Izložba kruva – somuna

Ned, 15.08.2021 - 13:39 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

U okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Dužijance, u subotu, 14. avgusta, u Vestibilu Gradske kuće u Subotici, održana je „Izložba kruva – somuna“.

Vredne domaćice, ali i domaćini, pokazali su svoju umešnost u pravljenju somuna, svi učesnici su pohvaljeni, a kao najbolji su se izdvojili Stipan Budimčević (treće mesto), Marija Bošnjak (drugo mesto) i Šime Stanković (prvo mesto) čiji će somun i poneti bandašica na centralnoj proslavi, u nedelju, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu.

Prisutne je pozdravila, u ime organizatora, dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, te upravitelj Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“.

U okviru programa predstavljeni su bandaš i bandašica Marijan Horvacki i Ivona Ivković, centralne ličnosti Dužijance.

Program centralne proslave bunjevačke Dužijance kreće svetom misom zafale Bogu na ovogodišnjem rodu, u 18 sati, u Franjevačkoj crkvi (Crkvi Svetog Mihovila) u 18 sati. Povorka učesnika kreće oko 19,30 ispred Bunjavčke matice, a nakon polaganja venaca na spomen-bistu Blašku Rajiću, sledi program na centralnom gradskom trgu, nastup kulturno-umetničkih društava, te „Bandašicino kolo“.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U nedelju, 15. avgusta, svečano je obeležen nacionalni praznik Bunjevaca – „Dan Dužijance“.

Program je počeo misom zahvalnicom u Franjevačkoj crkvi, prilikom koje je i blagoslovljen hleb od novog žita. Učesnici su potom formirali povorku koja je krenula od Bunjevačke matice, a zatim je položeno cveće na spomen-bistu Blašku Rajiću, koji je prepoznao važnost Dužijance i koji je zaslužan za to što je danas ovako obeležavamo.

Danas se zahvaljujemo Bogu i za plodove polja koje nam daje, koji omogućavaju naš zemaljski život. Dobro je zahvaljivati se Bogu, to je jedna elementarna dužnost vernika. Čovek koji se zahvaljuje Bogu, otvara svoje srce da primi od Boga i nova dobra. Sve što imamo je Božji...

detaljnije
Post date: Ned, 15.08.2021 - 23:45
Post date: Ned, 15.08.2021 - 23:12

Centralna proslava nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“ biće održana u nedelju, 15. avgusta, a dan pre toga, u Vestibilu Gradske kuće, biće održana „Izložba kruva – somuna“ (19 sati).

U Franjevačkoj crkvi, u 18 sati, prvo će biti posvećen hleb od novog žita, a potom će uslediti svečana povorka kroz centar Subotice, te predaja hleba od novog žita domaćici „Dužijance“ – dr Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Ona je, najavljujući „Dužijancu“ rekla kako nije slučajnost što su je Bunjevci izabrali kao jedan od četiri nacionalna praznika. Naglasila da su Bunjevci poneli „Dužijancu“ iz...

detaljnije
Post date: Sre, 11.08.2021 - 15:53

U organizaciji Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, na salašu Mirka i Slavice Babičković, a na njivi Jose i Ane Cvijanov, održan je prikaz tradicionalnog košenja žita – risa, ko jedan deo proslave nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“.

Ris je, u stvari, i uvod u Dužijancu, jer su nekadašnje dužijance upravo i nastale kao zahvala Bogu za žito, za hleb, i kao prilika da se vredni ljudi provesele nakon teškog posla.

Danas, kada je sve drugačije, sećamo se kako su to naši stari radili. Trudimo se da sačuvamo stare običaje, ali i da okupimo ljude – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica...

detaljnije
Post date: Sub, 03.07.2021 - 18:35
Custom Search