Nenad Zakić na Svetskom prvenstvu, a ostali jedriličari u kampu na Paliću

Sre, 14.07.2021 - 10:24 -- darko.kovacevic

U periodu od 30. juna do 9 jula u Italiji, u Riva del Gardi održano je Svetsko prvenstvo za klasu optimist u jedrenju. Na regati je učestvovalo 59 nacija i najboljih 259 takmičara sveta. Priliku da predstavlja Srbiju imao je jedriličar JK Palića Nenad Zakić.

Takmičari su se isprobali po raznim uslovima za jedrenje. Prva 4 dana duvao je jak jugozapadni vetar, a ostalim danima je bio promenljiv vetar sa severo-istoka i jugo zapada, a jedan dan se jedrio Team Race.

Nenad je na kraju Svetskog prvenstva zauzeo 238 mesto, a u nekim momentima je bio i na sredini liste takmičara. Svetsko Prvenstvo je za njega bilo jedno sjajno iskustvo i prilika da postepeno nauči snositi se sa tim kako je jedriti među najboljim takmičarima sveta, kao i da stekne samopouzdanje za sledeće velike međunarodne regate.

Reprezentaciju Srbije na Svetsko Prvenstvo je vodio trener JK Palića, Dejan Zakić, kao trener sprske reprezentacije.

Ostali takmičari JK Palića su u periodu od 5. do 9. jula bili u jedriličarskom kampu na Paliću, koje je organizovao Jedriličarski Savez Vojvodine.

U kampu je učestvovalo 28 mladih jedriličara uzrasta od 7 do 18 godina sa Palića, iz Novog Sada i iz Bele Crkve. Treninzi su se održavali za klasu Optimist, ILCA 4, ILCA 6 i ILCA 7, uz vodstvo trenera i iskusnih jedriličara Ištvana Boja, Atile Dubičanac, Marijane Valjarević i Andree Kikić.

Vremenski uslovi za kamp su bili dobri, šta je omogućilo održavanje dnevno oko 4 sata treninga na vodi, zatim dodatno svaki dan su učesnici kampa imali sat vremena kondicionog treninga i sat vremena teoretske obuke.

Organizaciju kampa finansirao je Pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Odmah nakon jedriličarskog kampa i Svetskog Prvenstva, jedriličari JK Palića su se dokazali na regati 8. Palička jedra, koje je održano 11 i 12. jula.

Zlatnu medalju su osvojili: Nenad Zakić, Bertalan Molnar, Danilo Bešić i Kristina Boja; drugo plasirani takmičari JK Palića su Mate Salai i Roland Kovač; dok su bronzanu medalju osvojili Mate Marton i Tijana Zakić.

(foto i info: JK Palić)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search