Почела „Светосавска недеља“

Pet, 22.01.2021 - 15:48 -- nikola.tumbas

У Задужбини Душана Радића, вечерас 21.01., је отворена традиционална културно-духовна манифестација „Светосавска недеља” посвећена Светом Сави, утемељивачу српске државе, српске писмености, првом српском архиепископу, просветитељу, државнику, миротворцу, законописцу. Током овогодишње „Светосавске недеље“, од 21. до 26. јануара, биће одржано пет програма. За разлику од ранијих година, када је ова манифестација трајала седам дана, овогодишњи светосавски програм по структури и обиму прилагођен  је тренутним епидемиолошким условима који су прописани за одржавање културних догађаја. Свечаном отварању „Светосавске недеље“ присуствовали су градоначелник Суботице Стеван Бакић, председник Скупштине града др Балинт Пастор и члан Градског већа задужен за област обрaзовања и културе, Милош Николић.

У име СКЦ „Свети Сава“ присутне је поздравио председник Главног одбора Центра, Миле Тасић. Уз  подсећање да Центар  ове године обележава тридесет година од оснивања, навео је да СКЦ „Свети Сава“ презентује „оно најбоље што је у нашем роду“, да је пре пет година за рад добио Вукову награду и да тим признањем мало институција у нашем граду може да се похвали.

„На самом оснивању велику подршку смо добили од најугледнијих академика, научника, културних радника, уметника, великог броја сународника што нас је свих ових година обавезивало да своју мисију извршавамо на најбољи начин. Ова тридесета година континуитета нас још више обавезује да осветлимо све оно што је до сада у сенци скривано, а било је тако значајно за наш развој, али да се истовремено посветимо и свему савременом и модерном“, рекао је, између осталог, Миле Тасић.

Градоначелник Бакић је изразио задовољство што управо на отварању ове манифестације може да честита руководству и члановима СКЦ „Свети Сава“ тридесету годишњицу рада на очувању и промовисању српске културе у нашем граду.

„Српски културни центар 'Свети Сава' је, у протекле три деценије, вршио своју мисију, са благословом епископа бачког господина Иринеја, без обзира да ли су све околности биле наклоњене српској култури. То је чињеница за поштовање. Данас Центар и његови програми уживају пуну подршку Града Суботице, јер су неизоставни део мозаика суботичког духа, којем и Срби на овом простору дају свој допринос већ вековима“, рекао је Бакић.

Ова 2021. година ће, додао је, уз одговорност и озбиљност читавог друштва бити година изласка из пандемијске кризе и враћања нормалном животу и развоју.

„Напредак Србије и Суботице ни пандемија ипак није зауставила. Тако није угасила ни културни живот и заиста сам поносан на чињеницу да се и ова манифестација одржава, уз поштовање свих мера заштите, као што су се одржали и 'Завичајни дани' и други значајни културни догађаји током прошле године“, казао је градоначелник Бакић.

Истакао је да смо у времену великих искушења добили додатну потврду значаја наше културе и традиције – као извора смисла, надахнућа и утехе у нашим животима.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search