Za godinu dana, vozom do Segedina za pola sata

Pon, 18.10.2021 - 21:07 -- nikola.tumbas

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su danas ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom - (Segedin). Na železničkoj stanici u Horgošu, gde je ozvaničen početak radova na modernizaciji pruge, prisustvovao je i veliki broj građana iz ovog kraja. Početku radova prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Dragi prijatelju, zahvalan sam što ste uz mnogo hrabrosti i uz pravu viziju za političke odnose između Mađara i Srba, napravili uslove za potpuno nove odnose u kojima mi, Srbi, verujemo da će snažnija i jača Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku. Srećan sam i ponosan što ovako nešto mogu da izgovorim danas, u Horgošu. Zajedno možemo mnogo toga da uradimo, zajedno smo mnogostruko snažniji i jači, i sve što gradimo i radimo pokazuje koliko zajednički možemo da postignemo bolje rezultate“, istakao je predsednik Vučić.

Po okončanju ovog projekta, čitav prostor između Segedina i Subotice postaje razvojno čvorište za turizam, trgovinu i zbližavanje naših kultura i naroda, rekao je predsednik Vučić i dodao da će pruga doneti velike i konkretne rezultate, ali nam i pokazuje da se nalazimo u samom centru Evrope.

Šta je lepše i važnije od toga da živimo u miru i da imamo poverenja jedni u druge? Srbija je mnogo toga naučila iz mađarskog iskustva, a danas gleda i kako da reši energetske probleme. I tu ćemo da pristupimo zajednički, kao što je bilo u slučaju snabdevanja gasom“, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da Subotica ima fantastičnu budućnost, da će se uskoro ići na rekonstrukciju subotičke Opšte bolnice i da je vrednost investicije 40 miliona evra, da se završavaju radovi na zgradi Narodnog porozorišta vredni 4,5 miliona evra i da će Subotica dobiti stadion od 22 miliona evra, kao i da će početi izgradnja vodovoda i kanalizacije.

Već u novembru otvaramo novu nemačku fabriku za 500 zaposlenih, a investicija je vredna 65 miliona evra”, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban zahvalio je predsedniku Vučiću što ga je pozvao na današnji događaj.

Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, a u stvari postavljamo kamen temeljac, jer ovo je simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koje grade novu, zajedničku budućnost. Imamo sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će i Mađari i Srbi imati podjednake pogodnosti ove saradnje. Građani oba grada su mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom. Strane sile su nam donosile samo nemire i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i do unazađivanja oba naroda. Došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke“, poručio je mađarski premijer Orban i istakao da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope, te da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara. Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search