Амбасадори ЕУ, државни секретар и градоначелник обишли Регионалну депонију

Pet, 09.12.2022 - 21:55 -- nikola.tumbas

Амбасадори ЕУ, државни секретар Јакша и градоначелник Бакић обишли Регионалну депонију

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануел Жиофре, амбасадор Аустрије у Београду, Кристијан Ебнер, државни секретар у Министарству заштите животне средине, Роберт Јакша, и градоначелник Суботице Стеван Бакић обишли су данас Регионалну депонију и фабрику за рециклажу и управљање отпадом, у насељу Биково. Градоначелник Бакић је, том приликом, изјавио да су се изградњом Регионалног центра за управљање отпадом, његовим опремањем, набавком аутосмећара и аутоподизача за контејнере и прибављањем одговарајућих дозвола,  стекли услови за унапређење система управљања отпадом у суботичком региону и поступање у складу са стандардима који имају мањи негативан утицај на животну средину.

У фебруару ове године, Граду Суботици и општинама Сента, Кањижа, Бачка Топола, Мали Иђош, Нови Кнежевац и Чока додељено је 25 нових аутосмећара и аутоподизача за контејнере, у присуству министарке заштите животне средине Ирене Вујовић. Захваљујем се Европској унији, као и Министарству заштите животне средине Републике Србије, на подршци у реализацији овог изузетно важног пројекта за Град Суботицу и комплетан регион, вредног 24,35 милиона евра”, нагласио је градоначелник Бакић.

Додао је да користи ову прилику да изрази захвалност и Покрајинској влади, као и Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине који је почетком новембра Регионалној депонији д.о.о. Суботица доделио интегрисану дозволу за управљање комуналним отпадом.  

Захваљујући тој, са аспекта заштите животне средине изузетно значајној  дозволи, овај систем ће, осим комуналним, управљати и неопасним индустријским отпадом, а Регионална депонија ће моћи да склапа послове са трећим лицима. Ресорни покрајински секретаријат нам је недавно доделио и опрему за  сакупљање и рециклажу отпада и Град Суботица је прва од 45 локалних самоуправа на територији Аутономне покрајине Војводине којој је та опрема додељена”, истакао је градоначелник Бакић.

Он је, на крају обраћања, казао да је у разговору са њиховим екселенцијама, амбасадорима Жиофреом и Ебнером, дао обећање да ће  локална самуоправа заједно са Регионалним центром за управљање отпадом од наредне године сто посто управљати отпадом на територији града Суботице, да ће градска депонија „Александровачка бара“ у Месној заједници „Александрово“ отићи у прошлост и да ће се извршити њена санација.

Амбасадор Емануел Жиофре је изјавио како је срећан што наставља посету Суботици и околини, да је јуче овде имао фантастичан дан током кога се упознао са бројним достигнућима у области привреде, образовања и заштите културног наслеђа и да је данашња тема животна средина и њена заштита.

Животна средина и њена заштита представља један од наших приоритета у Европској унији, све  зарад тога да обезбедимо једно боље окружење за животе људи и, наравно, да заштитимо нашу животну средину и природу. У том контексту, управљање отпадом је веома важно и ја са поносом могу да кажем да је Европска унија у партнерству са Министарством за заштиту животне средине и градом Суботицом управо радила на изградњи овог постројења чија је вредност, како је рекао градоначелник, 24 милиона евра. Од те своте, 20 милиона евра је донирала Европска унија, а остатак новца су обезбедили републички и покрајински органи и Град Суботица. У разговору са градоначелником чули смо да ово постројење за управљање отпадом може да опслужи око 250.000 људи у Суботици и њеној околини и добили уверавања да  су све општине у потпуности посвећене томе да се ово постројење искористи у пуном потенцијалу, капацитету за сортирање и одлагање отпада“, истакао је амбасадор Жиофре.

Такође, додао је Жиофре, желимо да будемо сигурни да ће се дивље депоније које тренутно постоје затворити и елиминисати због бољег, квалитетнијег живота грађана, као и чистијег земљишта, ваздуха и воде.

Наравно, и грађани треба да ураде свој део посла, ако могу тако да кажем. Речено ми је данас да ће за неколико недеља кренути да се постављају различите канте по граду како би се, на самом почетку, одвајао рециклабилни од нерециклабилног отпада, и како би се олакшао посао сепарације отпада у овом постројењу. Читав овај процес захтева време, рад на томе да се повећају свест и разумевање међу грађанима и да се, фактички, укључи целокупна заједница у процес управљања отпадом. Ми ћемо наставити и у будућности помно да пратимо како се овде одвија процес и како се, с једне стране, повећава капацитет рада овог постројења, тако и рад на смањењу и гашењу дивљих депонија“, закључио је Емануел Жиофре.

Државни секретар Роберт Јакша је рекао да је Европска унија дала велики допринос за изградњу овог постројења, као и нека решења за управљање отпадом у целој Србији.

За повећање капацитета рада овог регионалног центра обезбедили смо опрему неопходну за сакупљање и транспорт отпада, чиме се повећала количина отпада који се довози у ово постројење. Суботички регион је један од ретких који има Регионални центар за управљање отпадом по таквим, европским стандардима, и који може да послужи као пример за решавање регионалних центара за управљање отпадом у Србији“, казао је Јакша.

Он је нагласио да је Министарство заштите животне средине Републике Србије у реализацију овог пројекта уложило три милиона евра.

Изградњом оваквих регионалних центра моћи ћемо да затварамо и санирамо постојеће несанитарне депоније. Захваљујем се Делегацији ЕУ и свим нашим партнерима који су су дали пуну подршку Влади Србије и Министарству заштите животне средине за импементацију Зелене агенде, из Поглавља 27. Извођење зелених пројеката ће, извесно је, допринети побољшању квалитета животне средине и чистијој Србији“, рекао је Роберт Јакша.

У оквиру кампање „ЕУ у мом крају“, након обиласка Регионалне депоније Суботица, амбасадори Жиофре и Ебнер, и градоначелник Бакић, посетили су домаћинство Славка Вукова, из Старог Жедника, који је добио средства из ИПАРД прогама ЕУ за куповину пољопривредних машина.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search