Održana treća sednica skupštine grada

Čet, 05.11.2020 - 20:06 -- nikola.tumbas
Balint Pastor reaguje na obraćanje Tomislava Žigmanova
Balint Pastor reaguje na obraćanje Tomislava Žigmanova
Zvučni zapis 3 sednice skupštine grada
Zvučni zapis 3 sednice skupštine grada

Na trećoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće,  donet je Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. septembra 2020. godine, Odluka o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane „Maestrale ring“ na teritoriji grada Subotice i Odluka o mreži dečjih vrtića u ustanovama na teritoriji našeg grada. Usvojene su, između ostalog, i Odluka o obavljanju komunalne delatnosti zoohigijene, Odluka o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva u cilju obavljanja poslova komunalne delatnosti zoohigijene – sprovođenja mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama grada Subotice i Odluka o merama za zaštitu od buke u životnoj sredini.

U periodu januar - septembar 2020. godine budžet Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima u visini od 4.723.845.421,54 dinara, što iznosi 52,73 odsto planiranog godišnjeg obima. Upoređujući sa istim prihodima i primanjima u odnosu na isti period prethodne godine, raspolagano je sa 3,93 odsto manje sredstava. Planirani prihodi povećani za 628,3 miliona dinara u odnosu na Odluku o budžetu grada za 2020. godinu, koju je usvojila Skupština rešenjima o korišćenju transfernih i donacijskih sredstava. Prihodi od donacija ostvareni su u protivvrednosti od 115.440.202,22 dinara, što je 97,93 odsto od planiranog godišnjeg obima. Primanja budžeta ostvarena su u visini od 526.306.454,49 dinara, od toga 350.000.000 dinara čini neplanirana pozajmica iz sredstava Konsolidovanog računa trezora.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se prisutnima u Velikoj većnici povodom ove tačke dnevnog reda, istakao da je učešće u budžetu od poreza i doprinosa 40 odsto.

„Jasno je šta znače uplate poreza i doprinosa na plate za budžet ovog grada. Odložena je uplata na četiri meseca, a to je jedna od mera da bi se ublažili nepovoljni uslovi i okolnosti kao posledica pandemije korona virusa na privredu“, rekao je Bakić.

Podvukao je da je zaduženje kod trezora bilo neminovno i da nije posledica ničije greške ili nepravilnog vođenja grada.

„U pitanju je bilo 230 miliona dinara za uplatu izvođačima. Morao je da se ispoštuje zakonski rok, s obzirom na to da ta transferna sredstva nisu preneta sa nivoa republike, jer je država u cilju zaštite života i zdravlja građana Srbije sva sredstva preusmerila na nabavku medicinske opreme i  zaštitnih sredstava i da bi ublažila i neke druge nepovoljne okolnosti po privredu. Sto miliona dinara je rata glavnice koju je JKP ’Vodovod i kanalizacija’ moralo da isplati Evropskoj banci za obnovu i razvoj i to su tih 350 miliona gde je grad morao interventno da deluje. Zato smo se obratili državi da nam pomogne u vraćanju tog duga koji mora da se izmiri do kraja ove godine.  U normalnim uslovima, inače, priliv u budžet grada  je oko 450 miliona, u ovim okolnostima korone virusa priliv je negde oko 300 miliona dinara. To je na jednom kvartalu 450 miliona dinara manje i to su ozbiljna sredstva“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Usvojen je i Plan detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane „Maestrale ring“ na teritoriji grada Subotice. Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević izjavio je, obraćajući se medijima povodom ove tačke dnevnog reda, da se radi o prostoru od oko 6.700 hektara, da će snaga vetroelektrane, kada bude završena, biti 600 megavata i da će će proizvoditi više od hiljadu  gigavat časova struje godišnje, što je, kako je naveo, dovoljno struje za preko 200.000 domaćinstava.

„Ono što će ostati kao trajni benefit za grad Suboticu jeste mreža od preko sto kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije  dopremanje opreme do tih 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora. Plan detaljne regulacije je samo prvi korak, dakle to je preduslov za izradu projekata, a investitor će dalje, u saradnji sa  resornim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti da razvija ovaj projekat do izgradnje. Kada započne izgradnja negde između 300 i 400 ljudi, većinom iz lokala, biće zaposleno na izgradnji ovog vetroparka“, istakao je Radivojević.

Na današnjoj sednici doneta su i rešenja o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova više saveta, kao i više komisija, između ostalog i Izborne komisije Grada Subotice, Komisije za davanje predloga za naziv ulica i Komisije za podizanje i održavanje javnih spomenika na teritoriji grada Subotice.

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor izjavio je – reagujući na konstataciju izrečenu sa skupštinske govornice o „neuključenosti predstavnika hrvatske nacionalne zajednice“ u tim skupštinskim savetima i komisijama – da je imao potrebu da se, u svojstvu predlagača akta, obrati zbog toga što je i Skupština grada Subotice predstavnički organ gde se iznose i politički stavovi.

„S obzirom na to da sam ne samo ja, kao  predlagač akta, nego i čitava koalicija na gradskom nivou optuženi da smo diskriminisali hrvatski narod, želeo bih najoštrije to da demantujem i da kažem da to niti je bila namera, niti je to bio cilj, niti je do toga došlo. Podsetiću da sam ja verovatno prvi predsednik gradske  skupštine koji se sa ove govornice povodom obeležavanja Dana grada obratio i na hrvatskom jeziku. Isto tako, a bilo je već reči o tome, uprkos protivljenju bunjevačke nacionalne zajednice i  gradonačelnik i ja bili smo prisutni na otkrivanju biste biskupu Ivanu Antunoviću. Položaj hrvatske  nacionalne zajednice neće zavisiti od toga da li ćete imati člana u ovim komisijama ili nećete imati člana. Ukoliko je bilo toliko bitno da imate člana, postojala je mogućnost da u razgovoru sa gradonačelnikom ili sa mnom dođemo do  jednog kompromisnog rešenja. Mislim da ovo nije u interesu ni hrvatske zajednice, ni Skupštine, ni DSHV-a, niti bilo koga drugog“, istakao je Balint Pastor.

Naveo ja da je poznato da Skupština grada ima stalne i povremene odbore, da su u stalnim odborima predstavnici svih odborničkih grupa koje su osvojile mandate i da članove u povremenim komisijama, o kojima se trenutno raspravlja, delegiraju samo odborničke grupe koje su deo vladajuće većine.

„Vi želite da participirate u vlasti, da imate funkcije, da imate pogodnosti i privilegije, a da ujedno ne glasate za neke odluke koje su za vas neprihvatljive. Tako se ne zastupa interes nacionalne zajednice. Vi želite da imate privilegije, a ne želite da budete u koaliciji sa SNS i SVM, jer imate nešto protiv ne znam koga i ne znam čega. Predlažem da odlučite da li ste deo vladajuće većine ili ste opozicija. Ne možete decenijama da budete i na vlasti i u opoziciji. Ne možete da idete na listi opozicionih stranaka, a ujedno da očekujete od vlasti da vam rešava probleme. Ne možete da budete protiv Aleksandra Vučića, a opet da od tog istog Aleksandra Vučića tražite da vam rešava probleme. Mislim da je predlog izbalansiran, mislim da hrvatska zajednica neće biti diskriminisana i mislim da ćemo imati dobre i stalne i povremene odbore, odnosno komisije u ovom mandatnom periodu u Skupštini grada“, naglasio je Balint Pastor.

Autor teksta: 
Custom Search