EPS naš svagdašnji

Pon, 15.05.2017 - 10:43 -- Beli

Mala ali bombastična vest da je EPS srušio rast BDP Srbije, tako omiljeni parametar Vučića i njegovih stručnih konsultanata. Suze žalosnice su me naterala da malo zavirim u njihovo dvorište. Razlozi  ovakvog rezultata su kao i uvek opravdani, nezaobilazni i poznati u štampi viđeni očima režimskih novina. Međutim, stvari ni iz daleka nisu tako naivne. Tako velika organizacija zahteva mnogo znanja, iskustva, stručnosti i discipline da bi se preveslalo na drugu stranu, onu profitabilnu. Pošto znamo kako se odabiraju kadrovi za naj viša rukovodeća mesta, to nas ne trebaju čuditi poražavajući rezultati i pilićarski marifetluci. Tu se ono poznato Veljino kraduckanje izvodi u raznim varijantama od strane većine zaposlenih u EPS-u. Zavisno od položaja na hijerarhiskoj lestvici, smišljaju se varijante ponekad stvarno vredne sveopšte pažnje javnosti. 

Unutrašnja organizacija u nekim segmentima ispoljava uređenost vrednu divljenja. Kako odmorni mozgovi mogu da slože kockice to ni tajne Rubikove kocke ne mogu dočarati. Npr. sistematski zdravstveni pregledi svih radnika  EPSa Srbije se mora vršiti u Beogradu. Tako i radnici ED – Subotica moraju godišnje putovati za Beograd jer je neko sa nekim napravio dil pa je ostale zdravstvene ustanove izbacio iz konkurencije kao nekompetentne. Troškovi prevoza nisu bitni. Ima se, može se. Dalje, subotička ED kao i sve druge u Vojvodini moraju vršiti tehnički pregled vozila u Senti ili Novom Sadu. Ostali još nisu savladali tajne ovog zanata po ukusu EPSa. Za ne verovati je sa koliko strasti pojedinci pristupaju svojim radnim dužnostima.

Jedan od naj većih, takoreći paradnih proizvoda EPSove politike je organizacija i izvođenje poslova na terenu. Npr. izvođenje elektro-montažnih radova u Subotici ne izvode subotičke firme nego iz Kraljeva, Beograda, Novog Sada itd. Kako izlaze u pozitivu ako se plate hotelski troškovi i terenski dodoatak radnicima to sam bog i poneki ćata zna.

Krađa struje od građana je poprima  već, takoreći zvanične oblike planiranja i izvođenja. Smanjivanjem napona u mreži, duže se kuva, potrošači vuku više struje pa za isto vremensko razdoblje, brojčanik se brže okrene i eto povećanja salda na računu. Drugi način je smanjivanje frekvencije sa mrežnih 50 Hz ( herca ) na 46-48 Hz gde dolazi do sličnog efekta. Doduše ta metoda je omiljenija u Mađarskoj.

Najnovija varijanta se desila posle prvog maja kada su čitači ED Subotice krenuli očitavati brojčanike jer redovni čitači još nisu pročli na novom tenderu. Čitanje je bilo 8 maja tako da na trideset dana aprila ide još osam dana maja pa će se za mnoge ta struja naplaćivati po najvišoj tarifi u crvenom području cenovnika. Ovo je samo jedan od bezbroj razloga zašto Srbija, kako rekoše, ostaje u najnižoj ligi evropskog biznisa.

Na kraju, smo jedan mali biser subotičkih „logičnih“ rezultata tendera. Spasilačku službu na bazenima ne daje naša spasilačka ekipa jer su navodno na tenderu pobedili Beograđani. Naravno, njihovi ljudi bi bili skupi da tu rade pa su oni angažovali naše spasioce. Naravno, profit ode za Beograd. Uslovi tendera se trebaju „znati“ složiti. Ne može se to tek tako prepustiti nekom sa strane.

Eto malo na kraju da začinimo ovim linkom upravo objavljenim!  Ako nas slučajno bude neko pitao, da znamo ko nam šiša buđelare i to onako moderno, na ćelavo.

http://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/162564/U-Elektrovojvodin...

 

12.05.2017.

el.ing.  Đorđe  Branisavljević

 

Custom Search