„Pandemija korona virusa stavila je čovečanstvo na iskušenje. Ugrozila je živote, opteretila privredu, i zapretila svakom ljudskom kolektivnom delu, pa tako i kulturi i umetnosti. Ove godine su otkazani skoro svi svetski filmski festivali, a ova naša manifestacija istrajava uprkos najtežim okolnostima. Slavi film, promoviše Palić i čuva uspomenu na pionira kinematografije Aleksandra Lifku“, rekao je Stevan Bakić.

Naglasio je da je ponosan na  našu zemlju, pokrajinu i grad što smo, kako je rekao, uspeli da održimo kontinuitet i nastavimo tradiciju.

„Čestitam organizatorima što su našli način da nam omoguće da gledamo 12 filmova u glavnoj takmičarskoj konkurenciji i još stotinu filmova u drugim programima, a da istovremeno budu poštovane sve mere zaštite zdravlja. Hvala autorima koji su razumeli promene termina i druge komplikacije“,  kazao je Stevan Bakić.

Grad Subotica, podvukao je, ni u jednom trenutku nije odustao od podrške, kao ni Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a nije izostala ni pomoć kroz program Evropske unije „Kreativna Evropa – MEDIA“.

„Koristim priliku da se zahvalim svim pomenutim partnerima što su verovali u sposobnost, kreativnost i istrajnost naših organizatora na čelu sa direktorom Radoslavom Zelenovićem“, rekao je Stevan Bakić.

Veliko mi je zadovoljstvo, dodao je, što se ovaj festival otvara filmom Darka Bajića „Ime naroda“ – istinskim umetničkim spomenikom velikom i nezaboravnom junaku srpskog naroda – Svetozaru Miletiću

„Kao neko ko je imao priliku da vidi film „Ime naroda“ sinoć u Novom Sadu na pretpremijeri, kao prvi čovek ovog grada dajem sebi za pravo da u svoje i u ime sugrađana iskažem veliko divljenje i zahvalnost Darku Bajiću i celoj njegovoj filmskoj ekipi što su na verodostojan način prikazali jednu veliku istinsku borbu Svetozara Miletića, njegove ćerke Milice, svih onih koji su ih pratili u borbi za pravdu i slobodu srpskog naroda – istakao je gradonačelnik Bakić, i uz duboki naklon se još jednom zahvalio Darku Bajiću i ekipi koja je stvorila kako je rekao ovo remek delo.

Za Mirjanu Karanović, čije su uloge u filmovima „Petrijin venac“, „Otac na službenom putu“, „Podzemlje“, „Dnevnik mašinovođe“ ostavile neizbrisiv trag u srpskoj i evropskoj konematografiji, nagrada „Aleksandar Lifka“ je još jedna potvrda da je izabrala pravi put i način na koji da se bavi glumom.

„Uvek sam mislila da nisam dovoljno atraktivna da budem filmska glumica, ali je onda došao 'Petrijin venac', tada sam bila još student i ta uloga je postavila standarde. Ova nagrada mi je bitna jer kaže da sam bila u pravu što sam visoko podiga lestvicu koju moram stalno da podižem i zadržim visok nivo kvaliteta – rekla je Mirjana Karanović.

Epidemija virusa neće uticati na program festivala – održaće se svih 15 programskih selekcija. Publika će imati priliku da pogleda i izložbu „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom", kao i premijeru filma Danijele Štajnfeld „Zaceli me“.

Festival će trajati do 18. septembra, a ljubitelji filma moći će da uživaju u više od stotinu filmova koji će biti prikazani u bioskopima „Eurosinema“ i „Aleksandar Lifka“ u Subotici, i „Abazija“ na Paliću.

info Milan Aleksić

****

Zvanično saopštenje festivala:

U subotu, 12. septembra u 20h, svečanom ceremonijom u bioskopu EuroCinema u Subotici otvoren je 27. Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 18. septembra. Festivalski program održavaće se u bioskopskim dvoranama u Subotici i na Paliću, a biće prikazano više od 130 filmova u 15 programskih celina.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: „Tokom 26 dosadašnjih festivala najbolji evropski filmski stvaraoci ispričali su nam mnogo nezaboravnih priča na velikom platnu. Zato je od ključnog značaja da se održava i ovaj, 27. festival na Paliću. Ponosan sam na našu zemlju, pokrajinu i grad, što smo uspeli da održimo kontinuitet i nastavimo tradiciju”.

