Седница Групације слободних зона Србије у нашем граду

Pet, 17.12.2021 - 23:54 -- nikola.tumbas

У оквиру обележавања Дана Привредног друштва д.о.о. за управљање слободном зоном „Суботица“, данас је у суботичкој Градској кући одржана седница Групације слободних зона Србије. Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, обраћајући се медијима уочи седнице, истакао како је ово важан дан за привреду не само Суботице, него и целе наше земље.

Имамо то задовољство да данас будемо домаћини састанка Групације слободних зона Србије, тела које окупља руководиоце свих 15 слободних зона које послују у Србији. Са нама ће бити и високи функционери Министарства финансија, Министарства привреде и Привредне коморе Србије. Колико је значајно када се ови људи окупе говори чињеница да је њихов рад повезан са 200 компанија које послују у режиму слободних зона, а које запошљавају око 38.000 радника у нашој земљи“, рекао је градоначелник Стеван Бакић.

Суботичани су, додао је, посебно поносни на локално Привредно друштво за управљање слободном зоном, које се стара о потребама чак десет компанија које послују у њиховом режиму и које запошљавају око 6.400 радника.

Он је честитао руководству и свим запосленима у управи суботичке Слободне зоне, јер је, како је навео, повод за састанак руководства националне Групације и велики јубилеј – 25 година постојања и рада суботичког Привредног друштва за управљање зоном, које постоји од 11. децембра 1995. године, а које, нажалост, није могло да прослави четврт века трајања због пандемије корона вируса 2020. године.

Данашњи радни и оперативни скуп је заиста најбољи начин да се јубилеј накнадно прослави и да се заједно са колегама из целе Србије размене искуства и доносе важне одлуке за даљи развој ове важне делатности у нашој привреди, која доноси годишњи промет од четири и по милијарде евра, од којих се око 800 милиона оствари управо у Суботици. Честитам још једном директору и запосленима, желим срдачну добродошлицу учесницима данашњег скупа и срећан рад на корист нашег града и наше државе“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Директор Управе за слободне зоне, Јасмина Штамбук, навела је да се 15 слободних зона у нашој земљи простиру на територијама 24 локалне самоуправе, и да то значи да поред основних зона постоје и подзоне.

Такав је ситуација и са Слободном зоном Суботица која послује и на територији Општине Кикинда. Слободна зона Суботица није само једна од најстаријих у Републици Србији, она је заиста једна од најуспешнијих, подаци и њихови резултати сведоче о томе. Она је већ годинама уназад лидер у висини вредности промета оствареног у слободним зонама, а да не причамо о квалитету корисника и компанија које раде у самој Зони. Ми, из Управе за слободне зоне желели бисмо да нагласимо да су најуспешније слободне зоне увек тамо где имају велику подршку локалне самоуправе. Град Суботица предњачи у томе и ја се захваљујем на подршци коју смо ми, као Управа, добили од њих, али у име свих слободних зона у Србији  којима је Слободна зона у Суботици узор”, нагласила је Јасмина Штамбук, и додала да верује да ће тај модел моћи да се примени и на другим слободним зонама у нашој земљи.

Председник Групације слободних зона Србије, Слободан Мишковић, рекао је, између оталог, да је у оквиру обележавања јубилеја Слободне зоне Суботица одржана и Скупштина Групације слободних зона Србије које генеришу око 15 одсто извоза.

С обзиром на то да нам је Суботица домаћин, да је Слободна зона Суботица пример доброг пословања, посебно последњих година, са одличном подршком локалне самоуправе у том целокупном процесу, искористићемо ову прилику да нашој групацији поставимо неке нове циљеве за будући период“, подвукао је Мишковић.

У оквиру обележавања 25. годишњице рада Слободне зоне Суботица, синоћ је, на Великој тераси на Палићу, одржан свечани скуп уприличен поводом тог јубилеја.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search