Održan X Mali sajam semena u Starom Žedniku

Sre, 15.02.2023 - 17:34 -- nikola.tumbas

U Subotu 11.02.2023. održan je 10. Mali Sajam semena u Osnovnoj školi Pionir u Starom Žedniku u organizaciji Z.Z. STO-VET.

Na sajmu su 11 semenskih kuća i 9 hemijskih kompanija (proizvođači ili uvoznici za RS) predstavile sve svoje novine koje imaju u ponudi za predstojeću setvu i zaštitu useva od korova bolesti i insekata. Pored predstavljanja novina ovo je bila odlična prilika da se uradi analiza onog što smo radili i koristili u prethodnim godinama i da se na osnovu stečenog iskustva izvuku korisna znanja.

Pored semena i pesticida zemljoradnici su mogli da se upoznaju i sa širokom paletom proizvoda iz sfere ishrane biljaka. Svoje programe ishrane biljaka su predstavile kompanije koje proizvode ili rade distribuciju đubriva Genezis, Elixir Zorka, Timac Agro,Agrimatco, YARA, Cosmocel i Trade Agro.

Na Sajmu su predstavile svoje programe i dve kompanije vezane za preciznu poljoprivredu, a to su LIVONA, koja zastupa poznati brend Trimbl i kompanija Farm Trade koja radi pionirski posao u Srbiji analizu zemljišta i mapiranje na osnovu kojeg se radi precizno đubrenje - mapiranje ujedno služi kao osnova za uvođenja precizne poljoprivrede na njive (setvu,prihranu i žetvu).

Sajam su podržale tri banke, dve osiguravajuće kuće, Kompanije Kite i Europetrol.

Mala predavanja su tradicionalno održali Damir Varga ispred PSS-a i Florijan Farkaš.

Da sve bude kako dolikuje ovakvom skupu domaćini su se pobrinuli da trpeza bude bogata, a Sajam je obogatio nastup Ansambla Hajo, koji je izveo i nekoliko autorskih pesama Tome Vukova, koje imaju duboke veze sa mestom održavanja ovog Sajma.

 

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search