Nil Jang, selektor programa Mladi duh Evrope i ko-selektor programa Paralele i sudari, predstavio je Saru Fgaier, ovogodišnju laureatkinju nagrade Underground Spirit, koju festival dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma. „Sara je dobitnica Evropske filmske nagrade za film „Gli Anni” koji je režirala, napisala, producirala i montirala, ali je najpoznatija po svom montažerskom radu. To je glavni razlog zašto smo joj dodelili nagradu. Većina festivala daje specijalne nagrade rediteljima i glumcima, ali mi na Paliću prepoznajemo da mnogo važnih ljudi radi na filmu, kao što su upravo montažeri. Specijalnost Sare Fgaier je montaža arhivskih snimaka, kojima dodaje originalan autorski pogled. Bez prošlosti film nema sadašnjost, a bez sadašnjosti nema budućnosti”, zaključio je Jang.

Sara Fgaier i Ildiko Enjedi, dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“  za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca, zahvalile su na nagradi publici i organizatorima putem video linka.

Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je nagradu  „Aleksandar Lifka“ legendarnoj glumici Mirjani Karanović, laureatkinji u kategoriji domaćih stvaralaca. Tim povodom Zelenović je istakao da je ona pre svega filmska glumica, zato što je snimila 70 igranih filmova, što je jedan od ređih slučajeva u našoj kinematografiji. Direktor festivala rekao je da se Mirjana Karanović nalazi u odličnom društvu prethodnih laureata, poput Mikija Manojlovića, Mire Banjac, Milene Dravić, ali i Tea Angelopulosa, Jiržija Mencla, Kena Louča i drugih velikana evropskog filma.

Povodom dobijanja nagrade, Mirjana Karanović je rekla: „Stvarno sam ponosna na 40 godina bavljenja ovih divnim poslom, u koji sam se zaljubila još dok sam bila dete i čeznula da mogu da se na bilo koji način bavim glumom”. Naša slavna glumica je dodala: „Dobila sam mnoge nagrade u životu, ali mislim da je najveći uspeh glumca da traje. Da ta neka strast iznutra ima gde da se iskaže. Ono što jeste za mene gluma, to je produženo detinjstvo i način da svet mašte koji me je beskrajno radovao dok sam bila dete, zapravo postane svet u kome sam nastavila da živim na sceni”. 

Nenad Dukić, selektor Glavnog takmičarskog programa, na svečanoj ceremoniji otvaranja je istakao da bez publike filmski festival nije to što jeste. O kvalitetu selekcije on je rekao: „Palićki festival ove godine nam predstavlja ono što, po mom sudu, jeste zaista reprezentativan uzorak onoga što je najkvalitetnije u evropskom filmu, u protekloj godini. Mislim da je veliki uspeh što smo to uspeli da uradimo, i ove godine je ta lestvica kvaliteta na visokoj razini”.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala, povodom otvaranja ovogodišnjeg izdanja zahvalio se ekipi koja je ove godine realizovala festival, kao i selektorima Nenadu Dukiću, Nilu Jangu i Igoru Toholju, koji su zajedno s njim kreirali program. „Na kraju smo ipak uspeli da se festival dogodi na pravi način, sa publikom. Dogodine ćemo se sigurno vratiti na našu originalnu lokaciju, na Letnju pozornicu“, zaključio je Mogorović.

Festival evropskog filma Palić svečano je otvoren premijerom filma „Ime naroda” našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića, u produkciji kuće Zillion Film i uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine. Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. U filmu rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok ostale uloge tumače Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, i drugi.

