Festival dečijeg filma Kids Fest u bioskopu Abazija

Ned, 20.12.2020 - 10:08 -- darko.kovacevic

Tradicionalni dečiji filmski festival Kids Fest održava se i ove godine u bioskopu Abazija.

KIDS FEST se u organizaciji distributerske kuće MegaCom Film održava šesnaestu godinu za redom u domaćim bioskopima, a Abazija i ove godine donosi odabrana igrana i animirana ostvarenja namenjena deci i mladima.

Prilagođavajući rad okolnostima i merama predloženim za suzbijanje širenja epidemije korona virusa, bioskop radi samo vikendom, te će i festival ove godine imati drugačiji oblik. Tokom decembra će vikendom najmlađi ljubitelji filmskih avantura moći da pogledaju najnovije filmove, sinhronizovane i prevedene na srpski jezik, a kao i svake godine program je sačinjen od ostvarenja nastalih u studijima svih strana sveta, približavajući nam kreativost i umetnost brojnih filmskih stvaralaca i upoznajući nas sa različitim svetskim kinematografijama.

Kako ističu organizatori, Kids Fest je dečiji, umetnički festival filma, koncipiran po ugledu na slične manifestacije u svetu, a jedinstven na ovim prostorima. Filmski program čine ostvarenja sa svetskih festivala, priče o neobičnim prijateljstvima, uzbudljive avanture, dokumentarni filmovi o prirodi, kao i animirani 3D filmovi velikih svetskih studija.

Na festivalu će publika premijerno pogledati animirani film Fantastični povratak u Oz. U ovoj, sada već dugo iščekivanoj, animiranoj, zlikovac Urfin Đus pokušava da im se osveti Doroti i stanovnicima Smaragdnog grada. Kako bi uspešno komandovao vojskom, Urfinu nije potrebna samo magična knjiga, već i Dorotine srebrne cipelice koje su sakrivene na sigurnom mestu, u njenoj kući. Nažalost, njen gost Tim je veoma znatiželjan i sasvim slučajno pronalazi papuče koje ga zajedno sa Doroti odvode u zemlju Oz. Smaragdni grad i njeni građani ponovo su u nevolji!

Još jedna premijera koju će publika moći da pogleda je igrani porodični film Stela. Film Stela, prema rečima reditelja Stojana Vujičića, priča je ispričana odnos jedanaestogodišnjeg Nikole i njegove okoline. Nakon očajničkog pokušaja da probudi pažnju svojih roditelja, jedanaestogodišnji dečak Nikola beži od kuće. Stela, pas šarplaninac, jedina je koja može da nađe put do njegovog srca i vrati mu veru u život.

Takođe će biti prikazan  francuska sinhronizovana animacija Jakari i veličanstveno pero. Zasnovan na francusko-belgijskom stripu, Jakari je u tom vidu i nastao davne 1969. U svojoj dugoj vožnji stigao je do bioskopskog hita, a neko vreme postojao je u vidu popularne dečije televizijske serije. Rediteljski dvojac Tobi Genkel i Igzavije Đakometi dodali su nove elemente i animiranu avanturu „Jakari i veličanstveno pero“, sa istaknutom hrabrošću crtanog dečaka, učinili još uzbudljivijom.

Na program će se naći i filmovi Simonov dar, Moja porodica i vuk, Gogo: baka đak prvak, Bezrepi Pele, Pat i Mat: majstorske avanture.

Osim novih, biće reprizno prikazani i filmovi koji su tokom godine postigli zavidnu bioskopsku gledanost, Superjunak SamSam, Napred, Zov divljine i Novi mutant.

Osim Kids Fest-a, u Abaziji je u toku i drugi deo ciklusa “Istorija vojvođanskog filma”. Ostvarenja značajna za vojvođansku filmsku produkciju prikazuju se nedeljom u 13h.

*

Tokom festivala poštovaće se sve propisane mere za suzbijanje epidemije. Bioskop Abazija je opremljen najsavremenijim sistemom ventilacije i potpune rekuperacije vazduha u bioskopskoj sali za vreme projekcija filmova. Tokom jednog sata celokupna zapremina vazduha u sali se potpuno izmeni dva puta. Vazduh iz prostorije koji sadrži različite nečistoće, aerosoli, mirise, vlagu i manjak kiseonika izbacuje se napolje, a čist spoljnji vazduh ulazi u salu. I tako 3 puta tokom jedne projekcije filma prosečne dužine od 90 minuta.⁣⁣

Ovakvim načinom ventilacije bioskop Abazija je mnogo bezbednije mesto od tržnih centara ili drugih prostorija i sala koje imaju zatvoren sistem ventilacije.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search