Selekcije Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox na 30. Festivalu evropskog filma Palić

Sre, 28.06.2023 - 10:36 -- darko.kovacevic

U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi “U Ukrajini” reditelja Pjotra Pavlusa i Tomasa Volskog u poljsko-nemačkoj koprodukciji, “Zimska priča” Karla Olsona (Švedska, Danska), “Poslednji galeb” Tonislava Hristova (Bugarska, Finska), “Mavena” Andrije Lekića (Srbija, Crna Gora), “Nakon posla” Erika Gandinija (Švedska, Italija, Norveška) i “Posle mosta” koji su režirali Rico i Marcia Toskano iz Italije.

Kao specijalna projekcija u ovoj selekciji, biće prikazan film “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuča.

“U skladu sa duhom vremena, u ovom programu dominiraju ratne, radnoeksploatatorske, postkapitalističke, posttranzicijske i teme povezane sa posledicama terorizma, kao sumorna rediteljska inspiracija. Razni stilski i vizuelni pristupi su zastupljeni i u ovogodišnjoj selekciji. Od opservacionih dokumentaraca (U Ukrajini, Zimska priča) koji iz fiksne pozicije kamere predstavljaju dva dijametralno udaljena pola evropske svakodnevice - ratni i mirnodopski, eseja o paradoksu savremene podele rada i introspektivnom, tragičnom doživljaju sveta (Nakon posla i Mavena), do egzistencijalističkih portreta sa različitim predznacima (Posle mosta, Poslednji galeb), svaki od navedenih filmova predstavlja malu inicijalnu kapislu za dublji promišljaj, samospoznaju i pokušaj razumevanja i tumačenja različitih aspekata i slojeva dramatičnosti našeg vremena”, istakao je selektor ovog programa Igor Toholj.

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja “Posetioci” Veronike Liškove (Češka, Norveška, Slovačka), “Nedelja, nedelja“ Laure Garsije Andreu (Španija, Litvanija), “Planeta B” Pitera Van Eka “Južni vetar” Maksima Bertua i Marka Požlepa (Slovenija, Francuska), „Putevi heroja“ Ane Konstantinović (Srbija), “Mali i veliki” Želimira Gvardiola (Srbija) i “Neustrašiva Afrin: Vreme poplave” Angelosa Ralisa (Grčka, Francuska, Nemačka).

Igor Toholj je selekciju filmova za program Eco Dox obrazložio rečima: “Vetar u leđa radikalnom omladinskom ekološkom aktivizmu u jednoj od najrazvijenijih kapitalističkih društava daje angažovani Planeta B. Na programu su i dva filma sa vrlo aktuelnom rečnom tematikom: Južni vetar predstavlja esej, roud movie o istraživačkom podvigu savremenih argonauta u otkrivanju ekoloških i antropoloških aspekata gigantskog toka reke Misisipi, dok je nasuprot, Neustrašiva Afrin: Vreme poplave apokaliptična slika podivljale reke Bramaputre, koja poplavama apokaliptičnih razmera nepovratno menja i okolinu i život stanonvištva u njenom slivu. Nedelja, nedelja je iskren i duhovit portret individualnog odgajivača pomorandži iz Španije, uhvaćenog u ralje birokratske nomenklature EU, a Posetioci vizuelno rafinirana posveta socio-antropološkom eksperimentu u kome izolovani stanovnici najsevernijeg ostrvskog arhipelaga Evrope svedoče promenama u otapanju Permafrosta”.

Toholj je posebno istakao i domaće filmove u ovoj selekciji: “Ove godine, u selekciji su i dva domaća dokumentarca, različitih perspektiva –Putevi heroja i Mali i veliki. Prvi, debitantski, ponesen je novim aktivističkim optimizmom junaka lokalnih zajednica nekoliko zemalja a drugi, delo autora antologijskih filmova domaće dokumentaristike, daje dramatičan, opominjući i pesimističan pogled na još uvek prisutne ekološke posledice NATO bombardovanja Srbije.”

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, dok bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, a pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama knjiga, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor - prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja još jednom biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U četvrtak, 20. jula na Letnjoj pozornici Palić, nagrada “Aleksandar Lifka” Festivala evropskog filma Palić u kategoriji inostranih stvaralaca uručena je reditelju Andreasu Drezenu, regionalna nagrada “Aleksandar Lifka” glumcu Nikoli Ristanovskom, dok je festivalska nagrada “Underground Spirit” uručena multimedijalnoj umetnici Mariji Kanjas.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, uručio je nagradu Andreasu Drezenu i tom prilikom izjavio: „Velika mi je čast i zadovoljstvo da večeras mogu da uručim nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji gospodinu Andreasu Drezenu, ne samo zato da bismo ovom malom nagradom istakli njegov veliki doprinos evropskoj kinematografiji, već i da bismo mu se zahvalili na prijateljstvu s našim festivalom....

detaljnije
Post date: Pet, 21.07.2023 - 10:48

Ovogodišnje, 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na Letnjoj pozornici na Paliću u subotu 15. jula. Na otvaranju su se prisutnima obratili Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, i Miroslav Mogorović, programski direktor festivala.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, u svom govoru je između ostalog istakao: „Tridesete se obično smatraju najboljim godinama i zato ova veličanstvena Letnja pozornica večeras odiše posebnom lepotom. Tokom svog sazrevanja, festival je izdržao mnoge nedaće. Valjda zato što je i sam nastao u godinama kada mu vreme nije, nesvestan šta sve može da ga zadesi. Ovaj festival samo...

detaljnije
Post date: Ned, 16.07.2023 - 09:34
Post date: Ned, 16.07.2023 - 08:03

Na 30. Festivalu evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, na programu će u selekcijama Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi dokumentarni film, Eco Dox i Specijalne projekcije biti prikazano 8 filmova autora i autorki iz Srbije.

U glavnom takmičarskom programu van konkurencije, na Letnjoj pozornici će 21. jula u 21 čas (nakon dodele festivalskih nagrada) biti prikazan film “Zaštita pre svega” reditelja Pavla Vučkovića. Ovo je priča o dva mlada para iz Beograda, koji pokušavaju da započnu vezu u vreme korone. U želji da stupe u intimne odnose sprečava ih to što nemaju odgovarajuću “zaštitu”, što ih i motiviše da krenu u potragu. Tokom večeri oni susreću sijaset...

detaljnije
Post date: Čet, 13.07.2023 - 15:30

U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcija „Novi mađarski film” i “Severna Makedonija u fokusu”.

U selekciji “Novi mađarski film” biće predstavljeno šest ostvarenja iz ove zemlje: “Čiji sam ja pas?” Roberta Lakatoša, “Unuk” Krištofa Deaka, “Blokada” Adama Tošera, “Sporedni likovi - fragmenti” Arpada Sopsitsa, “Istočna rivijera” Danijela Tisekera i Balaža Levaija, i “Budi mi tata!” Gabora Rohonjija. Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 16. do 21. jula, u 19h u bioskopu Eurocinema. Kao i prethodnih godina, Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske (Nemzeti...

detaljnije
Post date: Čet, 13.07.2023 - 15:26
Custom Search