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Pobednici 27. Festivala evropskog filma Palić proglašeni su danas (u petak) 18. septembra na konferenciji za medije održanoj u bašti bioskopa „Abazija” na Paliću u 12 sati.

Međunarodni žiri 27. Festivala evropskog filma Palić 2020, koji je održan u Paliću i Subotici od 12. do 18. septembra 2020. godine, radio je u sastavu: filmska selektorka Mišel Keri (Nemačka), predsednica, reditelj i scenarista Igor Ivanov (Severna Makedonija) i reditelj i scenarista Goran Radovanović (Srbija), članovi. Pošto je odgledao dvanaest filmova u Glavnom programu, žiri je na onlajn sednici doneo sledeće odluke:

Zlatni toranj za najbolji film dodeljuje se norveško-...

detaljnije
Post date: Pet, 18.09.2020 - 15:13

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 15. septembra, u Glavnom takmičarskom programu Festivala evropskog filma Palić prikazani su filmovi „Nada” norveške rediteljke Marie Sødahl i poljsko-švedski film „Znoj” Magnusa Von Horna. U selekciji Paralele i sudari, na repertoaru su bili filmovi „Zaboravljeni” ukrajinske rediteljke Darje Oniščenko i „FREM” slovačke rediteljke Vjere Čakaniove.

Na festivalu je organizovana i Radionica Filmske kritike, uz podršku Filmskog centra Srbije, namenjena mladim filmskim kritičarima koji periodično objavljuju svoje kritike u lokalnim i međunarodnim časopisima. Jedan od mentora radionice je reditelj i scenarista Saša Radojević, koji je o ovogodišnjim učesnicima rekao: „Polaznici radionice dolaze iz Novog Sada, Beograda...

detaljnije
Post date: Sre, 16.09.2020 - 18:16

Trećeg dana Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 14. septembra, u Glavnom takmičarskom programu su prikazani filmovi „Šarlatan” poljske rediteljke Agnješke Holand i „Krv i meso” danske rediteljke Jeanette Nordahl. U selekciji Paralele i sudari, na repertoaru su bili filmovi „Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, „Nerazdvojni” reditelja Marka Naberšnika, takođe iz Slovenije, kao i ostvarenje „FOMO – Strah od propuštanja” mađarskog reditelja Atile Hartunga.

Igor Toholj, selektor programa Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox, na konferenciji za novinare osvrnuo se na svoj izbor filmova za ovogodišnje izdanje festivala. Toholj je naročito apostrofirao poetski karakter dva domaća filma u selekciji Eco Dox: „Film „A sad se...

detaljnije
Post date: Uto, 15.09.2020 - 13:27

Drugog dana Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 13. septembra, u Glavnom takmičarskom programu prikazani su filmovi „Časovi persijskog” ukraijnskog reditelja Vladimira Perelmana i „Valan” mađarskog reditelja Bele Bagote. U selekciji Paralele i sudari na repertoaru su bili filmovi „Očajanje” letonskog reditelja Karlisa Lesinša, „Prvi most” Laile Pakalnine iz Letonije, „Posluga” slovačkog reditelja Ivana Ostročovskog i austrijski film „Kraljevsko plava” Dinka Draganovića. U Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica otvorena je izložba „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom“ uz prisustvo Svetlane Bojković i autora izložbe Zorana Maksimovića, a u bioskopu Abazija na Paliću otvorena je i izložbena postavka „Velikani srpskog glumišta” koja...

detaljnije
Post date: Pon, 14.09.2020 - 13:57

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti.

Glavni takmičarski program
Ime naroda
Darko Bajić; Srbija, 2020

Film proslavljenog reditelja Darka Bajića koji otvara ovogodišnje izdanje festivala donosi nam istorijsku sagu o...

detaljnije
Post date: Pon, 14.09.2020 - 09:10
Custom Search