Karađorđe u Subotici

Čet, 11.11.2021 - 11:00 -- darko.kovacevic

Povodom Evropskog dana umetničkih bioskopa, 14. novembra od 19,30h, Art bioskop Lifka prikazaće prvi srpski igrani film "Karađorđe" ili "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa". Film je snimljen 1911. godine i traje 62 minuta.

Pored projekcije filma, posetioci će imati priliku i da poslednji put vide izložbu filmskih plakata povodom 110 godina srpskog igranog filma.

Smatralo se da je "Karađorđe" izgubljen za sva vremena, sve do 2003. godine, kada ga je Aleksandar Saša Erdeljanović iz Jugoslovenske kinoteke pronašao u Austrijskom filmskom arhivu u Beču.

O filmu, Erdeljanović beleži:

Film Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa ili Karađorđe sniman je u Beogradu i okolini. Eksterijeri filma su snimani na obalama Dunava i Save (pre svega na Adi Ciganliji), Kalemegdanskoj tvrđavi, Topčideru i na Banjičkom polju gde su „izvedeni” spektakularni „Boj na Mišaru” i „Zbor u Orašcu”. Za enterijere je poslužilo dvorište hotela „Pariz” (prostor današnjeg Bezistana), gde su prenete kulise i scenografija iz Narodnog pozorišta. Već zbog toga, film Karađorđe se ne može vrednovati kao klasično „snimljeno pozorište”. U stilskom smislu, on je tipično delo epohe u kojoj je nastalo, s očiglednim uticajem francuskih istorijskih filmova iz kuće „Braća Pate” u čijoj laboratoriji su, uostalom i izrađena sva Botorićeva ostvarenja.

Njegova epizodična struktura sastavljena je od tabloa, toliko omiljenih u ranom francuskom filmu, još kod „Melijesa” (Melies) i „Patea” (Pathe). Kopija pronađena u Beču sastoji se od uslovno 16 tabloa – epizoda. Oni prikazuju najznačajnije momente iz Karađorđevog života, od kojih je 11 snimljeno u prirodnim eksterijerima, a 6 u enterijeru. Osim „Boja na Mišaru” koji je sniman znatno složenije i po pravilima savremenijeg filmskog jezika, ostale scene su date statično, mahom u srednjem planu, u jednom kadru i bez pokreta kamere. Međutim, ono što je Karađorđa odvojilo od bukvalno „snimljenog pozorišta” kakvi su filmovi francuskog pokreta „Umetnički film” (Film d’Art) iz tog perioda, bilo je izvanredno kretanje i raspored glumaca po dubini prostora, što će veliki Čarli Čaplin nekoliko godina kasnije dovesti do savršenstva.

::

Custom Search