Predstavljena nova rasveta u Savremenoj galeriji

Čet, 27.01.2022 - 15:13 -- nikola.tumbas
Balint Pastor o novoj rasveti u galeriji
Balint Pastor o novoj rasveti u galeriji
Arpad Blaško o novoj rasveti u galeriji
Arpad Blaško o novoj rasveti u galeriji

Narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) prisustvovao je danas predstavljanju nove galerijske rasvete u nekoliko izložbenih sala spratnog dela Savremene galerije. Rasveta je ugrađena sredstvima u visini od tri miliona dinara koje je Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo Savremenoj galeriji u okviru projektaGradovi u fokusu“, koji je jedinicama lokalnih samouprava pružio priliku da unaprede svoje kapacitete i kulturnu ponudu, u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima u oblasti kulture, kao i pojedincima i drugim subjektima u kulturi.

Uz podsećanje da Savremena galerija u aprilu ove godine obeležava šezdesetu godišnjicu postojanja i rada, dr Balint Pastor je, obraćajući se medijima, rekao da  povod današnjeg okupljanja nije taj značajan jubilej, već predstavljanje nove rasvete, novih rasvetnih elemenata koji su postavljeni zahvaljujući uspešnoj aplikaciji Savremene galerije na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije „Gradovi u fokusu“.

Završena je prva faza projekta koja je obuhvatala ugradnju rasvetnih elemenata u četiri prostorije Savremene galerije i kompletne građevinske radove, dok će se u drugoj fazi rasveta ugraditi u sledeće četiri prostorije. Tada će i neka pametna rešenja biti realizovana kako bi sve to bilo savremeno, pošto se radi o Savremenoj galeriji“, istakao je dr Balint Pastor.

Naveo je da se nalazimo u palati Ferenca Rajhla, jednoj od najlepših građevina u Subotici, i da Savremena galerija i te kako ima veliku ulogu i značaj u kulturnom životu ne samo Subotice već i našeg regiona.

Zbog toga je dobro što se ovaj projekat, čija je vrednost tri miliona dinara, uspešno realizuje. Od ponedeljka će u ovim prostorijama biti otvorena izložba, tako da će to biti i premijera nove rasvete. Želeo bih da se zahvalim direktoru i zaposlenima u Savremenoj galeriji što na ovaj način vode računa o ovom objektu i o potrebama građana Subotice u sferi kulture“, naglasio je dr Balint Pastor.

Direktor Savremene galerije Arpad Blaško izrazio je zahvalnost predsedniku Skupštine grada Subotice dr Balintu Pastoru i na podršci koju pruža Savremenoj galeriji, kao i Gradskoj upravi koja je, kako je rekao, predala aplikaciju za projekat „Gradovi u fokusu“.

Mislim da je ovo jedan jako bitan trenutak za sve nas, pošto već dugi niz godina čekamo na galerijsku rasvetu. Ovo je i dobar uvod za proslavu 60 godina postojanja nekadašnjeg Likovnog susreta, danas Savremene galerije Subotica. Reč je o najsavremenijoj i najmodernijoj galerijskoj rasveti tako da će umetnička dela, što je i najvažnije, biti adekvatno osvetljena. Veoma je važno da idemo u korak sa vremenom i da preduzimamo sve što je u našoj moći za, pre svega, umetnike iz Subotice, a naravno i šire, tim pre što je Savremnena galerija iz godine u godinu sve značajnija ustanova kulture u regionu“, kazao je Arpad Blaško.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search