Noć istraživača 2020 - Da nauka prostruji

Sre, 25.11.2020 - 13:57 -- darko.kovacevic

Ne odustajući od najveće naučne proslave u Evropi ni ove godine, Evropska noć istraživača biće održana 27. i 28. novembra u virtuelnom okruženju, donoseći putem interneta brojne naučne izazove, digitalni lov na blago, eksperimente, predavanja i druženja sa naučnicima.

U godini koja protiče u znaku i dalje aktuelne pandemije, organizatori Evropske noći istraživača odlučili su da udruže snage i radoznalcima svih uzrasta širom Srbije ponude naučni program koji će biti dostupan kroz svega nekoliko klikova. Sa ciljem da se dodatno istakne značaj nauke i približe složenost i važnost rada naučnika, na sajtu www.nocistrazivaca.rs biće dostupan celokupan program ovogodišnje manifestacije.

Veoma mi je drago da će se i pored svih poteškoća ova naučna manifestacija održati i ove godine. Navikli smo da „istražujemo“ poslednjeg petka u septembru ali je zbog poznate situacije manifestacija prebačena u online oblik i održaće se 27. i 28. novembra. Zahvalio bih se učenicima i profesorima na uloženom trudu u izradi video materijala. Subotica je za ovu manifestaciju pripremila 17 video materijala koji će biti dostupni od 27. novembra na zvaničnom sajtu manifestacije www.nocistrazivaca.rs kao i na YouTube kanalu Noć istraživača Subotica (https://www.youtube.com/channel/UCF1fNlqCOzL4gHMQHtuSFmA). Pozvao bih sve istraživače da pogledaju sve sadržaje i da uživaju sa nama.

Za potrebe ove manifestacije kreirana je i aplikacija Noć istraživača 2020 za mobilne uređaje. Ukoliko je instalirate imaćete mogućnost da se pridružite otkrivanju kroz igru, uz pomoć vodiča iz augmentovane realnosti, uz pomoć naših naučnika!

Aplikaciju možete preuzeti sa Google Play Store-a
(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pixelraum.nocistrazivaca).

Napomena: Pošto aplikacija koristi augmentovanu realnost i žiroskop podržna je samo na android uređajima koji imaju te opcije.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. U ovogodišnju manifestaciju, koja se u Srbiji realizuje kroz tri projekta, uključeno je čak 28 gradova iz cele Srbije.

Projekat Reconnect Upgrade 20.20 (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Kreativno edukativni centar iz Novog Sada, a partneri na ovom projektu su Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad, Udruženje naučnih komunikatora – NAUKOM, Centar za promociju nauke i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Viber stikeri koji su specijalno kreirani za Noć istraživača 2020 se besplatno mogu preuzeti na linku

https://stickers.viber.com/pages/custom-sticker-
packs/11eb1b6772e028d8af29fdfe0787b9333778ad21fa608f15v1?&o=qr_code

Informacije: https://www.facebook.com/nocIstrazivacaSubotica

PROGRAM NOĆI ISTRAŽIVAČA 2020 SUBOTICA

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA
Superheroes of science, prof.dr Livia Sedmina
Razvoj interaktivnih igračaka za predškolski uzrast na srpskom i mađarskom jeziku pomoću IOT tehnologije bazirane na glasovno-komandnoj platformi, prof. dr Zlatko Čović, prof. dr Janoš Šimon, prof. dr Zoltan Pap
Sistem za sortiranje objekata po boji pomoću industrijskog robota, dr Peter Šarčević
Szín alapján történő válogatást végző rendszer ipari robot segítségével, dr Peter Šarčević
Kul eksperimenti, prof. dr Filip Bažo
Kúl kísérletek, prof. dr Filip Bažo

HEMIJSKO-TEHNOLOŠKA ŠKOLA
Hemija – svuda oko nas, učenici i Nataša Nikoloski nastavnik hemije

TEHNIČKA ŠKOLA „IVAN SARIĆ“
Pametna ogrlica – učenik i Laslo Lisak profesor mašinskih predmeta
Pametna korpa – učenik i Laslo Lisak profesor mašinskih predmeta
T8 CNC gravírozó gép - Perpauer Viktor gépészeti tantárgyak tanára és diákja

OŠ „MATIJA GUBEC“ TAVANKUT
Vežbaj i pomozi Deda Mrazu – učenik i Branko Stantić nastavnik tehnike i tehnologije i informatike i računarstva CO:BIT-19 - merenje temperature – učenik i Branko Stantić nastavnik tehnike i tehnologije i informatike i računarstva
CO:BIT-19 - ne dodiruj lice – učenik i Branko Stantić nastavnik tehnike i tehnologije i informatike i računarstva Klon Gupčeve lipe - fenološka i meteorološka merenja – učenici i Branko Stantić nastavnik tehnike i tehnologije i informatike i računarstva

OŠ „SEČENJI IŠTVAN“
Slikanje Meseca i ostalih planeta sa CCD kamerom, učenici i nastavnik Tibor Jesenski, profesor tehničkog obrazovanja
A Hold és a bolygók fényképezése CCD kamerával, Jeszenszky Tibor technikatanár és diákjai

INFOSTUD 3 doo
Program za prepoznavanje lica, tim i koordinator Andrijana Mazinjanin - projekti i razvoj

::

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search