Da li znate da je Subotica IT grad?

Sre, 23.12.2020 - 16:14 -- darko.kovacevic
IT Cluster Subotica - Zavirite u subotičke IT kompanije
IT Cluster Subotica - Zavirite u subotičke IT kompanije

Kada se spomene Subotica najpre se pomisli na najseverniji grad Srbije, grad secesije, Danila Kiša, salaše, vinarije, jezero Palić, impozantnu Gradsku kući, drugu po veličini sinagogu u Evropi i slično. Međutim, mnogi ne znaju, čak ni njeni stanovnici, da je u novije vreme Subotica postala pravi IT grad.

Napredak informacionih tehnologija omogućio je da lokacija više nije presudan faktor za poslovanje, a to je iskoristila Subotica u kojoj postoji znatan broj kompanija koje posluju na domaćem i globalnom tržištu. Samo u Subotičkom IT klasteru okupljeno je oko dvadesetak kompanija iz ove oblasti koje zapošljavaju preko 1200 ljudi (od toga preko 500 visoko kvalifikovanih kadrova). Takođe, i mnoge “tradicionalne” kompanije u svojim redovima imaju IT sektore, tako da je ovaj broj i veći.

Zastupljene su različite oblasti, od programiranja (web development, IOS, IOT, Android, Cloud, AI, Database, Embedded, System solutions), digitalnog marketinga, telekomunikacija, mašinskog programiranje i inžinjerstva, preko edukacije, logistike, grafičkog dizajna i brendinga, do razvoja pametnih rešenja (smart buildings), sistema za upravljanje resursima, video igara, internet biznisa i slično.

Ono što takođe ohrabruje jeste da se u Subotici obrazuje značajan broj IT kadrova pa je tako znanje iz navedenih oblasti moguće steći na Ekonomskom fakultetu (smer poslovna informatika i poslovni informacioni sistemi), Visokoj tehničkoj školi, Politehničkoj školi Subotica, tehničkoj školi Ivan Sarić, a sve je više i privatnih centara za učenje o informacionim tehnologijama.

Kako bi se stanovnicima Subotice što bolje predstavio IT ambijent grada, Subotički IT klaster snimio je video koji omogućava gledaocima da zavire u neke od tih kompanija. Snimljen je zahvaljujući sredstvima koje je klaster dobio iz Check IT IPA projketa koji finansira Evropska unija.

Subotički IT klaster okuplja subotičke IT kompanije i kompanije iz okruženja, a ima za cilj unapređenje kvaliteta života u gradu i kreiranje bolje veze između subotičkih kompanija, lokalne samouprave i članica klastera. Namera je da se kroz aktivnost klastera pomogne mladim ljudima da steknu znanje o IT-ju i da se stvore uslovi za njihov ostanak u gradu i poslovni napredak.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search