Ris u Bajmoku

Pon, 28.06.2021 - 18:39 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Od 2016. godine Bunjevački kulturni centar „Bajmok“ se uključio u proslavu nacionalnog praznika Bunjevaca „Dana Dužijance“ i kroz organizaciju prikaza tradicionalnog načina košenja žita – risa. Kako se moglo videti i ove godine, na njivi Joške Nađa, uz domaćine, porodicu Stevana Bešlića, to je izuzetno težak posao, ali izuzetno važan.

Malo smo danas zaboravili koliko je kruv važan, tako se odnosimo prema njemu, sve češće ga bacamo. Kada bi se malo svi podsetili kako se do njega nekada teško dolazilo, verovatno bi se i taj odnos promenio – jasan je Petar Benčik koji je, kao bandaš, okupio svoju risarsku bandu i pokazao nekadašnji način košenja žita.

Nekada je žito samo ovako i košeno. Pamtim još, kada sam bio mali, da smo kao deca išli rano ujutru na njivu, radili sa starijima, nosili i bacali uža, radili šta je bilo spram naših mogućnosti. Ris je, jasno je, izuzetno naporan i težak posao, ali izuzetno važan. Domaćin je morao da se potrudi da pripremi dobru hranu, a nakon okončanja posla bi, uz ispleten venac, bandaš podnosio izveštaj o radu i rodu. Naravno, i risarskoj bandi je bilo u cilju da je rod što bolji, jer si oni bili plaćani u naturi, odnosno i njima je ovo bio način da obezbede hleb za narednu godinu. Nakon dobrog posla usledilo bi opuštanje, ali i zahvala Bogu na dobrom rodu – Dužijanca – objasnio je Branko Pokornić, organizator manifestacije.

Učesnike je pozdravila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U nedelju, 15. avgusta, svečano je obeležen nacionalni praznik Bunjevaca – „Dan Dužijance“.

Program je počeo misom zahvalnicom u Franjevačkoj crkvi, prilikom koje je i blagoslovljen hleb od novog žita. Učesnici su potom formirali povorku koja je krenula od Bunjevačke matice, a zatim je položeno cveće na spomen-bistu Blašku Rajiću, koji je prepoznao važnost Dužijance i koji je zaslužan za to što je danas ovako obeležavamo.

Danas se zahvaljujemo Bogu i za plodove polja koje nam daje, koji omogućavaju naš zemaljski život. Dobro je zahvaljivati se Bogu, to je jedna elementarna dužnost vernika. Čovek koji se zahvaljuje Bogu, otvara svoje srce da primi od Boga i nova dobra. Sve što imamo je Božji...

detaljnije
Post date: Ned, 15.08.2021 - 23:45
Post date: Ned, 15.08.2021 - 23:12

U okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Dužijance, u subotu, 14. avgusta, u Vestibilu Gradske kuće u Subotici, održana je „Izložba kruva – somuna“.

Vredne domaćice, ali i domaćini, pokazali su svoju umešnost u pravljenju somuna, svi učesnici su pohvaljeni, a kao najbolji su se izdvojili Stipan Budimčević (treće mesto), Marija Bošnjak (drugo mesto) i Šime Stanković (prvo mesto) čiji će somun i poneti bandašica na centralnoj proslavi, u nedelju, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu.

Prisutne je pozdravila, u ime organizatora, dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, te upravitelj Ustanove kulture „...

detaljnije
Post date: Ned, 15.08.2021 - 13:39

Centralna proslava nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“ biće održana u nedelju, 15. avgusta, a dan pre toga, u Vestibilu Gradske kuće, biće održana „Izložba kruva – somuna“ (19 sati).

U Franjevačkoj crkvi, u 18 sati, prvo će biti posvećen hleb od novog žita, a potom će uslediti svečana povorka kroz centar Subotice, te predaja hleba od novog žita domaćici „Dužijance“ – dr Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Ona je, najavljujući „Dužijancu“ rekla kako nije slučajnost što su je Bunjevci izabrali kao jedan od četiri nacionalna praznika. Naglasila da su Bunjevci poneli „Dužijancu“ iz...

detaljnije
Post date: Sre, 11.08.2021 - 15:53
Custom Search