Predstavom „Csokibaba utazása“ zatvoren 27. Međunarodni festival pozorišta za decu

Čet, 24.09.2020 - 18:39 -- darko.kovacevic

U četvrtak, 24. septembra, izvođenjem predstave „Csokibaba utazása“ (Putovanje jedne lutke) Dečjeg pozorišta u Subotici na sceni ovog pozorišta, zatvoren je 27. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica. U bioskopu Eurocinema prethodno su prikazani snimci dve inostrane predstave: „Dogodovštine Alise u zemlji čuda” nemačkog pozorišta Zenobia, i„Mi smo Terakota vojska” Šijanskog dečjeg pozorišta iz Kine.

Predstava „Csokibaba utazása“ izvedena je u Dečjem pozorištu u Subotici, a rađena je po tekstu Olaha Tamaša, u režiji Dobrei Deneša. Kompletnu priču o avanturi jedne lutke izvodi Vereš Imelda. Na svom neobičnom putovanju, u najčudnijim situacijama lutka pronalazi prijatelje spoznavajući vrednosti lične sreće i hrabrosti kao važne životne lekcije. Glumica Vereš Imelda je istakla najveće izazove koje nosi igranje ove predstave: „Ovo nije čista melodrama, zato što nisam sama na sceni. Predstava nije film, živa je i uvek može nešto novo da se desi. Publika i atmosfera su uvek drugačiji. Kada publika prati sve, mi dobijamo energiju i dajemo je. To je najbitnija stvar”.

Jedna od najraskošnijih predstava prikazanih u bioskopskom programu je „Mi smo Terakota vojska” Šijanskog dečjeg pozorišta iz Kine. Reditelj Zhong Hao se osvrnuo na prednosti koje nudi bioskopska projekcija njihove predstave: „Kroz video snimak naša predstava je modernija, a izražajna sredstava su raznovrsnija, tako da je lakše privući pažnju dece. Kroz video, recimo, možemo da promenimo scenu iz muzeja do pustinje Puta svile bez menjanja scenografije na pozornici, ili da dočaramo publici teškoće trgovaca na Putu svile kroz slike pustinje. Istovremeno se smanjuju troškovi predstave, skraćuje proces objašnjavanja priče i poboljšava se sveukupan utisak o pozorištu”.

O izazovima kreiranja predstava za decu u doba društvenih mreža 21. veka, on je dodao: „Kina je drevna zemlja sa bogatom kulturom i istorijom dugom pet hiljada godina. Ovo je doba interneta u kome je komunikacija fragmentirana. Kako bismo mladu publiku privukli drevnoj kineskoj istoriji, dečje pozorište mora da ima interesantnu istorijsku temu, dirljiv jezik i intrigantno izvođenje, što znači da moramo da poštujemo istorijske činjenice i ilustrujemo ih modernim jezikom. Na primer, često promovišemo naše predstave preko TikToka. Važno je pomoći mladoj publici da se oseća kao da učestvuje u izvođenju”.

U pratećem programu festivala izdvojio se XI međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade. Ovaj dvodnevni događaj održan je na Otvorenom univerzitetu Subotica u hibridnom formatu, uživo i uz video uključenja učesnika, na temu “Žensko stvalaštvo u pozorištu za decu i mlade i Festival kao društveni fenomen“.

Dr Marijana Prpa Fink, rukovodilac foruma, sumirala je utiske sa ovogodišnjeg izdanja foruma: „Vrlo je važno da je ta tema počela da se otvara. Učestvovali su naši teatrolozi i umetnici iz Srbije, iz Indije, Grčke, Hrvatske, i Forum je omogućio ljudima da stupe u kontakt preko jedne vrlo žive teme, koja se tiče svih nas zajedno. Ne zbog toga da bismo favorizovali žensko stvaralaštvo u odnosu na muško, već da bismo uspostavili balans između ženskog i muškog stvaralaštva. I da vidimo šta je to što, iz ženskog ugla, može da osnaži pozorišno-scenski jezik. A sa druge strane, šta je to što je univerzalno i u jednom i u drugom stvaralaštvu”. O održavanju festivala u doba korone, Prpa Fink je rekla: „Mi smo sticajem najsrećnijih okolnosti uspeli ovde da se okupimo i da vidimo predstave uživo. Ovo što se sada dešava je nešto potpuno novo. Verujem da će u budućnosti biti veoma mnogo materijala za analizu, ali je sada prerano, jer se jako malo toga dešava. Ovo što smo mi ovde imali nekoliko dana, to je privilegija retkih sredina, da mogu da priušte sebi festivalsko okupljanje”.

Na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica izvedeno je i prikazano 11 predstava za decu ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije, po izboru direktora i selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Nagrade za životno delo „Mali princ” dodeljene su piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ove godine je prvi put dodeljena i posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću. U pratećem programu održane su brojne izložbe, predstavljanja knjiga i tribinski programi.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search