Predstavljanje Filmskog centra Srbije na Festivalu evropskog filma Palić

Pon, 19.07.2021 - 10:14 -- darko.kovacevic
Slobodan Šijan (foto: Đorđe Bajić)

Na 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji se održava od 17. do 23. jula, Filmski centar Srbije predstaviće se brojnim programima i aktivnostima, među kojima su Dani knjige FCS-a i izložba filmskih plakata. Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, tim povodom govorio je i o saradnji FCS-a sa Festivalom evropskog filma Palić i novoosnovanoj Asocijaciji filmskih festivala Srbije (AFIFS).

Gordan Matić je o AFIFS-u rekao: “To je asocijacija kojoj pripada i Palić. Tu su još i Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti u Nišu, LIFFE u Leskovcu, beogradski Festival autorskog filma, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma u Kragujevcu i novosadski festival Slika u pokretu. Sedam gradova, sedme umetnosti, sedam nagrada. Ove godine će prvi put biti dodeljena i nagrada kritike za najbolji domaći film u prethodnih godinu dana.

Gordan Matić je naročito apostrofirao novo izdanje Filmskog centra Srbije “Robert Meki: Priča - Sadržaj-struktura, stil i principi pisanja scenarija”, koje je pre samo nekoliko dana izašlo iz štamparije: “Na ovu knjigu sam izuzetno ponosan, kako ja, tako i svi u Filmskom centru Srbije, jer smo prvi preveli Mekija kod nas. Ova knjiga je jedna od scenarističkih biblija u svetu, jedno od najčitanijih i najtraženijih štiva, koje je obavezno i na našem Fakultetu dramskih umetnosti. Ali ova knjiga nije namenjena samo studentima. Ona predstavlja vrstu putokaza za prepoznavanje potreba gledalaca, ali i za prepoznavanje problema koji imaju filmske priče i scenariji u nastajanju”.

U utorak 20. jula u 12 časova na Velikoj terasi na Paliću biće promovisana i knjiga Slobodana Šijana „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“, koja donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma. U knjizi se nalaze tekstovi Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić i drugih.

U galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici otvorena je i izložba filmskih plakata “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1945-1970”, na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Za potrebe izložbe odabrano je 50 filmskih plakata filmova koji su nastali 40-tih, 50-tih i 60-tih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi. Izložba će za publiku biti dostupa do 1. avgusta.

O ovoj izložbi je Gordan Matić rekao: “To su plakati koji nam govore o nekadašnjem načinu komuniciranja nekada sa publikom, kako se tada tretirao gledalac, i kako su se odnosili prema žanrovima producent i dizajneri . Sa ove vremenske distance mi često mislimo da je to bilo rigidno vreme i da su postojale neke zagrade, ali videćemo da su to dizajnerski jako interesantne i šarolike ideje”.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Svečanom ceremonijom dodele nagrada najboljim evropskim ostvarenjima, prikazivanjem filma „Vojvoda“ Rodžera Mičela i prve dve epizode domaće serije „Kljun“ Jelene Gavrilović i Uroša Tomića, u petak 23. jula na Letnjoj pozornici zatvoren je 28. Festival evropskog filma Palić.

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu „Dečak“ reditelja Vitalija Akimova, koji je putem video linka rekao: „Veoma mi je drago zbog ove vesti. Hvala festivalu na toploj dobrošlici i na tome što ste uživali u mom filmu. Ovo je veoma vredno i jako mi je drago“.

Međunarodni žiri kritike za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari odabrao je ostvarenje „Nun of your business“ hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić...

detaljnije
Post date: Sub, 24.07.2021 - 10:41

Na završnoj konferenciji za medije 28. Festivala evropskog filma Palić, 23. juna na Velikoj terasi proglašeni su dobitnici nagrada Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, specijalnog priznanja žirija Glavnog takmičarskog programa, nagrade za najbolji film u selekciji Paralele i Sudari, specijalnog priznanja žirija kritike i nagrade žirija FIPRESCI, kojima će priznanja biti uručena na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Međunarodni žiri 28. Festivala evropskog filma Palić 2021, je za najbolji film Glavnog takmičarskog programa festivala odabrao ostvarenje „Najgora osoba na svetu“ reditelja Joakima Trira. Žiri u sastavu: filmski kritičar Klaus Eder (Nemačka), glumica Minja Peković (Srbija), filmski reditelj Jovan...

detaljnije
Post date: Pet, 23.07.2021 - 14:13

Film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića večeras, 22. jula, premijerno je prikazan na Letnjoj pozornici Festivala evropskog filma Palić. Ovo ostvarenje nalazi se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde je u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija. Reditelj filma, Milutin Petrović, obratio se publici pred početak, a ekipa filma se poklonila publici po završetku projekcije. Film će imati svoju bioskopsku premijeru 24. avgusta u Beogradu.

Milutin Petrović, reditelj filma, povodom svetske premijere ovog ostvarenja je rekao: „Zahvaljujem se festivalu, Paliću i Subotici na dobrodošlici i gostoprimstvu. Nadam se da je ovo trenutak kada možemo da, za...

detaljnije
Post date: Pet, 23.07.2021 - 10:14

Informativno-edukativni film “Otpad nije smeće” bio je uvod Panel diskusiju na temu: „Koncept upravljanja otpadom u Subotičkom regionu i Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“, koji se održao u okviru debatnog programa 28. Filmskog festival evropskog filma Palić 2021. Organizatori su Udruženje TERRA’S i Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica preko projekta “Smanjimo količinu otpada i čuvajmo Suboticu, zajedno!” podržanog od strane Gradske uprave Subotica.

... detaljnije
Post date: Uto, 20.07.2021 - 23:24
Milan Stojanović i Ivan Ikić

Film „Oaza" Ivana Ikića proglašen je za najbolji srpski film po izboru Srpske sekcije Međunarodne Federacije kritičara (FIPRESCI). Ovu nagradu je 19. jula, na Festivalu evropskog Filma Palić, po prvi put dodelila novoosnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam filmskih festivala u Srbiji: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Milan Nikodijević, član žirija FIPRESCI Srbija koji je odlučivao o najboljem filmu, uručio je...

detaljnije
Post date: Uto, 20.07.2021 - 10:58
Custom Search