Subotički tamburaški orkestar ove godine obeležava 45 godina uspešnog rada.

Uto, 01.06.2021 - 09:58 -- nikola.tumbas

Iza nas su mnogobrojni nastupi,koncerti, takmičenja i nagrade. Mnogi ljudi su dali svoj doprinos kao svirači u orkestru, učitelji, dirigenti, pevači, aranžeri… da bi orkestar sve to postigao i bio danas tu gde jeste.

Orkestar danas radi u četiri sekcije. To su početna škola tambure, dečiji orkestar, tamburaški kvartet i veliki tamburaški orkestar.

Uprkos otežanim uslovima rada koji su nas sve snašli u proteklom periodu ipak smo ovaj jubilej odlučili obeležiti jednim svečanim koncertom koji nosi naziv Virtuozna tambura.

Na koncertu ne želimo spominjati važne datume i važna imena koja su zaslužna za prethodnih 45 godina, nego se želimo osvrnuti na to šta smo postigli po pitanju usavršavanja pojedinaca i celog orkestra. Do kog nivoa smo uzdigli sam instrument, koji je uvek bio smatran narodnim instrumentom(koji svira isključivo narodnu i starograadsku muziku po kafanama i lumperajkama) i do kog stepena su se usavršili naši članovi pojedinačno i postali pravi virtuozi i vrhunski solisti, ali i zajedno kao orkestar.

Ceo program smo koncipirali tako da kroz njega prikažemo virtuoznost i muzikalnost naših članova i gostujućih muzičara. Pokazaćemo koliko je vojvođanska tambura moćan instrument po svojim mogućnostima i da je ravnopravna sa svim drugim muzičkim instrumentima.

U prvom delu koncerta nastupiće orkestar sa solistima koji su trenutno članovi orkestra. Na repertoaru će se naći nekoliko kompozicija iz klasične svetske muzičke literature i nekoliko kompozicija pisanih za tamburaške orkestre savremenih kompozitora. Ono što mi nikako ne smemo izostaviti je narodna muzika, te ćemo kroz spletove narodih melodija pokazati i virtuoznost u narodnoj muzici.

U drugom delu koncerta nastupiće profesor tambure iz Hrvatske Mario Zbiljski uz klavirsku pratnju profesora Konstantina Krasnitskog. Obojica su profesori na muzičkoj akademiji u Osijeku.

Takođe će gostujući solista na kraju nastupiti i uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra.

Dirigent je Marijana Marki.

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu, na sceni Jadran 10. juna u 19.30 časova. Zbog trenutne situacije pozivamo Vas da koncert pratite u direktnom prenosu na kanalu K23 i na youtube i facebook kanilima Subotičkog tamburaškog orkestra.

 

info: Marijana Maki

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search