Stanje i izazovi sa otpadom na zaštićenim područjima

Uto, 22.11.2022 - 11:29 -- nikola.tumbas
Snježana Mitrović
Snježana Mitrović
Žika Reh
Žika Reh
Žika Reh
Žika Reh
Sandra Čokić Reh
Sandra Čokić Reh

Na Otvorenom univerzitetu, u organizaciji Aarhus centra i Terasa, održana je panel diskusija o stanju i zaštiti zaštićenih područja našeg grada.

Prisutni učenici iz Hemijsko tehnološke škole pokazali su veliku zainteresovanost za ovu temu koju su odlično predstavili, uvodnićar Snježana Mitrović, Žika Reh ispreg gradske samouprave za dužen za oblast ekologije i Sandra Čokić Reh, kao čuvar zaštićenog područja JP Palić Ludas.

Učenici su se raspitivali o sanaciji jezera Palić i Lados i zašto je to "prekinuto", Da bi Žika pojasnio da je to bio projekat koji je imao kraj i početak (uskoro završna kofrerencija o tome sledi) a da je sada ostatak na "nama" da preduzmemo korake da se očuvanje jezera nastavi, a to pre svega znači našim angažovanjem na reciklaži otpada, zaštit obalnog područja jezera i jednostavno ne bacati otpakte oko sebe, nego krenuti sa selekcijom otpada kod kuće...

Do tada link sa prilozima o sanaciji jezera vidite ovde

https://www.subotica.info/2022/10/12/zavrsetak-selektivnog-izlova-invazi...

Vise o tome u prilozima i tekstu u nastavku

Grad Subotica U organizaciji Udruženja TERRA’S i Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica, održana je panel diskusija na temu: „Stanje i izazovi (sa otpadom) zaštićenih prirodnih dobara“ koja se realizuje u okviru istoimenog projekta podržanog od strane Gradske uprave Subotica. Učesnici su bili predstavnici ekoloških organizacija, novinari i učenici III11 Hemijsko-tehnološke škole. Uvodničari: Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivog razvoja Gradske uprave Subotica, Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora za zaštitu prirode, JP “Palić-Ludaš”, a moderator Snježana Mitrović, rukovodilac Arhus centra i stručni spoljni saradnik Udruženja TERRA’S. Subotica je grad koji može da se pohvali bogatstvom zaštićenih prirodnih dobara različitih kategorija zaštite na nacionalnom i međunarodnom nivou. Njima upravlja JP „Palić-Ludaš“, te je cilj panel diskusije da se promoviše prirodno bogatstvo, prezentuje trenutno stanje ekosistema, ali i izazovi sa kojima se Upravljač sauočava, posebno sa nelegalnim odlaganjem otpada. Bila je to prilika da se razgovara i o rezultatima završenog projekta sanacije jezera Palić i nastavku aktivnosti na revitalizaciji.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search